avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cedarea firmei,altei persoane,din alta localitate.Pasi ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cedarea firmei,altei persoane,din alta localitate.Pasi de urmat..va rog sa ma sfatuiti

Buna ziua,ca urmare a faptului ca vreau sa plec din tara,cedez firma fratelui care locuieste in alta localitate.Ce pasi am de urmat,unde anume merg,sa las treburile in ordine,sa fac totul legal.fiind in alta localitate se schimba si sediul firmei,nu numai administratorul.Va rog sa-mi spuneti si cam cat timp dureaza perfectarea actelor.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ovidiu7676 , utilizator 23:34, 10 Septembrie 2011
Anelore34 a scris:

Buna ziua,ca urmare a faptului ca vreau sa plec din tara,cedez firma fratelui care locuieste in alta localitate.Ce pasi am de urmat,unde anume merg,sa las treburile in ordine,sa fac totul legal.fiind in alta localitate se schimba si sediul firmei,nu numai administratorul.Va rog sa-mi spuneti si cam cat timp dureaza perfectarea actelor.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

In principiu, procedura dureaza aproximativ 30-45 de zile intrucat, in cazul unei cesiuni de parti sociale (trasnferul partilor tale sociale catre frate), aceasta trebuie publicata in Monitorul Oficial pe o perioada de 30 de zile timp in care orice persoana interesata poate face opozitie. In cazul in care nicio persoana nu face opozitie atunci cesiunea poate fi facuta si firma va deveni a fratelui tau. In cazul in care sunt facute opozitii, cesiunea va dura mai mult.

Avand in vedere ca, in realitate, fiecare Registru al Comertului are proceduri proprii iti recomand sa mergi la Registrul Comertului din localitatea in care societatea isi are sediul si sa intrebi de actele necesare (in principiu ai avea nevoie de un contract de cesiune, act aditional la actul constitutiv, act constitutiv actualizat, declaratie si specimen de semnatura de la fcratele tau). Odata ce firma devine a fratelui tau acesta, daca doreste, poate foarte simplu sa schimbe sediul societatii in localitatea unde traieste.

Exista optiuni pentru ca trecerea firmei pe numele fratelui tau sa dureze mai putin dar e putin mai complicat.
Buna ziua,
pentru a "ceda" cesiona partile sociale ale unei societati, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
- nu conteaza unde anume in Romania isi are domiciliul un asociat sau toti asociati unei societati comerciale, deoarece societatea este o persoana juridica cu sediu propriu si independent de domiciliul asociatilor, prin urmare daca cesionati unuei persoane din alt judet societatea va ramane cu acelasi sediu social. Desigur daca doriti sa schimbati si sediul social al societatii in alt judet acest lucru este posibil.
- hotararea de a cesiona integral capitalul social al firmei precum si schimbarea administratorului se va lua printr-o hotarare AGA insa procedura inregistrarii actelor la ONRC este de durata, pentru ca mai intai trebuie astepta 30 de zile de la data publicarii in MO a hotararii AGA, acesta este termenul in care orice persoana ce justifica un interes poate face opozitie.
- Indicat este ca dupa ce ati cesionat, noi asociati ori noul asociat sa demareze lucrurile pentru a schimba si sediul societatii intr-un alt judet daca asta va dori.
- Procedura de mai sus nu presupune prezenta dumneavoastra fizica pe toata aceasta perioada, ci doar la momentul semnarii actelor, in rest mandatarul dumneavoastra ori un avocat se poate ocupa de acest lucru.
- Perfectarea actelor dureaza 1-2 zile dupa caz si in functie disponibilitatea asociatilor si a celui ce le lucreaza.
Va multumesc frumos, va rog daca doriti, sa-mi spuneti si varianta scurta.Un sfarsit de saptamana reusit!
Varianta scurta ar consta in aportarea la capitalul social o suma a noului asociat, intr-o prima etapa. Etapa a doua - noul asociat preia partile sociale de la ,, vechiul" asociat, in acest caz nemaifiind nevoie sa asteptati trecerea termenului de opozitie de 30 de zile. Durata celor doua operatiuni este de 10 zile. Sfatul meu este sa va intocmiti actele la serviciul de asistenta din cadrul registrului comertului, pentru a nu fi nevoie sa stati pe la cozi la biroul unic de doua-trei ori ca actele nu au fost corect intocmite. Inca o problema care nu trebuie sa o ignorati: daca societatea a fost infiintata inainte de anul 2008 va trebui sa va faceti rezervarea denumirii firmei daca societatea isi muta sediul in alt judet.
Va multumesc din suflet!

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale Cosminagherase Cosminagherase Buna ziua! Va rog frumos un sfat, in urmatoarea situatie: unicul asociat al unui SRL doreste sa coopteze o alta persoana din afara societatii, prin cesionarea ... (vezi toată discuția)
Cesiune a unei firme,cit paote dura emilgritti emilgritti buna seara, am o firma care as vrea sa o inchid sau sa o cesionez ,nu are adatori de nici un fel,care operatie este mai rapida?avind in vedere ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)