avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract cu executare succesiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract cu executare succesiva

De la ce data produce efecte nulitatea unui contract cu executare succesiva?
Cel mai recent răspuns: miha67 , utilizator 16:01, 7 Iulie 2009
De la data neindeplinirii obligatiilor, in mod culpabil, de catre una din partile contractante.Partea care si-a indeplinit obligatiile ce-i incumba, poate cere rezilierea contractului si poate cere si plata unor daune -interese., dupa punerea in intarziere a debitorului .
Am inteles.Dar care este data??
Data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti sau data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti?!!
Nulitatea intervine in cazul in care nu se respecta conditiile de validitate ale actului juridic civil. Ma gandeam ca va referiti la rteziliere , care se aplica acelor contracte cuexecutare succesiva, in conditiile pe care le-am mentionat mai inainte. Nulitetea , presupunand un act care se considera ca , nefiind valbil incheiat , nici nu a existat , e l este nul. Nulitatea , ca regula, isi produce efectele de la data inchieerii contractului, deci retroactiv , pe cand rezilierea isi produce efectele pentru viitor, din momentul neaindeplinirii obligatiilor. In cazul contractului cu executare sussesiva nulitatea nu isi produce efectele decat tot pentru viitor, deci de la data declararii nulitatii. Daca nu s-au exercitata cai de atac, de la data ramanerii definitive.
Dupa cum a mentionat colega mai sus , nulitatea se refera la conditiile de fond/ de forma ale actului , nerespectate , existenta acestor cauze fiind anterioare incheierii actului ., sau , cel mult concomitente !
Rezilierea , ca si cauza de ineficacitate , opereaza in cazul contractelor cu executare succesiva , uno ictu , in caz de neindeplinire culpabila a obligatiei ce-i incumba uneia dintre parti..Contractul se prezuma incheiat cu respectarea formalitatilor legale.
Cealalta parte , care si-a executat obligatia
, are posibilitatea de a se adresa instantei de judecata, in vederea constatarii si pronuntarii sanctiunii rezilierii , de nu exista vreun pact comisoriu care ar inlatura rolul acesteia in acest sens .
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
legally a scris:

Nulitatea intervine in cazul in care nu se respecta conditiile de validitate ale actului juridic civil. Ma gandeam ca va referiti la rteziliere , care se aplica acelor contracte cuexecutare succesiva, in conditiile pe care le-am mentionat mai inainte. Nulitetea , presupunand un act care se considera ca , nefiind valbil incheiat , nici nu a existat , e l este nul. Nulitatea , ca regula, isi produce efectele de la data inchieerii contractului, deci retroactiv , pe cand rezilierea isi produce efectele pentru viitor, din momentul neaindeplinirii obligatiilor. In cazul contractului cu executare succesiva nulitatea nu isi produce efectele decat tot pentru viitor, deci de la data declararii nulitatii. Daca nu s-au exercitata cai de atac, de la data ramanerii definitive.

"pe cand rezilierea isi produce efectele pentru viitor, din momentul neaindeplinirii obligatiilor. In cazul contractului cu executare sussesiva nulitatea nu isi produce efectele decat tot pentru viitor, deci de la data declararii nulitatii"

ok, dar nu exista oare si exceptie la contractul cu executarea succesiva?
" [bExceptii de la retroactivarea nulitatii
Exceptii reprezinta acele cazuri in care pentru anumite ratiuni, efectele produse intre momentul incheierii actului si acela al anularii sale sunt mentionate; de unde rezulta ca efectele nulitatii se produc numai ex nunc, iar nu si ex tunc .
Constituie asemenea exceptii :
-mentinerea efectelor produse de un contract cu executare succesiva ( contractul de inchiriere, retroactivitatea efectelor nulitatii este obiectiv imposibila )
-pastrarea fructelor culese anterior anularii de catre posesorul de buna credinta ( Codul civil , art. 485 ); in acest caz , neretroactivitatea efectelor nulitatii se intemeiaza pe ideea de protectie a posesorului de buna crdinta."

Si revenim la intrebarea :"Data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti sau data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti?!! "sau" Data incheierii contractului"?
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
miha67, utilizator

Alte discuții în legătură

Efecte hotarare judecatoreasca de anulare act administrativ alina_vi alina_vi Doresc sa stiu daca efectele unei hotarari judecatoresti irevocabile prin care s-a anulat un act administrativ unilateral cu caracter normativ se produc doar ... (vezi toată discuția)
Anulare victor11 victor11 Buna ziua Imi puteti spune : in baza carui art si carei legi, toate actele subscvente unui act nul, declarat de instanta sunt si ele nule ?? Va multumesc (vezi toată discuția)
Executare hotarare judecatoreasca irevocabila anamaria81 anamaria81 Am castigat procesul de suspendare si de anulare a actului administrativ de concediere. Paratul a facut recurs care a fost respins ca nefondat. Hotararea ... (vezi toată discuția)