avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Condamnarea persoanei in lipsa cadavrului.Presupusul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Condamnarea persoanei in lipsa cadavrului.Presupusul faptuitor ar putea fi condamnat penal?

Problematica condamnarii penale a unei persoane ,, presupus vinovata? de un omor in lipsa existentei unui cadavru si a existentei unei certitudini de deces constat prin mijloace tehnico-stiintifice de Institutul National de Medicina Legala constituie o problema care ar trebui sa atraga un semnal de alarma in lumea dreptului din Romania.
De curand, am auzit tot felul de declaratii facute din partea unor domni politisti care sustin ca in mod sigur X este vinovat de omor.
Ceea ce a declansat aceasta reactie a fost declararea mortii Y, printr-o hotarare judecatoreasca civila.

In aceste conditii, se ridica o intrebare : Simplul fapt ca o instanta civila a pronuntat o declaratie a mortii ar fi suficient pentru a acoperi in cadrul procesului penal lipsa cadavarului?
Dupa parerea mea, in lipsa cadavrului nu se poate stii cu certitudine in materie penala daca decesul este real intrucat persoana poate sa fie in viata din punct de vedere fizic.
Stabilirea mortii unei persoane printr-o hotarare judecatoreasca civila nu inseamna practic nimic sub aspectul implicatiilor penale.
Ratiunea declararii judecatoresti a mortii unei persoane vizeaza in primul rand efecte juridice in domeniul dreptului civil.Dupa declararea judecatoreasca a mortii unei persoane printr-o hotarare judecatoreasca de condamnare incepe sa curga termenul de optiune succesorala a mostenitorilor, sub acest aspect hotararea judecatoreasca civila pronuntata avand un rol deosebit, pentru mostenitori neexistand, de altfel, alta posibilitate juridica pentru a se putea dezbate procedura succesorala.
In aceste conditii, rolul hotararii judecatoresti civile de declarare a mortii persoanei fiind determinant.
Insa, sub aspectul dreptului penal simpla existenta unei hotarari judecatoresti civile de declarare a mortii persoanei nu poate fi de natura de a stabili cu certitudine existenta decesului unei persoane in sensul ca este decedata din punct de vedere medico-legal.
De asemenea, din punct de vedere procesual penal, lipsa unui raport de expertiza medico-legal, asadar, o constare medico-stiintifica, nu se poate stabili cu certitudine cauza decesului persoanei, daca am admite ca persoana chiar ar fi fost victima unei infractiuni de omor.

In continuarea acestui rationament, vom ajunge la concluzia ca nu se poate stabili cu certitudine daca a fost vorba de un omor cu intentie sau pur si simplu a fost vorba de o ucidere din culpa sau de lovituri cauzatoare de moarte.In aceste conditii, se ridica intrebarea : De ce o persoana sa fie condamnata pentru infractiunea de omor ( adica ucidere cu intentie ) atata timp cat nu exista probe certe cu privire la cauza decesului persoanei?
Pentru ca se presupune fara probe certe ca persoana acuzata ar fi ascuns cadavrul?
Nu ar trebui sa existe probe certe ca s-a ascuns cadavrul?

Este stiut de catre profesionistii in drept penal si criminalisti, ca, din punct de vedere stiintific medico-legal se poate stabili cauza mortii.Presupunand ca s-ar gasi cadavrul ( daca exista ) acest lucru se poate stabili din punct de vedere medico-legal prin mijloace tehnico-stiintifice.
In lipsa unui raport de expertiza medico-legala cu privire la cauza decesului, cat de justa ar putea sa fie incadrarea juridica a faptei pe prevederile art. 175 alin. (1) lit. c din Cod. Pen. daca avem in vedere faptul ca este vorba de un presupus omor a sotiei?
Reinterez insa intrebarea : Este vorba probabilitatea unei infractiuni de omor ( ucidere cu intentie ) sau de o infractiune de ucidere din culpa ( art. 178 C.pen.) ori de infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 183 C. pen., si anume de lovituri cauzatoare de moarte.
Daca vom analiza pedepsele prevazute de lege, vom observa ca diferenta dintre sanctiunile penale care se pot aplica de instanta sunt substantiale.Astfel, pentru infractiunea de omor calificat ( art. 175 C.P) pedeapsa prevazuta de lege este de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, pentru infractiunea de ucidere din culpa prevazuta de art. 178 alin. (1) C.P., pedeapsa prevazuta de lege este de la 1 la 5 ani, iar pentru infractiunea prevazuta de art. 184 C.P., pedeapsa prevazuta de lege este de la 5 la 15 ani.

