avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Partaj prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Partaj prin mediere

Buna ziua. Am hotarat de comun acord cu fostul meu sot asupra partajului. Procesul de divort este deja incheiat. Putem merge la orice avocat drept mediator? Exista mediatori "autorizati"? Daca da, unde gasesc o lista a acestora?
In aceeasi problema, avem termen in octombrie pentru pertaj dar sotul meu nu e in tara atunci. Daca tot incheiem un acord asupra bunurilor in partaj mai are rost sa mergem la proces? Daca nu ne prezentam ce se intampla?
Actul incheiat de un avocat (mediator) asupra partajului si semnat de sot-sotie este valabil din punct de vedere legal, sau mai trebuie recunoscut de o instanta judecatoreasca si autentificat? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mediator_Bucuresti , utilizator 18:50, 3 Ianuarie 2012
Pentru ca se fac referinte aproximative sau tendentioase la mediere, oferim cadrul legal stabilit prin Legea nr. 192/2006 privind medierea.

CAP. VI Dispoziţii speciale privind medierea unor conflicte
SECŢIUNEA 1 Dispoziţii speciale privind conflictele de familie
ART. 64
(1) Pot fi rezolvate prin mediere neînţelegerile dintre soţi privind continuarea căsătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor, precum şi orice alte neintelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanta competenta sa pronunţe divorţul.


In cazul ca acest divort este terminat dupa cum spuneti, ramane problema partajului care se face la notar, dupa o intelegere intervenita in cadrul procedurii de mediere la care ati apelat.

"ART. 57 La închiderea procedurii de mediere, în oricare dintre cazurile prevăzute la art. 56 alin. (1), mediatorul va întocmi un proces-verbal care se semnează de către părţi, personal sau prin reprezentant, şi de mediator. Părţile primesc câte un exemplar original al procesului-verbal.
ART. 58
(1) Când părţile aflate în conflict au ajuns la o înţelegere, se redactează un acord care va cuprinde toate clauzele consimţite de acestea şi care are valoarea unui înscris sub semnatura privată.

ART. 59 Înţelegerea părţilor poate fi supusă verificării notarului public în vederea autentificării ori, după caz, încuviinţării instanţei de judecata, în condiţiile prevăzute la art. 63."

Ca urmare, nu este nevoie de un proces pentru partaj daca ati ajuns la o intelegere (cel mai convenabil) prin mediere, ca forma alternativa nejudiciara de solutionare a conflictelor, consacrata acum prin lege si in Romania, dar putin practicata. Puteti merge si la alt notar, eventual folositi aceste referinte daca nici acesta nu a auzit de mediere, iar pe primul puteti sa-l reclamati administrativ, la Camera Notarilor Publici din judetul respectiv, sau penal, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Numai bine.
Daca ati stabilit de comun acord cu fostul sot asupra partajului nu mai este nevoie de un proces pentru partaj.
Daca ati ajuns la o intelegere se poate solutiona si prin mediere, ca forma alternativa nejudiciara.
Legislatia aferenta a mentionat-o si colegul CostinAso.
Succes!
Raspund destul de tarziu la problema dar sper in folosul celor ce vor avea nevoie in viitor.
Asa cum a precizat si CostinAso mai sus, art. 59 din Legea 192/2006, partile, dupa ce au incheiat acordul pot merge fie la notar fie in instanta.
1. Daca procesul se afla pe rolul instantelor (chiar si suspendat) este de preferat ca partile sa revina in instanta dat fiind faptul ca vor avea costuri mai mici decat la notar (partea interesata poate beneficia chiar de restituire taxei de timbru cu care a investit instanta).
2. La notar, partile vor fi nevoite sa apelze atunci cand partile nu au o cerere introdusa in instanta sau cand cererea este perimta. Autentificarea la notarul public este obligatorie in cazurile in care se tranfera drepturi reale imobiliare (pe intelesul tuturor: cand obiectul medierii este constituit din bunuri imobile).
3. Acordul partilor este perfect valabil in oricare alte situatii, ca orice conventie intre parti, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege (ex: contractele comerciale).

