avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Condamnarea persoanei in lipsa cadavrului.Presupusul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Condamnarea persoanei in lipsa cadavrului.Presupusul faptuitor ar putea fi condamnat penal?

Problematica condamnarii penale a unei persoane ,, presupus vinovata? de un omor in lipsa existentei unui cadavru si a existentei unei certitudini de deces constat prin mijloace tehnico-stiintifice de Institutul National de Medicina Legala constituie o problema care ar trebui sa atraga un semnal de alarma in lumea dreptului din Romania.
De curand, am auzit tot felul de declaratii facute din partea unor domni politisti care sustin ca in mod sigur X este vinovat de omor.
Ceea ce a declansat aceasta reactie a fost declararea mortii Y, printr-o hotarare judecatoreasca civila.

In aceste conditii, se ridica o intrebare : Simplul fapt ca o instanta civila a pronuntat o declaratie a mortii ar fi suficient pentru a acoperi in cadrul procesului penal lipsa cadavarului?
Dupa parerea mea, in lipsa cadavrului nu se poate stii cu certitudine in materie penala daca decesul este real intrucat persoana poate sa fie in viata din punct de vedere fizic.
Stabilirea mortii unei persoane printr-o hotarare judecatoreasca civila nu inseamna practic nimic sub aspectul implicatiilor penale.
Ratiunea declararii judecatoresti a mortii unei persoane vizeaza in primul rand efecte juridice in domeniul dreptului civil.Dupa declararea judecatoreasca a mortii unei persoane printr-o hotarare judecatoreasca de condamnare incepe sa curga termenul de optiune succesorala a mostenitorilor, sub acest aspect hotararea judecatoreasca civila pronuntata avand un rol deosebit, pentru mostenitori neexistand, de altfel, alta posibilitate juridica pentru a se putea dezbate procedura succesorala.
In aceste conditii, rolul hotararii judecatoresti civile de declarare a mortii persoanei fiind determinant.
Insa, sub aspectul dreptului penal simpla existenta unei hotarari judecatoresti civile de declarare a mortii persoanei nu poate fi de natura de a stabili cu certitudine existenta decesului unei persoane in sensul ca este decedata din punct de vedere medico-legal.
De asemenea, din punct de vedere procesual penal, lipsa unui raport de expertiza medico-legal, asadar, o constare medico-stiintifica, nu se poate stabili cu certitudine cauza decesului persoanei, daca am admite ca persoana chiar ar fi fost victima unei infractiuni de omor.

In continuarea acestui rationament, vom ajunge la concluzia ca nu se poate stabili cu certitudine daca a fost vorba de un omor cu intentie sau pur si simplu a fost vorba de o ucidere din culpa sau de lovituri cauzatoare de moarte.In aceste conditii, se ridica intrebarea : De ce o persoana sa fie condamnata pentru infractiunea de omor ( adica ucidere cu intentie ) atata timp cat nu exista probe certe cu privire la cauza decesului persoanei?
Pentru ca se presupune fara probe certe ca persoana acuzata ar fi ascuns cadavrul?
Nu ar trebui sa existe probe certe ca s-a ascuns cadavrul?

Este stiut de catre profesionistii in drept penal si criminalisti, ca, din punct de vedere stiintific medico-legal se poate stabili cauza mortii.Presupunand ca s-ar gasi cadavrul ( daca exista ) acest lucru se poate stabili din punct de vedere medico-legal prin mijloace tehnico-stiintifice.
In lipsa unui raport de expertiza medico-legala cu privire la cauza decesului, cat de justa ar putea sa fie incadrarea juridica a faptei pe prevederile art. 175 alin. (1) lit. c din Cod. Pen. daca avem in vedere faptul ca este vorba de un presupus omor a sotiei?
Reinterez insa intrebarea : Este vorba probabilitatea unei infractiuni de omor ( ucidere cu intentie ) sau de o infractiune de ucidere din culpa ( art. 178 C.pen.) ori de infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 183 C. pen., si anume de lovituri cauzatoare de moarte.
Daca vom analiza pedepsele prevazute de lege, vom observa ca diferenta dintre sanctiunile penale care se pot aplica de instanta sunt substantiale.Astfel, pentru infractiunea de omor calificat ( art. 175 C.P) pedeapsa prevazuta de lege este de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, pentru infractiunea de ucidere din culpa prevazuta de art. 178 alin. (1) C.P., pedeapsa prevazuta de lege este de la 1 la 5 ani, iar pentru infractiunea prevazuta de art. 184 C.P., pedeapsa prevazuta de lege este de la 5 la 15 ani.

