avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabularea unui teren al fostului C.A.P
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabularea unui teren al fostului C.A.P

Buna ziua,

Problema expusa este:
Tatal meu a cumparat un teren 500 mp in anul 1975 de la un vanzator persoana fizica. Terenul este in prelungirea casei lui si pe el s-au construit anexe gospodaresti.
Vanzatorii terenului l-am mostenit de la bunicul lor si pentru ca nu aveau titlu de proprietate asupra lui tranzactia nu s-a facut cu acte (contract de vanzare / cumparare ci doar verbal).

Anul trecut tata a vrut sa se intabule pe acel teren (folosit in ultimii 36 de ani exclusiv de el si pentru care plateste impozit la primaria comunei de care apartine) insa cum vanzatorii nu avea acte s-a inceput un process civil. Au fost chemati in instanta toti vanzatorii (3 la numar - frati) si fiecare a declarat in fata judecatorului ca nu mai are nicio pretentie din partea cumparatorului si astfel si-au dat acordul pentru intabularea terenului de catre tata.

Rezultatul sentintei judecatoresti:
Judecatorul a respins cererea de intabularea datorita urmatorului motiv: terenul mostenit de vanzatori a fost cooperativizat (in anii 80) fara ca ei sau tatal meu sa stie / sa fie informati. Dupa 1989 C.A.P ul in proprietatea caruia figura terenul a fost desfiintat (ca toate C.A.Purile din tara) iar toate activele lui (mai ales cele imobiliare) au fost preluate de catre primarii. Astfel, legal, terenul cumparat de tata a trecut din proprietatea vanzatorilor (prin mostenire) la C.A.P apoi la primaria comunei unde domiciliaza.
Conform unei anumite legi (confuza, nu stiu exact nr/art) inca in vigoare (sept 2011) terenurile fostelor C.A.P-uri nu pot fi vandute / instrainate nimanui.
Astfel, ne aflam in situatia ca tatal meu care a platit acel teren vanzatorilor, pentru care plateste impozit in ultimii 36 de ani si care il foloseste in mod pasnic deci ar avea drept de uzufruct , nu se poate intabula deoarece primaria nu poate vinde acel teren.

Va rog sa-mi spuneti daca s-a mai intalnit cineva cu o astfel de problema si cum a rezolvat-o. Daca nu, exista vreo rezolvare si care/cum ?
Este foarte ciudat cum un teren din fostul C.A.P ramane in "aer" cu un proprietar legal ce nu are voie sa vanda si cu un utilizator de drept care plateste impozit de zeci de ani. Un procent important din suprafata Romaniei a facut parte din C.A.Puri / I.A.Suri, asta inseamna ca este "al nimanui" in fond ?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters220718 , utilizator 23:06, 8 Septembrie 2011
atacati decizia in instanta superioara
nu e vina d-voastra ca a-ti gasit un judecator....slab

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala vanzare cumparare OlteanuT OlteanuT Caz: locuinta construită la sat inainte de 1990, cumpărată de la Primărie, în prezent vândută cu promisiune bilaterală, cu act încheiat la Cabinet ... (vezi toată discuția)
Probleme la întăbulare: suprafața din contract v-c, extras cf și măsurători topo mai mare decât pe titlul de proprietate RaduIgnat RaduIgnat Comentariu tau va fi aprobat de un moderator. Bună ziua, vă prezint situația cu care mă confrunt, cât mai condensat posibil: • părinții mei au ... (vezi toată discuția)
Avem drept de uzucapiune? ruscrina77 ruscrina77 buna ziua tatalui meu ia construit bunicul o casa cam prin 1968 , deatunci parintii mei folosesc terenul de sub casa si inca vreo 15 arii in spatele surii, nu ... (vezi toată discuția)