avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune parti sociale

Buna ziua! Va rog frumos un sfat, in urmatoarea situatie: unicul asociat al unui SRL doreste sa coopteze o alta persoana din afara societatii, prin cesionarea unui numar de parti sociale, urmand sa ca SRL-ul sa aiba doi asociati. Nu se majoreaza capitalul social. Ce documente trebuiesc depuse la Registrul Comertului? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cosminagherase , utilizator 00:05, 7 Februarie 2015
Aceasta cesiune dureaza circa 30 de zile, iar daca societatea are la stat si 1 leu doatorie sau nu a dat declaratiile corect la ANAF atunci dosarul de blocheaza in registru, in schimb in cazul in care se face cesiune de parti sociale cu majorare de capital ( nu e impusa o suma minima) cesiunea va dura cel mult 5 zile decand se depun actele la registru
Acte: decizia asociatului unic, contract de cesiuna, actul constitutiv actualizat cu doi asociati, dovada sediului (dace se schimba sediul) , specimen demnatura si declaratii proprie rasundere(in cazul in care se schimba administratorul), declaratii pe proprie raspundere pentru asociati cereri tip de la Registrul Comertului.
Va multumesc mult! Profit putin de amabilitatea dvs, pentru a ma asigura ca voi face bine totul:
1. decizia unicului asociat de marire a capitalului social prin cooptarea ca asociat a domnului X;
2. contract de cesiune;
3.act consitutiv actualizat, cu doi asociati. Pana aici este corect?
Cu restul cred ca ma descurc.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
Cosminagherase, utilizator
Da, este corect, in cazul in care nu va descurcati in redactarea actelor contactati un avocat
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
Cabinet Avocat Anda Belea, Avocat
Colega mea face o confuzie intre cele 2 proceduri prin care o persoana straina de societate poate sa devina asociat. Cesiunea de parti sociale si majorarea capitalului social prin aportul unui asociat nou sunt 2 chestiuni diferite.

Prin cesiunea de parti sociale, asociatul cedeaza o parte din partile sociale pe care le detine in firma, persoanei care intra in societate. In aceasta situatie este nevoie de contract de cesiune de parti sociale. Insa, asa cum spunea si colega mea este o procedura care dureaza mai mult si implica anumite riscuri daca societatea are datorii la ANAF.

Prin majorarea capitalului social, asociatul nou intra in firma printr-un aport la capitalul social, ceea ce inseamna ca vine cu o noua depunere care va genera noi parti sociale. In aceasta situatie nu mai este cazul de contract de cesiune, insa trebuie sa faceti dovada depunerii capitalului social in contul societatii (pe chitanta de la banca trebuie sa se mentioneze ca suma depusa de noul asociat reprezinta majorare capital social).

Bafta!
Va multumesc pentru lamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ces. si marire capital srl prin ap. in natura ionutanton777ro ionutanton777ro Un SRL format din 2 asociati doreste sa efectueze marirea capitalului social, cu ocazia atragerii unui nou asociat ce va efectua un aport in natura (un ... (vezi toată discuția)
Modificare date societate mtibi91 mtibi91 Buna ziua! Tatal meu este asociat unic pe o societate si co cota parte in alte doua societati. Pe acea societate pe care este asociat unic, doreste sa se ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale ASKIM3GET ASKIM3GET Buna ziua Am un SRL cu asociat unic, care vrea sa cesioneze 10% din firma sotiei. Ce etape trebuie parcurse: Se face decizie asociat unic, contract de ... (vezi toată discuția)