In consecinta, daca analizam in esenta sa principiul aflarii adevarului in cadrul procesului penal vom ajunge sa ne intrebam in ce masura s-ar putea respecta in conditiile in care nu se cunoaste cauza decesului si nu se poate face decat in mod prezumtiv existenta decesului, fara a se putea stabili din punct de vedere juridic si din punct de vedere stiintific medico-legal cauza decesului .In alti termeni, in opinia mea, existenta unui deces fara a se stabili cauza nu poate duce in mod automat la condamnarea penala a persoanei acuzate pentru infractiunea de omor ( cu intentie).
Fata de cele sus mentionate, trimiterea in judecata a numitului X acuzat de uciderea cu intentie a sotiei sale Y, in lipsa cadavrului poate genera fie o achitare in Romania, fie o noua condamnare la CEDO a statului roman in cazul in care acesta va fi condamnat fara a exista probe directe.

Fac precizarea, cu titlu exemplificativ, ca mijloace de proba directe in cazul unui omor pot fi declaratiile de martori care au vazut cum acuzatul impusca victima sau cand vede ca infige cutitul in ea intr-o zona vitala ( zona toracica,etc).Chiar daca ulterior cadavrul dispare, exista probe directe si acuzatul poate fi condamnat pe baza de probe certe deoarece avem o ,,prezumtie a existentei infractiunii de omor...cu intentie?.


Mai poate exista si posibilitatea ca, infractiunea de omor sa fi fost savarsita de alta sau alte persoane din diferite motive.
Dupa parerea mea, cert este un lucru.
Daca este vorba de o crima ( omor cu intentie), aceasta s-a facut in mod mafiot si nu putea sa fie implicata o singura persoana.Profesionistii in drept si criminalistii isi pot da seama de acest lucru.Prin urmare, nu poate fi exclusa nici posibilitatea ca adevaratii autori ai faptei sa fie altii si nu X.


In opinia mea, organele de urmarire penala nu ar trebui sa se grabeasca cu trimiterea in judecata a suspectului ( singurul suspect, conform surselor politiei romane exprimate in mod public ieri si astazi ) deoarece,in prezent, se poate ajunge la o solutie de achitare a inculpatului X
Un alt argument ar putea fi si acela ca pana la implinirea termenul de prescriptie a raspunderii penale de 15 ani, in conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) lit. a din Codul penal, se poate gasi si cadavrul sau sa apara persoana in viata...
Si termenul de prescriptie a raspunderii penale poate fi mai mare de 15 ani in caz de omor...astfel ca, timp...este...
Indiferent de ceea ce ar vrea massmedia...autoritatile competente au dreptul...si...obligatia sa disceara si nu sa actioneze intepestiv...



Problematica referitoare la acest caz va avea implicatii deosebit de serioase in lumea juridica din Romania, pentru ca daca se va crea un precedent in care o persoana sa poata fi condamnata in lipsa cadavrului si fara probe directe orice disparitie a unei persoane va putea fi intrumentata si considerata o posibila crima si persoana suspecta sa poata fi condamnata.
Este de remarcat faptul ca, au existat cazuri in care o persoana declarata moarta pe cale judecatoreasca a aparut la un moment dat.
Este extrem de ciudat ca in ziua de astazi cu tehnologia care exista sa nu se poata gasi un cadavru...daca exista...
Animalele salbatice din Romania nu pot devora in totalitate un cadavru si dupa oase, mai ales dupa craniu exista posibilitetea de a se reconstitui fizionomia persoanei.
La cat de mediatizat a fost cazul in mod sigur ar fi putut aparea informatii de la persoane care sa poata duce la finalizarea pe baza de probe certe a cazului in sensul unei condamnari.

Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
Alin Popescu, administrator
De acord, dar cum se numeste in termeni juridici, disparitia unei persoane, persoana care a fost indelung mediatizata si cautata de echipe speciale in astfel de cazuri ?
Cum oare de Madalina Manole, dupa ce a baut furadan, nu s-a evaporat si ea, sau cum de sotul ei nu s-a speriat asa de tare incat sa ascunda cadavrul, precum a facut Cioaca ?
Sunt multe intrebari, dar din moment ce persoana a disparut de aprox 2 ani de zile, nu poate fii declarata decat moarta.
Sa mori asa fara motiv, si sa te mai si teleportezi direct in ceruri sau in iad, cred ca este o utopie, asa ca singurul vinovat, si care stie ce s-a intamplat, este sotul ei, Cioaca.
Este evident ca un politist stie toate parghiile cu care se cauta un om mort si e constient de anchetele care se desfasoara doar dupa grafice bine stabilite, asa ca nu era nici o mica problema sa-si ia toate masurile de precautie.
Un avocat e greu de prins cand incalca legea, tocmai pentru ca lucreaza cu ea si stie toate portitele si variantele de scapare, asta ca o paranteza la cazul Cioaca.


Pace voua !
@Calugare Teofil...nu te supara dar, ori ai fost dezamagit de vreun avocat, ori..nu stiu de ce esti asa pornit impotriva lor?...stii? se tot vorbeste de "crima perfecta nu exista"..Asta e o tampenie, exista clar crima perfecta, de ce sa ne mai ascundem dupa degete? chestia asta cum ca nu exista crima perfecta e un fel de avertisment pt cei ce vor sa ucida in sensul asta, de a face ca acea crima pe care o comit sa nu fie descoperita, ma rog, atata timp cat nu exista cadavrul. Am fost prin multe sectii de politie din toata tara(motive personale) am vazut afise cu copii, persoane disparute de 6-7-8 ani despre care nu se mai stie nimic, sunt atatea alte cazuri de disparitii de persoane, nu numai in tara noastra..ci in mai toate tarile..persoane disparute de ani, zei de ani..oare alea nu au fost ucise iar cadavrale au fost bine ascunse sau chiar eliminate in nu stiu ce fel??Sau pur si simplu au decis sa place undeva departe pentru nu stiu ce motive, si-au schimbat identitatea(deloc imposibil,ba chiar posibil) poate si infatisarea(la fel, deloc imposibil, ba chiar posibil) si isi incep o alta viata.Ma rog, daca acele persoane disparute chiar au fost ucise dar cadavrele sunt de negasit, aici e vina autoritatilor care sunt de competenta pt rezolvarea acestor cazuri, fara resurse, cu probe minore..etc, si uite CRIMA PERFECTA. Atata timp cat nu e cadavru, clar nu poti invinovati un om , care, desi e suspect de ceva..acolo...nu-l poti condamna ..chiar daca exista cateva probe, vezi cazul Elodiei. Dau un exemplu: Se trezeste X intr-o dimineata, se suie intr-un tren, coboara intr-o anumita localitate ..sa zicem la cateva sute de km de localitatea lui, se cazeaza undeva pentru o zi, iese intr-o seara prin sat, gaseste pe ulita o persoana care probabil a petrecut prea mult intr-un birt, sau la nu stiu ce prieten, nu e nimeni pe strada decat cei doi, X l loveste in cap pe individ, acela moare, are grija sa nu ramana urme de pe care s-ar preleva mostre de Adn sau amprente, lasa cadavrul acolo, clar actiunea desfasurandu-se fara martori, pleaca in locuinta unde e cazat, sta linistit cagteva zile, apoi isi ia catrafusele si pleaca acasa. Mmm , eu zic ca aceasta crima e greu de dovedit..de ce? In primul rand ucigasul(care sigur are probleme daca a recurs la asa ceva, un om normal nu ar face asa ceva) nu are nici cea mai mica legatura cu victima(care a fost aleasa la intamplare), individul nu lasa nicio urma, nu are antecedente de niciunfel, iar faptul ca un strain a fost cazat la nu stiu ce pensiune unde sigur nu se cere buletinul, ii mai ofera un oarecare avantaj..si chiar daca s-ar afla ca ela fost in acea localitate, faptul ca a fost in acel sat, nu dovedeste nimic...Oare asta ar fi crima perfecta? si uite ca exista totusi si cadavrul, ce sa mai zic daca individul reusea sa se descotoroseasca de corp. Deci..mmmmm...ia ganditi-va de doua ori inainte sa mai traiti cu conceptia asta "nu exista crima perfecta"
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
Sonji, utilizator
Avocata ,,x” a disparut in noaptea de 29 spre 30 august 2007, adica cu patru ani in urma, iar sotul acesteia, d-l ,,y” este politist si nu avocat! Mobilul crimei se considera a fi dovedita legatura extraconjugala a avocatei ,,x” cu ofiterul SPP ,,z”!
Prin definitie un avocat este un specialist in drept care apara acuzatii in fata justitiei si care acorda asistenta juridica celor interesati! Acum ce-ati dori, ca avocatii sa se dezica de profesiunea lor sau sa fie doar partizanii telespectatorilor unei televiziuni patetice care isi santajeaza emotional ,,clientii” si profita de naivitatea acestora?! Crima perfecta ramane in veci nesoluţionata! La infaptuirea ,,crimei perfecte” pot concura mai multi factori, printre care, de ce nu, se pot numara si cei ai incompetentei, complicitatii, coruptiei, infatuarii de gen comisarul Soric (Case closed), duplicitatii, ticalosiei, etc., unor anumiti functionari ai Statului care se ocupa de astfel de cazuri! Romania nu duce lipsa de astfel de exemple (vezi victimele Revolutiei si ale Mineriadelor). Mai multe dosare ale poliţiei si procuraturii sunt crime nesoluţionate, adica dosare clasate!
Asa zisa ,,crima perfecta” este aceea in care autorul ramane nepedepsit! Anual, milioane de oameni dispar pe intreg mapamondul in diferite circumstante! S-au sinucis, , sunt victime ale furiei naturii, au fost rapiti, ucisi, nu vor sa fie descoperiti, etc.?... Cine stie?! Atata vreme cat persoana este disparuta fara urma, orice varianta credibila poate fi si trebuie luata in calcul!