In consecinta, daca analizam in esenta sa principiul aflarii adevarului in cadrul procesului penal vom ajunge sa ne intrebam in ce masura s-ar putea respecta in conditiile in care nu se cunoaste cauza decesului si nu se poate face decat in mod prezumtiv existenta decesului, fara a se putea stabili din punct de vedere juridic si din punct de vedere stiintific medico-legal cauza decesului .In alti termeni, in opinia mea, existenta unui deces fara a se stabili cauza nu poate duce in mod automat la condamnarea penala a persoanei acuzate pentru infractiunea de omor ( cu intentie).
Fata de cele sus mentionate, trimiterea in judecata a numitului X acuzat de uciderea cu intentie a sotiei sale Y, in lipsa cadavrului poate genera fie o achitare in Romania, fie o noua condamnare la CEDO a statului roman in cazul in care acesta va fi condamnat fara a exista probe directe.

Fac precizarea, cu titlu exemplificativ, ca mijloace de proba directe in cazul unui omor pot fi declaratiile de martori care au vazut cum acuzatul impusca victima sau cand vede ca infige cutitul in ea intr-o zona vitala ( zona toracica,etc).Chiar daca ulterior cadavrul dispare, exista probe directe si acuzatul poate fi condamnat pe baza de probe certe deoarece avem o ,,prezumtie a existentei infractiunii de omor...cu intentie?.


Mai poate exista si posibilitatea ca, infractiunea de omor sa fi fost savarsita de alta sau alte persoane din diferite motive.
Dupa parerea mea, cert este un lucru.
Daca este vorba de o crima ( omor cu intentie), aceasta s-a facut in mod mafiot si nu putea sa fie implicata o singura persoana.Profesionistii in drept si criminalistii isi pot da seama de acest lucru.Prin urmare, nu poate fi exclusa nici posibilitatea ca adevaratii autori ai faptei sa fie altii si nu X.


In opinia mea, organele de urmarire penala nu ar trebui sa se grabeasca cu trimiterea in judecata a suspectului ( singurul suspect, conform surselor politiei romane exprimate in mod public ieri si astazi ) deoarece,in prezent, se poate ajunge la o solutie de achitare a inculpatului X
Un alt argument ar putea fi si acela ca pana la implinirea termenul de prescriptie a raspunderii penale de 15 ani, in conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) lit. a din Codul penal, se poate gasi si cadavrul sau sa apara persoana in viata...
Si termenul de prescriptie a raspunderii penale poate fi mai mare de 15 ani in caz de omor...astfel ca, timp...este...
Indiferent de ceea ce ar vrea massmedia...autoritatile competente au dreptul...si...obligatia sa disceara si nu sa actioneze intepestiv...



Problematica referitoare la acest caz va avea implicatii deosebit de serioase in lumea juridica din Romania, pentru ca daca se va crea un precedent in care o persoana sa poata fi condamnata in lipsa cadavrului si fara probe directe orice disparitie a unei persoane va putea fi intrumentata si considerata o posibila crima si persoana suspecta sa poata fi condamnata.
Este de remarcat faptul ca, au existat cazuri in care o persoana declarata moarta pe cale judecatoreasca a aparut la un moment dat.
Este extrem de ciudat ca in ziua de astazi cu tehnologia care exista sa nu se poata gasi un cadavru...daca exista...
Animalele salbatice din Romania nu pot devora in totalitate un cadavru si dupa oase, mai ales dupa craniu exista posibilitetea de a se reconstitui fizionomia persoanei.
La cat de mediatizat a fost cazul in mod sigur ar fi putut aparea informatii de la persoane care sa poata duce la finalizarea pe baza de probe certe a cazului in sensul unei condamnari.

Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
Alin Popescu, administrator
Asa cum a aratat foarte corect si obiectiv si colega Legaly (pentru ca au existat mai multi care au expus opinii relevante) presiunea creata pe instanta va fi una enorma datorita tuturor speculatiilor facute.Insa...procesul se judeca pe baza de probe...
Este adevarat ca in lumea criminalisticii se sustine, unanim as zice, ca fara cadavru nu exista crima...