4. In oricare dintre situatii (in instanta sau la notar), atat notarul cat si instanta vor cere ca ambele parti sa fie prezente, potrivit reglementarilor in vigoare.
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
Fãnuța Lișman - Birou de mediator, Mediator
Exact asa. Conform legii taxelor de timbru 3% din valoarea masei partajabile trebuie platit in cazul in care un partaj se efectueaza pe cale judecatoreasca.Vezi anexa A.

In cazul in care partajul se face la mediator, taxa judiciara de timbru se restituie integral iar costul partajului se reduce considerabil. Acesta ar fi unul din multele avantaje pe care medierea le aduce chiar daca inca nu a fost cunoscut pana acum acest lucru.Vezi anexa B.

Stiu, agentii imobiliari vor spune ca acelasi lucru se putea pana in 2010 cu o tranzactie care se depunea la prima infatisare si care deasemenea ducea la restituirea taxei de timbru judiciar. Numai ca, Mica Reforma in Justitie ( legea 202/2010), abroga articolul de legea care permitea acest artificiu .Vezi anexa C.

Deasemenea, notarii sau avocatii vor sari sa spuna ca mediatorii nu pot face un partaj fara o actiune in instanta si ca la mediator numai se ajunge la un acord cu privire la impartirea masei partajabile urmand ca hotararea sa fie emisa in urma unei actiuni de partaj depusa la judecatorie.

Nimic mai corect. Insa avantajul ramane acelasi iar costurile reduse se datoreaza depunerii la prima infatisare a acordului obtinut la mediator care trebuie sa contina o stampila de mediator autorizat precum sipozitia acestuia in tabloul mediatorilor. Actiunea in instanta poate fi depusa personal de orice cetatean iar timpul de asteptare pana la primul termen este compensata de reducerea cheluielilor care nu sunt deloc de neglijat.

Acum stii de ce trebuie sa tii minte unde gasesti un mediator autorizat ?

Anexa A

Legea 146/1997, actualizata 2011, privind taxele judiciare de timbru:
Art. 3.-Actiunile si cererile neevaluabile in bani se taxeaza astfel:

- stabilirea masei succesorale ? 3% la valoarea masei succesorale;
- cereri de raport ? 3% la valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
- cereri de reductiune a liberalitatilor ? 3% la valoarea rezervei care urmeaza a fi reintregita prin reductiunea liberalitatilor;

- cereri de partaj Separat de aceasta taxa, daca partile contesta bunurile de impartit, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor in cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata in conditiile art. 2 alin. (1); ? 3% la valoarea masei partajabile.

Anexa B

Art 63 din Legea Medierii 192/2006

(1) In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia.
(3) Hotararea de expedient pronuntata conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.

Anexa C

Legea 202/2010 (Mica reforma in Justitie) care a intrat in vigoare incepand cu data de 25.11.2010 a abrogat fostul articol din Legea taxei de timbru (146/1997 actualizata)care spunea ca În cazul în care, pân? la prima zi de înf??i?are, p?r?ile încheie tranzac?ie ?suma achitat? cu titlu de tax? judiciar? de timbru se restituie în întregime.

Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre legea 192/26 mai 2006(medierea) se poate solutiona un partaj prin mediere ? avraj avraj Art.61 (1) In cazul in care conflictul a fost dedus judecatii,solutionarea acestuia prin mediere poate avea loc la initiativa partilor.........cu privire la ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj doru anghel doru anghel Cum poate cineva sa obtina partajul unui apartament daca nu are bani pt taxa de timbru? Sau hai sa zicem ca ma imprumut, dar sunt sigur ca nu mi se respinge ... (vezi toată discuția)
Partaj eliniste eliniste sunt divortata din 1994, dar nu am facut partaj .sotul ar fii de acord sa renunte la partea lui din apartament, dar cum se procedeaza mai simplu? (vezi toată discuția)