,,Pax vobiscum!”(Pace voua)
Domnul Calugarul invoca o prezumtie de vinovatie.Pornind de la acest aspect dumnealui este normal sa il vrea condamnat deoarece el crede ca este vinovat.
In justitie insa probele au un rol vital.
Daca domnului Calugarul i-ar disparea fara urma sotia si ar fi nevinovat ar fi de acord cu necesitatea existentei unor probe directe pentru a fi condamnat penal.

Crima perfecta nu exista in astfel de situatii.Adica in cea de genul uciderii sotiei.Chiar daca este politist nu inseamna ca este un geniu al criminalisticii...si chiar daca ar fi tot ar fi lasat urme...materiale...
Complicitate din partea organelor de stat nu poate exista.Acuzarea l-ar termina daca ar putea...si dupa cum se vede s-ar dori chiar si fara probe directe...

Crimele acelea de la Revolutia din 89 reprezinta altceva.
In harmalaia in care a existat trageau unii in altii...
A fost un soi de mic razboi civil.

Cat priveste petele de sange, chiar daca sunte sterse acestea se pot vedea...
Problema petelor de sange este ca sunt mult prea mici pentru a putea duce la concluzia unui omor.De aceea instanta a respins propunerea de arestare si s-a ajuns la cercetarea lui in stare de libertate.

Ca sa se faca trimiterea in judecata trebuie descrisa situatia de fapt.Cum poate sa faca acest lucru parchetul cand nu se stie nimic?
Ar trebui indicata modalitatea in care s-a produs crima ( adica sa zicem injunghiere), locul crimei, unde a transportat cadavrul si cum a facut acest lucru,etc...
Nu este suficiet sa se scrie in rechizitoriu ca a omorat-o pur si simplu si din acest motiv sa fie condamnat.


Disparitia unui cadavru fara nicio urma este un lucru foarte greu de realizat pentru ca insasi modalitatea in care cineva ar face sa dispara cadavrul ar lasa urme...

