avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vinderea unei parti din firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vinderea unei parti din firma

Buna ziua,va rog sa ma ajutati intr-o problema destul de delicata.
Sotul meu este asociat cu un prieten intr-o firma cu actiuni 50-50,deci au drepturi egale,amandoi fiind administratori.Au infiintat un service auto iar acum nu reusesc sa se inteleaga pentru bunul mers al firmei.Sotul meu ar dori sa iasa din afacere dar nu stim care e cea mai simpla metoda astfel incat sa -si poata recupera partea lui de investitie.Mentrionez ca el a venit cu un aport de 16000E in schimb celalalt decat cu 4000E. Poate sa vanda partea lui si altcuiva din afara fara a cere acordul asociatului?Dorinta lui ar fi sa inchida firma platim datoriile se vand utilajele ,fiecare ia partea lui de investitie si ce ramane sa imparte la doi.Daca asociatul nu e de acord ce se intampla?
Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 19:47, 11 Septembrie 2011
Poate vinde partea lui si altei persoane (sau altor persoane) din afara firmei, fara acordul asociatului (cu exceptia situatie in care e prevazut in actul constitutiv o prevedere contrara) la pretul mai mare decat valoarea nominala a partilor sociale.
Nu se poate face nimic fara acordul asociatului, decat daca este prevazut in actul constitutiv altfel.

ART. 226 din Legea 31/1990 republicata si actualizata 2011.
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
...
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

Mai vedeti si art. 202 aceeasi lege.
...
(2) Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.
(2^1) Hotarârea adunarii asociatilor, adoptata în conditiile alin. (2), se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata în registru si publicata în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa ies dintr-o afacere unde am 50% actiuni raluca27 raluca27 am u7n restaurant impreuna cu cineva cu care nu ma mai inteleg,cum pot sa ies din afacere ,pot sa vand partile mele altcuiva pentru ca asociatul meu nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Iesire actionar din firma flo1977 flo1977 Buna ziua, stie cineva daca este posibil ca intr-o societate comerciala in care sunt 2 actionari, unul cu 30 % care este si ad-tor si celalalt cu 70%, cel cu ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale luminel luminel O societate comerciala are 2 asociati fiecare avand 50-50%. Datorita unor probleme finaniare, unul dintre asociati doreste sa cesioneze partile sale sociale. ... (vezi toată discuția)