avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dosar Pensie - refuzat de CJP
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dosar Pensie - refuzat de CJP

Buna ziua,
am o cunostinta, sex F, data nasterii 26.02.1952 cu mai putina pregatire de specilitate cu urmatorul statut:
- stagiu de cotizare astfel:
- vechime gr. I de munca - 3 ani si 3 luni
- vechime gr. II de munca - 4 ani si 2 luni
- vechime gr. III de munca - 1 an si 3 luni
- cotizare voluntara individuala per. 2007-2008, adica 1 an si 3 luni, pentru care a platit in totala 1980 lei, adica 132 lei/luna
- somaj 8 luni
=> rezulta perioada totala de 10 ani si 5 luni
- copii nascuti - 3

S-a discutat informativ cu o persoana dintr-o CJP si i s-a spus ca poate sa ia pensie, avand in vedere stagiul de cotizare in grupele I si II.
S-a inaintat dosarul la CJP , iar dupa 5 luni i-a fost returnat, respins pe motiv de stagiu de cotizare insuficient, ei invocand faptul ca nu are 13 ani....
Intarebare 1: E corecta rezolutia?
Intrebare 2: Daca nu, ce se poate face?
Intrebare 3: Daca da, se poate continua cu cotizare voluntara pe baza de contract in viitor sau se poate achita retroactiv suma aferenta diferentei de indeplinit ( 2 ani si ceva)
Astept cu interes raspunsul dvs.
MUltumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:03, 12 Septembrie 2011
1. Da, este corecta rezolutia, stagiul de cotizare minim este de 13 ani in cazul dansei.
3. Se poate continua cu cotizarea prin contract facultativ cu CNPAS. Nu se mai poate plati retroactiv.

Lucrul in gradul de munca ii scade doar varsta de pesnionare nu si stagiul.
O precizare:
Femeia a platit acei 1980 lei integral si intr-o singura transa, in anul curent 2011 februarie, pentru 1 an si 3 luni , retrocactiv.
Dansei ii mai trebuie deci 2 ani si 7 luni; nu ar putea sa achite si acum la fel sumele necesare?
Daca ar plati luna de luna, am ajunge in 2014; s-ar mai incadra la stagiul de 13 ani ca sa poate primi pensia?
S-a emis decizie de respingere ?

Din calculele mele rezulta un stagiu total de cotizare de 13 ani si 1 luna.Iata calculul:
3 ani si 3 luni grupa I-a + 4 ani si 2 luni grupa II-a + 1 an si 3 luni grupa III-a de munca + 1 an si 3 luni contractul de asigurare + 8 luni somaj = 10 ani si 7 luni.Cei 3 ani de grupa I-a va mai aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 1 an si 6 luni.Cei 4 ani de grupa II-a va mai aduc inca o perioada suplimentara la vechimea in munca de 1 an.
Asadar 10 ani si 7 luni + 1 an si 6 luni + 1 an =13 ani si 1 luna.Daca cele postate sunt corecte,iar anii de grupe sunt in procent de 100%,atunci indepliniti conditiile pentru limita de varsta.
Da, s-a primit decizie de respingere pe care a primit Cartea de Munca; nu s-au remis adeverintele cu grupele si chitantele de plata voluntara.
Pai nu stiu cum e legea.... Precedesorul dvs. Alex Muntean a spus "Lucrul in gradul de munca ii scade doar varsta de pesnionare nu si stagiul."
Intermediarul care i-a oferit consultanta, a emis aceeasi asertiune ca a dvs, adica are 13 ani si 1 luna si poate inainta dosarul de pensionare.
Ce putem face? Este vorba de un abuz sau este vorba de o reglementare noua.?
In cazul de fata,conditia de varsta este indeplinita din luna februarie 2011.Deci nu mai are nevoie de vreo reducere.Aici este in discutie conditia stagiului minim de 13 ani,daca ii are sau nu.Faceti o interventie la CNPAS dand toate datele legate de:numarul dosarului;nume si prenume;luna si anul nasterii;stagiul total de cotizare cu precizarea anilor pe grupe,procentul in care s-a lucrat in grupe;motivul respingerii si Casa locala de pensii de care apartineti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare pensie anticipata corneliunistor corneliunistor A fost corecta acordarea anilor de grupa si reducerea varstei de pensionare ??? ( varsta pensionarii 60 ani, varsta standard de pensionare de 65 de ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala oncescu1962 oncescu1962 Buna ziua, Ma numesc Oncescu Lenuta , m-am nascut la data de 12.05.1962, am lucrat la CFR CALATORI in perioada 1980-2003 si am stagiul de cotizare 32 ani din ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie costin02345 costin02345 Va rog puteti sa-mi spuneti la ce varsta pot iesi la pensie. Am grupa de munca dupa cum urmeaza: -11.11.1980 - 01.09.1986 - gr. II 100%; -01.09.1986 - ... (vezi toată discuția)