avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Intrebare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Intrebare

Buna ziua, In calitate de persoana fizica detin un imobil pe care intentionez sa il inchiriez firmei mele( srl ), prin contract de inchiriere inregistrat la Finante la un pret X si ulterior firma sa inchirieze mai departe unor diversi clienti , pe perioade scurte sau lungi, pe baza de contract de inchiriere si factura, la un pret Y , evident mai mare decat pretul X.
As dori si opinia dvs.in acest sens si anume daca exista vreo restrictie sau daca ar fi necesare unele autorizatii suplimentare fata de Certificatul Constatator obtinut de la ORC.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 16:48, 4 Septembrie 2008
Pentru a putea obtine profit din activitatea de subinchiriere este necesar ca obiectul de activitate al societatii sa contina urmatorul cod CAEN 6820 - inchirierea si subanchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate.

Daca obiectul de activitate contine acest cod CAEN, tot ce trebuie sa faci esta sa depui o declaratie la ORC pentru autorizare, daca nu este inclus atunci este necesar sa faci mentiuni la ORC.

De asemenea, contractul initial dintre pers fizica si societate trebuie sa contina o clauza prin care srl-ul poate sa subanchirieze imobilul in cauza.
Multumesc mult pentru raspuns.
Societatea contine printre obiectele secundare de activitate si acest cod CAEN 6820- Inchirierea sau subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate. Stie cineva daca cu acest cod 6820 se pot face inchirieri si pe perioade scurte? De exemplu saptamanale sau lunare?
Imobilul in cauza este amenajat ca si spatiu de locuit si cum in zona in care este amplasat este o zona in plina dezvoltare as avea posibilitatea sa il inchiriez pe termen scurt si/sau lung muncitorilor care lucreaza in zona ( macaragii, excavatoristi, electricieni, etc., deci muncitori care nu lucreaza permanent in zona respectiva ci doar perioade scurte de timp 1-2 saptamani pana isi termina lucrarile si pleaca).
Nu stiu daca pentru acest tip de activitate ar mai trebui unele autorizatii in plus, de exemplu de la Ministerul Turismului?
Fiindca codul CAEN 6820 se aseamana si cu codul 5520- Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata si stiu ca pentru acest cod ar trebui autorizarea de la Ministerul Turismului.
Sau mai exact daca poate cineva sa imi spuna in ce ar consta diferenta intre cazare de scurta durata sau inchiriere pe termen scurt, inchiriere tot pentru locuit.

Multumesc anticipat
Buna seara!

Am si eu o nedumerire mare. Societatea cu raspundere limitata nu poate avea un singur asociat deoarece societatea fiind o asociere de persoane trebuie sa aiba cel putin doi asociati? Sau poate fi doar pe numele unei persoane?

Va multumesc.
fllorina a scris:

Buna seara!
Am si eu o nedumerire mare. Societatea cu raspundere limitata nu poate avea un singur asociat deoarece societatea fiind o asociere de persoane trebuie sa aiba cel putin doi asociati? Sau poate fi doar pe numele unei persoane?
Va multumesc.


Legea nr. 31/1990
Art. 13
(1) In cazul in care, intr-o societate cu raspundere limitata, partile sociale sunt ale unei singure persoane, aceasta, in calitate de asociat unic, are drepturile si obligatiile ce revin, potrivit prezentei legi, adunarii generale a asociatilor.
(2) Daca asociatul unic este administrator, ii revin si obligatiile prevazute de lege pentru aceasta calitate.
(3) In societatea care se infiinteaza de catre un asociat unic, valoarea aportului in natura va fi stabilita pe baza unei expertize de specialitate.
Art. 14
(1) O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
(2) O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.
(3) In caz de incalcare a prevederilor alin. (1) si (2), statul, prin Ministerul Finantelor Publice, precum si orice persoana interesata poate cere dizolvarea pe cale judecatoreasca a unei societati astfel constituita.
(4) Pe baza hotararii de dizolvare, lichidarea se va face in conditiile prevazute de prezenta lege pentru societatile cu raspundere limitata.
Multumesc foarte mult, domnule avocat!

Alte discuții în legătură

Va rog niste sfaturi alina240 alina240 Va rog frumos cine ma poate ajuta cu unele informatii. In calitate de persoana fizica detin un imobil compus din 4 camere plus dpendinte. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Pensiune bionut1983 bionut1983 sunt posesorul unei case de vacanta la mare pe care o inchiriez si se tot zvoneste ca din vara asta circula fiscul deghizatii in turisti pentru a fi in ... (vezi toată discuția)
Diferentiere cod caen: 5520/6820 gigipinciuc gigipinciuc 5520 = facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata; 6820 = inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliareproprii sau inchiriate. Am ... (vezi toată discuția)