avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme la întăbulare: suprafața din contract v-c, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme la întăbulare: suprafața din contract v-c, extras CF și măsurători topo mai mare decât pe titlul de proprietate

Comentariu tau va fi aprobat de un moderator.

Bună ziua,
vă prezint situația cu care mă confrunt, cât mai condensat posibil:
• părinții mei au cumpărat în anul 1975 de la stat (primăria comunei) o casă (dintre cele rămase statului după plec area unor familii în Germania), cu anexele existente, în suprafață totală de 2511 mp,
• extrasul de carte funciară din acea perioadă, apare fostul proprietar cu suprafața de 2511+108 mp, reprezentând casa, curtea și grădina, constituite din patru parcele pe acel număr topografic
• pe contractul de vânzare cumpărare și încheierea de întăbulare din 1976, se specifică că:
– asupra imobilului înscris în CF nr. … al comunei … sub nr. topo … constând din casă, curte și gradină cu suprafața de 2511 mp, proprietatea Statului Român, asupra casei și dependințelor în intregime din imobilul mai sus menționat, să se întăbuleze dreptul de proprietate cu titlu de cumpărare în favoarea lui …
– iar asupra cotei de 250/2511 mp părți din teren din imobilul de mai sus să se întăbuleze dreptul de folosință pe durata existenței construcțiilor, în favoarea lui …
– pe titlul de proprietate apare suprafața totală de 2000 mp constituită din două parcele de 1516 + 484 = 2000 mp – necunoscând motivul trecerii în titlu cu 511 mp mai puțin.
– în urma decesului tatălui meu s-a făcut succesiunea și am început procedura de întăbulare a proprietății, pentru care am apelat la o firmă de măsurări topografice, la măsurătoare suprafața totală corespunde cu cea din documente, mai puțin cea de pe titlu de proprietate, adică 2511 mp

Vă rog să mă îndrumați în rezolvarea acestei situații, pentru întăbularea suprafeței totale de teren.
Vă mulțumesc anticipat pentru amabilitate.
Cel mai recent răspuns: RaduIgnat , utilizator 08:02, 17 August 2016
Bună ziua,
Revin cu amănunte legate de problema expusă anterior.

Dorind să rezolv această problemă în mod amiabil, am depus o cerere în acest sens CL al comunei, în atenția d-lui primar, pentru corectarea erorii materiale, nu cu intenția de a revendica o supafață de teren ci doar pentru atestarea suprafeței reale de 2511 mp, existentă în fapt, necontestată de nici un riveran și folosită de noi neîntrerupt, pașnic, public și neconturbați, în conformitate cu prevederile Codului Civil și a putea continua acțiunea de întăbulare. Cererea a fost depusă în urmă cu mai bine de o lună, dar nu am primit încă nici un răspuns.


Vă rog să mă îndrumați cum pot proceda în continuare pentru rezolvarea acestei situații, în varianta amiabilă, fără recurgere la justiție, pentru această situație și pentru a putea continua întăbularea suprafeței totale de teren. De ce documente am nevoie de la primărie cu ajutorul cărora să pot face dovada celor relatate de mine?

Intre timp, neprimind nici un răspuns oficial (nici până la această dată 19.07.16), am fost din nou pe la primărie în urmă cu trei săptămâni, reușind să vorbesc cu d-l primar, care la sugestia specialistului în cadastru al primăriei, pentru rezolvarea problemei fără a apela la instanță, a fost de acord, promițând că va semna documentele pentru următoarea variantă (verbală doar):

- se cer cei 250 mp dați în folosință pe durata existenței clădirilor - prin ordinul prefectului
- se cere suplimentarea maxim posibilă în asemenea cazuri de 10%, adică 200 mp în cazul nostru
- cele două suprafețe se adaugă suprafeței de 2000 mp trecuți în titlu
totalul suprafeței finale fiind de 2450 mp, mai puțin cu 100 mp decât suprafața reală

În această variantă conform procedurii (ODG 1340/2015, art. 84, alin. 1 - explicate de specialistul care a făcut măsurătorile):

- trebuie dată o declarație pe proprie răspundere că suprafața reală este cea reieșită din cumularea celor trei suprafețe, adică renunțând de bună voie la 100 mp
- trebuie întocmit și un proces verbal de vecinătate, în care eu în deplin acord cu vecinii terenului, recunosc că suprafața totală este mai mică, în consecință unul din garduri nu este amplasat corect, cu toate consecințele care reies din aceste declarații.


Pentru a grăbi rezolvarea problemei, am luat în calcul și această variantă, dorind totuși să ne informăm mai întâi care ar fi capcanele ulterioare acestei variante.

Având în vedere că folosim terenul neîntrerupt, pașnic, public și neconturbați de peste 50 de ani, s-ar putea merge pe varianta uzucapiunii de lungă durată de 30 ani, având în vedere că terenul în CF figurează din 1975 pe statul român?

Ar mai putea fi o variantă corectă invocarea nulitatii absolute (oricand) al titlului de proprietate, conform art III la legea 169/1997 paragrafele b și c?
b) actele de constituire a dreptului de proprietate pe terenurile agricole aflate în domeniul public sau privat al statului, ori în domeniul public al comunelor, oraşelor sau municipiilor;
c) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate în intravilanul localităţilor, pe terenurile revendicate de foştii proprietari, cu excepţia celor atribuite conform art. 23 din lege;

Vă rugăm, să ne dați un sfat referitor la cele expuse mai sus.
Vă mulțumim pentru amabilitate.
Radu Ignat
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2016
RaduIgnat, utilizator
Conform datelor găsite, la București se aplică din 2013 trecerea în proprietate privată a terenului aferent construcțiilor, prin ordin al prefectului. Aceasta este valabilă doar în București, sau poate fi învocată și în alte județe? Dacă nu, care poate fi varianta de abordare, având în vedere că primăria nu dă nici un răspuns oficial la solicitarea depusă. Se poate depune același dosar și la prefectură direct?

Citez din acest ordin:
În conformitate cu Ordinului prefectului Municipiului Bucureşti nr. 736/24.12.2013, "Începând cu data de 1 ianuarie 2014, la propunerile primăriilor sectoarelor municipiului Bucureşti, efectuate în baza verificării situaţiei juridice a terenurilor, atribuirea în proprietate privată a terenurilor prevăzute la art. 36 alin. (2) şi (3) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare se face prin ordin al prefectului, care reprezintă titlu de proprietate".
Cererile pot fi comune, formulate şi semnate de toţi coproprietarii terenului, sau individuale, formulate şi semnate de fiecare dintre aceştia şi se depun la primăria în a cărei rază administrativ – teritorială este situat terenul, nefiind prevăzut un termen de decădere.

Textul întegral poate fi consultat aici:
[ link extern ] -

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabularea unui teren al fostului c.a.p roscatul roscatul Buna ziua, Problema expusa este: Tatal meu a cumparat un teren 500 mp in anul 1975 de la un vanzator persoana fizica. Terenul este in prelungirea casei lui ... (vezi toată discuția)
Atribuire suprafata de teren - probleme cezarad cezarad Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de ... (vezi toată discuția)
Abrogare lege Sofoclis Sofoclis Ma intereseaza daca legea nr.58/1974 a fost abrogata si cand va rog ?! si ce trebuie sa fac pt a m-i se restitui terenul trecut abuziv in proprietatea statului ... (vezi toată discuția)