avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune intre 2 frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune intre 2 frati

Buna ziua.Tatal meu a fost dat in judecata de catre fratele sau in legatura cu succesiunea dupa moartea bunicilor.Trebuie sa imparta pamantul mostenit.Ma intereseaza cum se ia decizia de impartire,in conditiile in care este situat in locuri diferite in sat(inclusiv in spatele casei mostenite de tatal meu de la bunici,un pogon a fost transformat in plantatie de salcam de tata).Trebuie sa se pune amandoi de acord?Ce se intampla in cazul in care unchiul meu vrea in spatele casei,dar tata nu este de acord?Tata poate bloca procesul de succesiune in cazul in care nu se vor intelege?Pentru cat timp?Cheltuielile de judecata vor fi suportate de amandoi in cazul succesiunii sau doar de tatal meu,pentru ca el a fost dat in judecata?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile acordate!
Cel mai recent răspuns: mhlcarstea , utilizator 19:04, 11 Septembrie 2011
1. Procesul este pentru dezbaterea succesiunii sau pentru iesirea din indiviziune? Din text se intelege ca ar fi o iesire din indiviziune.

2. Terenurile se vor imparti conform cote-parte a fiecarui fiu.

3. Nu trebuie sa va puneti amandoi de acord, desi este de preferat. Daca va intelegeti puteti mergeti la un mediator si incheiati un acord de mediere. Daca apelati la mediere nu mai trebuie sa platiti taxa de timbru.

4. Instanta va hotarâ ce, cui revine

5. Tata nu poate bloca decat procedural (prin amanarea termenelor) procesul

6. Cheltuielile de judecata vor fi platite de ambele parti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Din postarea dvs. nu rezulta cand a fost initiata actiunea si daca exista incheierea emisa de notarul ultimului domiciliu.In lipsa acesteia actiunea in instanta va fi respinsa inainte sa se judece pe fond.
Tata a primit citatie in primavara pentru iesire din indiviziune.Nu s-a prezentat la primele doua,iar de al treilea termen a uitat.Nu cunosc foarte bine termenii juridici si nu inteleg la ce var referiti in post..Multumesc!
Mai este un aspect;acest pamant a fost trecut in registre la primarie din timpul vietii bunicilor ca tata foloseste 2/3 din el,iar unchiul 1/3.Practic,tata primea mai mult pentru ca a avut grija de parintii lui.Intelegere verbala intre toti.Acum unchiul se foloseste de lege care ii acorda 1/2 din teren.Se poate folosi acest lucru la proces(da,este de iesire din indiviziune),insrisurile de la primarie si de faptul ca de 15 ani pamantul este lucrat de fircare astfel?Multumesc!
mhlcarstea a scris:

Ma intereseaza cum se ia decizia de impartire, in conditiile in care este situat in locuri diferite in sat (inclusiv in spatele casei mostenite de tatal meu de la bunici, un pogon a fost transformat in plantatie de salcam de tata).

Nu exista RETETE in privinta modalitatilor concrete de realizare a partajului.

Daca suprafata totala (habar n-am cat teren e) este compusa din parcele situate in locuri diferite in sat, asta inseamna ca se pot forma cu usurinta 2 loturi (echivalent numarului de copartasi) pentru a fi atribuite fiecaruia in natura. (asta-i treaba expertului ce va fi desemnat in cauza, iar el ar trebui sa propuna mai multe variante de lotizare, daca e posibil).

Loturile acestea nu trebuie sa fie neaparat egale. Adica: daca am in punctul A din sat o parcela de 6025 mp. si in locul B din sat una de 5975 mp. nu va "taia" nimeni 25 mp. din prima parcela pentru egalitate. Inegalitatea lor se va compensa in bani (sulta).

Nu va poate spune nimeni CUM vor arata aceste loturi care vor fi atribuite in final. Ar putea sa va va spuna cineva CAM CUM ar PUTEA sa arate, dar asta numai dupa ce a vazut terenul acesta macar pe hartie (schite).

Tatal dvs. ar trebui sa manifeste mai mult interes fata de cauza aceasta.
Folosinta indelungata, imbunatatirile aduse (ma gandesc la pogonul cu salcami) etc. pot fi argumente pentru ca parcela X sa cada in lotul sau.

Dar instanta nu viseaza salcami si n-are de unde sa stie cine i-a plantat.
Angajati un avocat. Repejor. Intru-un proces, anumite lucruri se fac numai la vremea lor. Daca lasati timpul sa treaca, nici mama desteptaciunii nu mai reuseste sa dreaga ce-ati stricat.
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune Amza Valentin Amza Valentin Buna ziua. As dori sa aflu cum trebuie sa procedez sa ies in indiviziune in situatia urmatoare: bunici mei au cumparat o casa cu etaj de la niste unchii cu o ... (vezi toată discuția)
Ajutor, sunt disperata! Anomiskaracuda Anomiskaracuda Cum se poate imparti un teren de 260 metri patrati plus casa in doua? Cadastristul ne-a facut schita de dezmembrare , dar primaria nu ne-a dat certificatul de ... (vezi toată discuția)