avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului dupã noul Cod Civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului dupã noul Cod Civil

am fost casatoriti un an in urma casatoriei rezultand un copil. Ne-amdespartit in fapt cand copilul a implinit 2 luni,adica in 2009,el parasind de buna voie domiciliul conjugal.In timpul casniciei a exercitat un comportament violent fata de mine cat si fata de copil.Intrebarea mea este in ce masura pot obtine custodia totala a copilului urmand sa inaintez actiunea de divort?
Cel mai recent răspuns: cafea1 , utilizator 17:19, 27 Septembrie 2011
noul cod spune că dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitate numai de către unul dintre părinți - art. 398. deci puteți invoca motivele pe care le-ați precizat, și dacă le dovediți puteți obține custodia totală a copilului.
Eu consider ca pe baza noului cod in majoritatea cazurilor custodia va fi comuna.
si in cazul tulburarilor de comportament?probabil atunci vor fi mai multe subiecte la stirile de la ora 5
Sunt si eu direct interesata de acest subiect.
Imi poate spune cineva ce inseamna mai exact custodia comuna? In ce fel se poate aplica aceasta de exemplu un cazul unui copil de 1 an?
Custodia comună este sentința judecătorească prin care custodia unui copil este acordată ambelor părți. În custodia comună ambii părinți sunt părinți custodieni și nici unul dintre părinți nu este părinte necustodian, cu alte cuvinte copilul are doi părinți custodieni.

Dacă în custodia unică, ambii părinți au dreptul de a avea acces la datele cu privire la educație, sănătate, și alte informații, în custodia comună legală părinții au, suplimentar, drepturi egale în deciziile cu privire la bunăstarea copilului și drepturi mult mai largi de a interacționa cu minorul. Adica spre exemplu la inscrierea la scoala va trebui acordul ambilor parinti, la iesirea din tara va fi necesar acordul ambilor parinti, acomodarea și îngrijirea copilului este împărțită conform programului de custodie ordonat de către judecătorie

In cadrul custodiei comune nu se mai foloseste termenul de program de vizitare, adica ambii parinti au dreptul de a vizita copilul oricand doresc
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)