avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... credit persoana decedata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

credit persoana decedata

Buna ziua,
O persoana apropiata mie, al carei sot a decedat de curand a aflat ca decedatul a facut acum 4 ani un credit bancar pentru nevoi personale in valoare de 10.000 pentru care mai are de achitat rate inca vre-o 8 ani. Sotia si copiii nu au stiut nimic de acest credit deoarece erau despartiti in fapt dar nu si de drept. Acum banca creditoare a inceput sa faca presiuni asupra sotiei pentru plata ratelor, dar aceasta pe langa faptul ca nu a stiut si nu a beneficiat de acest credit, se afla si in imposibilitate de plata, deoarece veniturile pe care le are nu ii permit acest lucru. Cum se poate apara persoana fata de pretentiile bancii? Nu ar fi trebuit ca banca sa incheie si o polita de asigurare de viata tinand cont de faptul ca a fost un credit de nevoi personale si nu era garantat de nimeni si de nimic?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: LORENA.C , utilizator 15:50, 9 Septembrie 2011
Buna ziua! Un prieten a trecut exact prin aceeasi situatie...sotia facuse un credit pe numele ei fara ca sotul sa stie desi era impreuna. Era vorba tot de 10 000 lei. Ea a decedat si in prima faza sotului i sa spus ca trebuie sa plateasca creditul. Apoi au vazut ca ea avusese asigurare de viata (banca a obligat-o sa o faca) si pana la urma creditul a fost acoperit de asigurare. Din cate am inteles chiar daca nu ar fi avut asigurare tot nu ar fi putut sa-l oblige sa plateasca ratele deoarece el nu semnase pentru coplatitor. Banuiesc ca nici in situatia ta nu a semnat de coplatitor caci nici macar nu stia de credit. Nu sunt specialist dar banuiesc ca n-au cum s-o oblige atata timp cat nu este nici o semnatura a dansei pe contractul de credit.
Sper sa se rezolve in mod favorabil pentru persoana apropiata tie!
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
zelinutza, utilizator
Banca merge la intimidare cu presiunile de recuperare.
Daca nu aveti vreo calitate de codebitor sau girant, nu veti raspunde pentru acest credit.
Banca poate sa va mai sicaneze daca aveti succesiune de facut in urma decesului sotului, pentru ca veti accepta mostenirea cu activ si pasiv, adica si cu datorii, de care apoi veti fi raspunzator.
Apoi, asa cum spuneati, creditul s-ar putea sa fi fost insotit de semnarea unei polite de asigurare de viata, caz in care va raspunde societatea asiguratoare
Daca nu au trecut 6 luni de la deces, sotia (si orice alti mostenitori) trebuie sa faca declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiu de inventar. Acest lucru impiedica confuziunea intre patrimoniul defunctului si patrimoniul ei, cu urmarea ca orice datorii ale defunctului vor fi platite exclusiv din bunurile mostenite. Abia daca nu apeleaza la beneficiul de inventar se poate intampla ce spune procmarci mai sus, adica datoriile sa devina ale sotiei.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
Bellatrix, utilizator
Multumesc tututor pentru raspunsuri.
:ok:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit inainte de casatorie maria_miralena maria_miralena Buna ziua, Prezint cazul urmator: X face un credit de nevoi personale, nefiind casatorit si neavand coplatitor. Dupa 1 an se casatoreste. In cazul ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale, imprumutatul decedat stefana_23 stefana_23 Ce se intampla cu creditul, in urma decesului Imprumutatului? Ar trebui sa-l preieie Codebitorul? nu stiu daca a fost incheiata vreo asigurare de viata a ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorii popcml popcml dupa moartea sotului, sotul supravietuip\\tor mosteneste si creditele facute de acesta, adica preia plata lor? Sau in cazul in care in momentul in care a ... (vezi toată discuția)