Exista vreun termen legal in care sunt obligata sa anunt la servici ca sunt insarcinata? Eu am deja 13 saptamani si nu am anuntat, deoarece vroiam sa trec cu bine de primul trimestru. Este vreo problema daca am depasit termenul?
Ce documente trebuie sa aduc de la medic?
Multumesc
nu e specificat un termen. ar fi bine sa anunti, si sa duci de la doctor, o dovada o ecografie ceva. Asa pot si ei sa isi faca ceva planuri pentru inlocuirea ta pe perioada de pre si post natal.
Potrivit OUG nr.96/2003, salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
In cazul în care salariatele nu indeplinesc obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute în prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25. din OUG nr.96/2003.
Mergeti la medicul de familie si anuntati ca sunteti insarcinata.Acesta o sa va spuna ce aveti de facut.Duceti documentul eliberat de acesta la firma la care lucrati dar asta pana ca sarcina sa devina vizibila deoarece in general patronii nu vad cu ochi buni aceste evenimente fericite din viata noastra pentru ca trebuie sa aduca alt salariat,sa-l formeze,nu poate restructura postul iar dupa o perioada de timp cand va trebui sa reveniti la locul dv.de munca deja sunteti doi salariati pe un post.Saracii patroni.#-oCe se fac daca au in firma 3 - 4 angajate insarcinate?
Nastere usoara.
Am inteles. Nu exista un termen anume. O sa-i anunt cat mai curand. Inteleg ca pot sa aduc document si de la dr ginecolog, nu neaparat de la medicul de familie?
Si inca o intrebare...dupa concediul de 126 zile, pot sa beneficiez, inainte de concediul de ingrijire si crestere copil, de concediul de risc maternal? Sau CCC si concediul de risc maternal se exclud reciproc? Pe mine ar interesa dpdv al banilor. Pe mine m-ar avantaja mai tare concediul de risc maternal dupa cele 126 zile.
Multumesc
In aceste conditii , puteti opta fie reveniti la munca din concediul de maternitate si apoi intrati in concediul de risc maternal , fie intrati in CCC.
Concediul de risc maternal se poate acorda atat inainte, cat si dupa nastere.
Daca salariatele gravide, cele care au nascut recent si cele care alapteaza desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salarial.
In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca aceasta obligatie, salariatele in discutie au dreptul la concediu de risc maternal, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, dupa cum urmeaza:
- salariatele gravide inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
- salariatele care au nascut recent si care alapteaza dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap).
Risc maternal
Fely39
Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi ... (vezi toată discuția)
Risc maternal
Vali16
Bună, dacă sunt însărcinată în 3 luni si două săptămâni, iar eu lucrez la un bar şi doresc să primesc risc maternal care sunt şansele să pot ... (vezi toată discuția)