avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume obligatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume obligatoriu?

Buna la toata lumea am o intrebare de genul in timpul divortului este obligatoriu acceptu celuilalt sot sa pastreze numele printro declaratie notariala?
pana la ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei de divort sotii poarta aceslasi nume pe care l-au avut la incheierea si pe parcursul casatoriei.
sotul care a preluat numele celuilalt poate sa ramana si dupa divort cu acel nume din casatorie daca celalalt sot - "titular de nume "este de acord si se va mentiona acest lucur si in sentinta de divort
Potrivit art.40 alin.2 C.f. sotul care prin casatorie si-a modificat numele, are posibilitatea sa pastreze numele dobandit daca celalalt sot este de acord sau daca instanta constata ca sunt motive intemeiate in acest sens.

1.Daca sotul dvs. se prezinta la procesul de divort , acordul pastrarii numelui de catre dvs. poate fi dat in scris in fata instantei.
2. Daca sotul dvs. nu se prezinta la proces, atunci acordul cu privire la pastrarea numelui poate fi dat ( daca este parat ), fie prin intampinarea depusa la dosar insotita de o copie a CI , fie printr-o declaratie notariala care evident trebuie sa fie depusa la dosar.
3.Daca sotul dvs. nu este de acord cu pastrarea numelui de catre dvs. ,va trebui sa probati ca exista motive temeinice pentru ca instanta sa dispuna pastrarea numelui avut in timpul casatoriei si dupa desfacerea casatoriei.
Sunt considerate motive intemeiate pentru pastrarea numelui avut in timpul casatoriei acele motive legate strict de recunoasterea unor merite sau calitati deosebite sub acest nume.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastrare nume doina sarahovici doina sarahovici dupa divort sotia doreste pastrarea numelui avut la data casatoriei.Daca sotul refuza ce poate face sotia ca sa isi pastreze numele avut in urma casatoriei din ... (vezi toată discuția)
Pastrarea numelui ramonateamo ramonateamo buna.daca in introducerea actiunii de divort am cerut schimbarea numelui si acum vrau sa ramin pe acelas nume de casatorie pt ca sa nu fie probleme pt copil la ... (vezi toată discuția)
Pastrare nume dupa divort mami76 mami76 Buna ziua, am divortat acum o saptamana, eu am fost reclamanta, sotul nu s-a prezentat la nici o infatisare. A fost decizia lui. La sfarsit judecatoarea a ... (vezi toată discuția)