Chestiunea cu hotararile pronuntate in strainatate trebuie analizata cu mare atentie intrucat este posibil sa fi existat probe directe in acele cazuri si chiar daca nu s-a gasit cadavrul condamnarea se putea pronunta.In mod sigur ar trebui invocate si acele hotarari daca se tot face referire la ele.Dupa parerea mea ar trebui expuse in intregul lor si nu doar trunchiat.
Asa cum am aratat si anterior in prima postare daca ar fi existat macar un martor la presupusa crima condamnarea s-ar fi putut obtine.Este posibil ca acele hotarari sa aiba la baza probe directe chiar daca lipsea cadavrul.Este cu totul altceva...daca eixstau probe directe.
Petele acelea de sange despre care s-a tot facut vorbire erau mici de tot si propunerea de arestare preventiva s-a respins...
Daca petele de sange erau mari s-ar fi putut dispune arestarea preventiva mai ales ca presiunea massmedia era foarte mare...
Din pacate, la noi in tara cel mai adesea se afla adevarul daca suspectul este arestat...
In cazuri de omor se foloseste chiar si violenta daca organul de ancheta este sigur ca suspectul a comis fapta...

Chiar daca o instanta civila hotaraste ca o persoana este decedata cum se poate dovedi cum a murit acea persoana daca nimeni nu a vazut-o moarta? Poate a murit de ras! Sau poate dupa x ani apare vie si nevatamata pe motiv ca acum si-a pierdut mintile... Din cate stiu si pentru declararea pe cale judecatoresca a mortii unei persoane sunt necesare o groaza de probe...
Oricum, dupa practica noastra judiciara, esti vinovat pana iti dovedesti nevinovatia... daca nu ai cum, e treaba ta. Totul e sa dea bine la statistici si la televizor.
Dar, dupa cum se intampla la noi, mare lucru daca nu este condamnat presupusul criminal la niste ani de inchisoare, dupa 2-3 ani apare sotia, ala da statul in judecata si-si asigura traiul pe cinci generatii de acum inainte. Iar noi vom plati ca ne-am obisnuit....

Vis-a-vis de condamnarea in America fara existenta cadavrului am sa va spun replica pe care mi-a dat-o un politist de la cercetare penala: "Doamna, schimbati canalul de filme politiste ca realitatea este departe de ce se vede acolo!"....
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
Lulica, utilizator
Oare d-nii ăştia or fi auzit de expresia ,,in dubio pro reo? sau cu alte cuvinte de ,,prezumţia de nevinovăţie??! Testul poligraf nu este considerat ca, probă în Instanţele de Judecată, ci poate doar ajuta la stabilirea adevărului, dar este esenţial în acest caz ca, anchetatorii sau organele în Drept să-l determine pe învinuit, coroborat cu celelalte probe, să-şi recunoască fapta!
Halal instrumentare de caz! Am aşa, o premoniţie, că x va scăpa basma curată! Dacă x o ţine pe-a lui şi nu declară că a ucis-o pe y, ar putea şi-un avocat agramat, prost şi cu neuronii puşi pe bigudiuri, asta ca, să aibă şi el circumvoluţiuni, că făr? de supărare şi ofuscare, mai sunt şi din ăştia, să câştige un astfel de caz de partea lui x! Dacă nu există corpul , chiar dacă s-au descoperit urme din sângele y, se poate presupune că, spre ex., s-a sinucis şi este pe fundul unuia din oceanele planetare sau dimpotrivă, că x a făcut-o piftele, dar oricum ar fi trebuie descoperit cadavrul sau probate urme ale distrugerii cadavrului! Chestia asta, că n-ar exista în istoria criminalisticii niciun caz în care cadavrul unui sinucigaş să fie nedescoperit este o mare gogoriţă! Există nenumărate cazuri de persoane dispărute definitiv de pe faţa pământului şi atunci de unde ştiu ,,înţelepţii? lumii că cei dispăruţi nu au fost furaţi de extratereştrii sau au fost devoraţi de vreun ,,animăluş? şi sunt atât de siguri că nu s-au sinucis?! Conform procedurilor legale, y va putea fi declarată moartă deabia în luna februarie 2012! Până la acea dată x nu poate fi arestat pentru crimă şi niciun judecător nu poate decide încarcerarea acestuia, aşa că ce spune d-l Comandant al Poliţiei Capitalei, că, citez, ,, se cunoaşte autorul crimei?, poate fi băgat în seamă, în cel mai bun caz ca, o exprimare nefericită, asta dacă nu cumva d-l ,,Poliţai?a citit în copilărie povestea cu lupul mâncat de oaie şi de-atunci toată lumea îi pare suspectă!
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
Alin Popescu, administrator
Prezumtia de nevinovatie este in general respectata de instantele de judecata.Este insa adevarat ca exista instante si instante...

