avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire???

buna ziua,
doresc si eu sa expun o problema:o matusa a ramas vaduva acum un an si jumatate,aceasta neavand copii(casa a cumparat-o impreuna cu sotul ei dupa ce s-au casatorit legal).
are nepoti de la frati si frati in viata.
aceasta vrea sa lase casa unui nepot dar nu stie care metoda este ce-a mai buna? (adica sa nu fie atacabila in justitie).poate face vanzare cumparare fara sa primeasca nici un ban de la nepot?
v-a fi de acord notarul sa treaca o suma de bani sau cum se face fara sa vada banii?
are cineva drept la casa in afara de matusa daca aceasta nu are copii?
va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: nicolae242 , utilizator 14:41, 8 Septembrie 2011
Din text inteleg ca defunctul nu a lasat un testament si ca exista ca prezumtivi mostenitori sotia supravietuitoare si fratii.

1. Sotia are deja 1/2 din casa proprietate persoanala.
2. Din jumatatea sotului teoretic are doar 1/2 iar fratii primesc restul de sfert din casa.

Avand in vedere ca a trecut un an si jumatate de la deces vedeti daca fratii au acceptat mostenirea in termenul legal de 6 luni. Sotia presupun ca a locuit si sa ocupat de casa si astfel a acceptat tacit mostenirea.

Daca fratii nu au acceptat tacit mostenirea, sotia ar putea sa dezbata succesiunea in instanta si sa solicite ca fratii sa fie declarati straini de succesiune pentru ca nu au acceptat mostenirea in termenul legal de 6 luni.

In momentul in care a finalizat dezbaterea mostenirii va putea sa ii doneze, vanda sau sa incheie un contract de intretinere cu nepotul.
Ultima modificare: Joi, 8 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
ramane la intelegerea partilor daca isi achita efectiv suma trecuta in contract, in fata notarului trebuie sa se declare ca pretul a fost platit sau ca se va plati la un alt termen
notarul oricum va va taxa la valoarea imobilului din tabelul lor iar la stat vanzatorul va plati impozit la aceeasi valoare din tabel
in ceea ce priveste drepturile asupra imobilului matusa va trebui sa dezbata succesiunea pt sotul sau pt a putea instraina intregul imobil(vorbim despre un bun comun, matusa avand 1/2 din el si sotul defunct 1/2)
fratii sunt din partea matusii.
succesiunea nu s-a dezbatut (nu a fost deloc la notar nimeni).
va multumesc
Daca defunctul nu avea nici o ruda pana la gradul 4 care sa accepte mostenirea in termenul legal, atunci toata casa va reveni sotiei.

Sotia va putea sa faca ce doreste cu imobilul, fratii nu sunt mostenitori rezervatari si deci sotia ar putea foarte bine sa il lase prin testament nepotului sau sa il vanda/doneze sau sa incheie un contract de intretinere.
Mai intai trebuie sa faca succesiunea.
Pe notari nu ii intereseaza sa vada bani...

Alte discuții în legătură

Act de proprietate pe un imobil mihaela zarnescu mihaela zarnescu buna ziua, am si eu o rugaminte,am o matusa si vrea sa dea casa sa la un nepot,mentionez ca sotul este decedat de multi ani si are 2 copii,unul locuieste cu ... (vezi toată discuția)
Testament vicuta vicuta O persoana din sat nu are copii,frati,parinti sau alte rude apropiate.Fiind vecini mergem des la acea persoana si o ajutam la nevoie. Aceasta apropiere a dus ... (vezi toată discuția)
Succesiune deschisa de nepoti ??? mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Am si eu nevoie de parerile dvs . Situatia este urmatoarea : Sot si sotie - proprietari ai unui apartament cumparat dupa 1989 Sotul a ... (vezi toată discuția)