avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... se poate face un contract propriului copil minor pt un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

se poate face un contract propriului copil minor pt un imobil?

buna ziua.am si eu o mare problema,sper sa ma puteti ajuta.
sunt casatorita si avem un copil de 6 ani.in timpul acestei casatorii am cumparat 2 imobile cu sotul meu:unul prin credit ipotecar,si altul cash.sotul meu de ceva timp a inceput sa cheltuie banii pe pariuri sportive,a inceput sa se imprumute sume f mari la camatari cu dobanda asa ca vreau intr-un fel s-o pun la scuteala pe fiica noastra.as vrea sa-mi spuneti daca putem face un act pt a trece imobilul cumparat impreuna pe numele fiicei si daca in cazul unui divort acest imobil va mai trebui impartit la partaj.mentionez ca si el este de acord sa facem acest lucru(sa trecem pe numele fetei imobilul) insa am intrebat la noi in oras si mi s-a spus ca ar trebui sa avem un tutore pt asta,fetita(un bunic ceva) fiind minora.acest tutore are drepturi asupra locuintei?sau se poate face un alt fel de act prin care sotul sa nu poata gira cu aceasta locuinta chiar daca este bun comun??
Cel mai recent răspuns: Gaby811 , utilizator 15:58, 9 Septembrie 2011
Codul a scris:
Nu are nici o legatura Autoritatea Tutelara cu apartamentul care va fi lasat minorului prin act de mostenire sau o alta varianta in care ambii parinti sunt de acord.

[editat]
In primul rand, minorul nu este procurator de fonduri. Asta pentru a se putea face transferul de proprietate al unui imobil pe numele lui.

Apoi, presupunand ca prin diferite artificii minorul detine o anumita suma de bani. Sa spunem ca a castigat la Loto.
Ulterior, parintii luand decizia ca in numele minorului (ce nu a implinit varsta de 14 ani), sa il reprezinte in actele civile, (art.105 Codul Familiei ) si decid sa achizitioneze un imobil, din banii detinuti de catre minor.; ei bine, acest lucru nu se poate face decat cu incuviintarea Autoritatii Tutelare. art. 108.C.Fam.

Asadar, cam asta este legatura intre minor, parinti, apartament si Autoritatea Tutelara. ;)

Povestiile de genul, se numeste un tutore sau se instituie curatela, sunt adevarate doar in cazul in care minorul, detine un patrimoniu, dar nu are parintii, se numeste un tutore de catre Autoritatea Tutelara, ce va fi si reprezentant legal sii va administra si patrimoniul minorului.

- In cazul in care are un singur parinte, dar acesta nu poate din motive obiective (boala, batranete, etc.) sa isi indeplineasca obligatia de reprezentate a actelor civile si administrare a patrimoniului, se numeste un curator de catre Autoritatea Tutelara in toate cazurile.

Iar in toate cazurile,cand interesele minorului sunt contrare cu ale reprezentantilor legali (parintii) se numeste un curator de catre Autoritatea Tutelara. Altfel actul este lovit de nulitate absoluta.

In concluzie, pentru a intelege pe deplin si cei ce nu au studii de specialitate, pentru a se incheia un act de vanzare - cumparare pe numele unui minor, cand sunt implicati si parintii, indiferent de varianta procurarii fondurilor sau modalitatii de transfer al proprietatii, se procedeaza astfel:

- se merge la Autoritatea Tutelara din cadrul primariei unde isi are domiciliul minorul, si se solicita instituirea curatelei.
Apoi, se gasesc solutiile legale cat si variantele avantajoase din punct de vedere financiar, impreuna cu curatorul.

Av. Laurent Duvall
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
ContSters20980, utilizator
[editat]
Autoritatea tutelara nu are nici cea mai mica legatura cu ce vor sa faca acesti parinti.
Daca copilul primeste ap. prin certificat de mostenitor, atunci parintii vor avea un fel de rol de tutore asupra copilului, pentru ca se pot introduce in certificatul de mostenire o sumedenie de clauze.
Totusi e bine sa nu "aprindem" discutia prea mult, astfel incat ea sa degenereze pentru ca unii sau altii sunt mai pregatiti, verbal sau profesional .. de a da sfaturi, corecte sau mai putin corecte.
[editat]

Toate cele bune !
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
ContSters20980, utilizator

In concluzie, pentru a intelege pe deplin si cei ce nu au studii de specialitate, pentru a se incheia un act de vanzare - cumparare pe numele unui minor, cand sunt implicati si parintii, indiferent de varianta procurarii fondurilor sau modalitatii de transfer al proprietatii, se procedeaza astfel:

- se merge la Autoritatea Tutelara din cadrul primariei unde isi are domiciliul minorul, si se solicita instituirea curatelei.
Apoi, se gasesc solutiile legale cat si variantele avantajoase din punct de vedere financiar, impreuna cu curatorul.

Av. Laurent Duvall

Buna ziua,

Ma raliez observatiilor facute de dumneavoastra, cu exceptia concluziei. E posibil sa gresesc, insa nu vad sa existe nici un motiv temenic pentru care ar putea fi instituita curatela in speta de fata. In acest caz nu vad a exista contrarietate de interese intre minor si parinti si nici nu vad a exista vreun impediment pentru care parintii sa fie impiedicati, in mod obiectiv, de a-l reprezenta in indeplinirea actelor juridice.

In concluzie, fiind un act de dispozitie, eu vad solutia intr-o cerere de incuviintare a incheierii actului juridic, cerere adresata autoritatii tutelare, si nu intr-o cerere de instituire a curatelei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte donatie catre un minor 28lacra 28lacra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil MARGARITc MARGARITc Doresc sa ma ajutati sa obtin informatii privind urmatoarea situatie: Fiica mea, acum in varsta de 11 ani a cumparat prin intermediul unui curator un imobil. ... (vezi toată discuția)
Un testament in favoarea unui minor lanagyist lanagyist Buna ziua. As dori sa aflu daca legal se poate lasa pe numele unui minor de 6 ani, un imobil pe numele sau, fara a fii tutorele parintii sai. Trebuie sa fie ... (vezi toată discuția)