Chestiunea cu condamnarea in lipsa cadavrului este posibila intr-un mod rezonabil in cazul in care exista probe directe ca s-a produs un omor.Asa cum am aratat, daca exista un martor care a vazut ca victima a fost impuscata ( sa zicem cu 3-4 focuri de arma) sau injunghiata si a ramas intansa la pamant, dupa care apoi dispare cadavrul se poate ajunge la o condamnare printr-o coroborare de probe.Exista si mult sange pe caldaram si se stabileste in mod indubitabil ca apartine victimei.

Asadar, se poate dispune o condamnare daca exista proba directa si probe indirecte, conform carora instanta de judecata sa poata face o coroborare a acestora...chiar si in lipsa cadavrului, intr-un mod care se poate considera echitabil...

Problema in aceasta speta este ca nu exista nicio proba directa, aspect de natuta de a crea un mare dubiu...insasi cu privire la existenta unei infractiuni de omor...si nu neaparat la prezumtia de nevinovatie aresupusului suspect.

Ar fi recomandabil sa se mai caute cadavrul intrucat nu se poate sa dispara fara urma si fara sa existe dovezi cu privire la modul in care a disparut.
Spun acest lucru intrucat nu exista dovezi certe nici cu privire la modul in care s-a procedat pentru a se ajunge disparitia presupusului cadavru.
Orice ar fi facut suspectul ar fi lasat o urma...
Si...din cate am inteles se speculeaza ca omorul s-a produs in locuinta conjugala.

Daca ar fi lansat opinia ca omorul s-ar fi facut undeva pe camp poate ca ar fi fost mai credibila versiunea,dar tot ar fi trebuit dovedita in mod indubitabil, fara dubiu...si pe baza de probe certe directe.
Organele de urmarire penala s-au tinut mult de acele pete de sange gasite in locuinta si de petetele de sange gasite in autoturim.De asemenea, de picaturi de sange gasite pe tocul pistolului.
Dupa parerea mea este clar ca, daca acele pete ar fi fost mari ar fi putut fi arestat, ceea ce insa nu s-a intamplat.Se putea discuta despre...indicii temenice...daca nu neaparat de...probe...
Cand am auzit de acele pete de sange m-am gandit ca l-au dovedit si ca va fi arestat ( este vorba de propunerea de arestare preventiva facuta in urma cu cativa ani).
Insa, acele pete de sange erau atat de mici incat nu puteau dovedi un omor sau o moarte violenta, daca preferati...



Am mai auzit o ipoteza, cum ca ar fi fost dusa in barlogul ursilor pentru a fi mancata :yes:
Daca ar fi fost dusa vie, ar fi fost posibil, insa ursii nu consuma decat hrana vie, din cate se spune.
Poate ca in acest caz se va face lumina peste cateva zeci de ani, asa cum mai vedem pe canalele tv straine, acele anchete finalizate dupa 10 sau 20 de ani si unde s-a descoperit si cadavrul si criminalul .
Sau poate niciodata.
Uneori mintea criminalului poate fi extrem de ingenioasa , rasturnand acea zicala conform careia ,,nu exista crima perfecta,, .
Am auzit variante de crime care m-au infiorat, de pilda, fara legatura cu cazul, ca anumitit camatari ii dadeau la lei pe cei care nu plateau ,sau carora vroiau sa le retina bunurile gajate.
Astfel ca urmele si orice alte dovezi erau inexistente.

Alte discuții în legătură

Condamnarea lui cioaca... gigelas gigelas Buna seara, Dupa cum se vede,justitia romana a mai facut o mare gafa,cu condamnarea lui Cioaca,fara a exista probe directe impotriva lui. Dupa cum observ,la ... (vezi toată discuția)
Solutii dany1 dany1 NU STIU DACA CUNOASTETI CAZUL UNEI FETE DE 17 ANI, PE NUME MARTA CE ¨POSIBIL* A FOST OMORATA DE FOSTUL PRIETEN SI AL CARUI CADAVRU INCA NU A FOST DESCOPERIT, ... (vezi toată discuția)