avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decăderea din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decăderea din drepturile parintesti

Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din drepturi, copilul sa reia numele de fata al mamei.Tatal nu a ajutat in nici un fel la cresterea si educarea minorului. Cum se procedeaza pentru decaderea din drepturi, a tatalui?
~ Conținut șters la cerere ~
Legea 272/2004

(6) Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.


Rezulta din textul legii ca oricat ar dori amandoi parintii, nu se poate renunta la custodia comuna asa cum renunti la o pereche de sosete.
Custodia comuna reprezinta un drept al copilului de a avea legaturi cu amandoi parintii, de a fi ingrijit cu responsabilitate. Nu poti renunta tu la un drept al altcuiva.
In plus, am citit ca daca s-ar incepe cu asa ceva s-ar ridica posibilitatea ca pe viitor unul dintre parinti sa renunta la custodie comuna datorita unui santaj, ceea ce nu ar fi in nici un caz spre binele superior al copilului.Chiar daca la mediator, parintii fac un acord de mediere si renunta la custodia comuna, sunt mari sanse ca instanta sa il respinga.
Instanta nu aproba pe banda rulanta toate acordurile doar pentru ca asa s-au inteles partile, iar cum cel din cazul de fata ar contravine legii sansele sunt mici.
Ultima modificare: Luni, 10 August 2015
gi-jane2, moderator
Legătura cu părintele o poate avea și fără ca acel părinte sa exercite autoritatea parinteasca.
Poate părintele nu poate și nu vrea sa își exercite vreun drept. Are obligația sa plătească pensie și îl poate vizita.
Decăderea din drepturi e într-adevăr o alta chestiune, poate fi ceruta doar de instituții abilitate în protecția copilului.
Ori încheiați un acord de.mediere, ori cereți în instanta sa exercitate exclusiv autoritatea parinteasca pt motive temeinice, le înșirați și tatăl poate fi de acord prin întâmpinare.
Cam aproba fara sa cenzureze, unele acorduri fiind, dupa mine, in dezinteresul copiilor.
Domnul nu e informat, nici dv. poate. Mergeti intai sa vedeti ce inseamna, care sunt efectele, cum si/sau daca puteti schimba numele si tot asa si apoi decideti ce puteti face, dintre optiunile legale, avand toate informatiile corecte.
Pai scrie in lege ca : (4) In situatia in care, din orice motiv, un parinte nu isi exprima vointa pentru luarea deciziilor prevazute la alin. (3), acestea se iau de catre parintele cu care copilul locuieste, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.

Deci daca domnul nu poate participa activ la luarea anumitor decizii, chiar daca are custodie comuna deciziile se pot lua de parintele rezident.

Inteleg ca aici e un caz diferit, de tata 100% dezinteresat, dar asta nu inseamna ca este legal ceea ce se intampla, chiar daca instantele aproba asta pe banda rulanta. Intai pentru ca nu este in interesul minorului si doi pentru ca asa cum am scris dar s-a sters, acordul de mediere poate fi rezultatul unei presiuni externe tocmai pentu ca acest fapt sa se intample.

Daca instantele aproba pe banda rulanta nu inseamna ca este o regula sau ca sigr or sa aprobe si acest acord.

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti zsoltkasoni zsoltkasoni Buna ziua! Pe aceasta cale, am si eu o intrebare! Sunt divortat de 3 ani de zile! In urma divortului, cei doi copii rezultati in timpul casatoriei, ... (vezi toată discuția)
Parintii mei divorteaza la notar. ei sunt separati de multi ani ... Luca Catalina Denisa Luca Catalina Denisa Parintii mei divorteaza la notar. Ei sunt separati de multi ani insa de abia acum au hotarat sa faca acest pas la initiativa tatalui meu. Mama mea vrea sa aiba ... (vezi toată discuția)
Împuternicirea la ieșirea din tara Sofia03 Sofia03 Fostul meu soț nu vrea sa semneze o împuternicire notariala! și a exprimat dorința in scris prin SMS! Cum as putea obține acest lucru pt minore de 10 ani ... (vezi toată discuția)