avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Efecte hotarare judecatoreasca de anulare act ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Efecte hotarare judecatoreasca de anulare act administrativ

Doresc sa stiu daca efectele unei hotarari judecatoresti irevocabile prin care s-a anulat un act administrativ unilateral cu caracter normativ se produc doar pentru viitor?
Este vorba ca printr-o hotarare judecatoreasca a fost anulata o hotarare unilaterala a unui consiliu local si doresc sa stiu daca anularea produce efecte si pentru trecut/
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 10:02, 9 Septembrie 2011
legea spune ca doar pentru viitor...
Depinde de continutul actului anulat.
Principiul retroactivitatii consta in acea regula potrivit careia nulitatea nu produce efecte numai pentru viitor (ex nunc.), ci si pentru trecut (ex tunc.), adica aceste efecte se suie pana in momentul incheierii actului juridic civil.
Retroactivitatea presupune inlaturarea efectelor actului care s-au produs intre momentul anularii efective a actului.
Exceptii de la retroactivitatea nulitatii.
Exceptiile reprezinta acele cazuri in care, pentru anumite ratiuni, efectele produse intre momentul incheierii actului si acela al anularii sale sunt mentionate. De unde rezulta ca efectele nulitatii se produc numai ex nunc, iar nu si ex tunc.
Constituie asemenea exceptii:
- mentinerea efectelor produse de un contract cu executare succesiva
(exemplu. contractul de inchiriere, retroactivitatea efectelor nulitatii este obiectiv imposibila.).
- pastrarea fructelor culese anterior anularii de catre posesorul de buna credinta (Codul civil, art. 485); in acest caz, neretroactivitatea efectelor nulitatii se intemeiaza pe ideea de protectie a posesorului de buna credinta.
Vedeti mai multe aici
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cu executare succesiva teodor_king teodor_king De la ce data produce efecte nulitatea unui contract cu executare succesiva? (vezi toată discuția)
Act juridic declarat nul care si a produs efectul Angelsy Angelsy Am fost concediat in anul 2017, din motive neimputabile mie. La data concedietii mele, exista un contract de muncă in care se preciza, printre altele, ca la ... (vezi toată discuția)
Legea privind reducerea perioadei de ccc kati38 kati38 legea care se va da pt reducere crestere copil...este pt mamele care vor ramane de la 1 ianuarie sau si pt cele care sunt in crestere copil? (vezi toată discuția)