Sustinerea cu aruncarea intr-o balta sau lac nu este nici ea credibila intrucat cadavrul iese la un moment dat la suprafata apei chiar daca este legat de pietre.

Din aceste considerente, sunt de parere ca nu trebuie grabita trimiterea in judecata pentru ca se poate ajunge la o achitare ceea ce nu ar ajuta cu nimic acuzarea.
De asemenea, exista si riscul sa fie condamnat aiurea daca instantele cred pe cuvand acuzarea, pe baza unor probe indirecte, aspect care este totusi greu de crezut ca s-ar putea realiza, dar...orice este posibil...
Nu se poate stabili cu o certitudine rezonabila ca el a comis infractiunea de omor in clipa de fata mai ales ca nu stim daca persoana disparuta este decedata.De aceea, se spune ca nu exista crima fara cadavru.
In ziua de astazi identitatea unei persoane se poate schimba destul de usor...la fel si infatisarea printr-o operatie estetica...

Dupa parerea mea, daca suspectul nu ar fi fost politist ar fi fost constrans sa recunoasca savarsirea faptei...indiferent daca ar fi fost sau nu vinovat...si cazul s-ar fi rezolvat in baza recunoasterii infractiunii de omor...
La presiunea care a existat si exista din partea massmediei si a jignirilor aduse celor care instrumenteaza cazul...ar fi fost foarte posibil asa ceva...

Am inteles ca a fost angajat si un detectiv particular la un moment dat si nici acesta nu a gasit nimic.Este vorba de un fost politist care este in rezerva.
Prin urmare, modalitatile de ancheta au fost diverse dar nu s-a ajuns la niciun rezultat in sensul descoperirii cadavrului, ceea ce este de natura de a ne face sa ne intrebam daca chiar exista un cadavru...




avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

<Crima perfecta nu exista in astfel de situatii.Adica in cea de genul uciderii sotiei. >

<Crimele acelea de la Revolutia din 89 reprezinta altceva.
In harmalaia in care a existat trageau unii in altii...
A fost un soi de mic razboi civil.>


Îmi pare rău să vă contrazic, deoarece apreciez postările d-voastră, dar în acest caz nu aveţi dreptate. Spre ex., şi există în lume nenumărate astfel de cazuri, aţi auzit de cazul lui William Herbert Wallace acuzat de uciderea soţiei şi mai apoi achitat?!
Încă odată, ,,crima perfectă” este crima nesoluţionată a cărei autori rămân nepedepsiţi!
În criminalistică adevărul poate părea uneori neverosimil! Aşa cum bine-aţi afirmat încă de la început, infracţiunea de omor fără cadavru (sau urme ale distrugerii acestuia), nu există!


Aha! Cât de proşti am putut fi ca, să tragem unii în alţii! Hai să nu bagatelizăm ce s-a întâmplat atunci! Dosarul Revoluţiei se află în prezent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie! Eu nu cred că n-aţi înţeles subtilitatea mesajului (aici putem vorbi de complicitatea Statului) şi nu am dat întâmplător acest exemplu, deoarece la 20 de ani de la Revoluţie, datorită imobilităţii şi lipsei de presiune a societăţii civile, după atâta amar de vreme ,,Dosarul Revoluţiei” este nesoluţionat, deci prin extrapolare, până la condamnarea(achitarea) făptaşilor le-am denumit (în mod impropiu), ,,crime perfecte”(vedeţi definiţia)! Am vrut să scot în evidenţă disproporţia interesului arătat de organele Statului şi de opinia publică faţă de Dosarul Revoluţiei şi cazul avocatei ,,y”! Este foarte interesant de observat cât de uşor poate fi manipulată (conştient) cu ajutorul massmediei o întreagă populaţie şi deturnată atenţia de la problemele primordiale ale societăţii! Că este avocata ,,x” sau nea’ ,,x”-ulescu din comuna ,,Înfundatele” prea puţin mă interesează, pentru că astfel de fapte au existat dintotdeauna! În schimb, îmi pasă foarte mult de siguranţa cetăţeanului în general şi în particular a familiei mele şi de cât de bine reuşesc organele Statului să prevină sau să descurajeze astfel de fapte prin prinderea şi condamnarea expeditivă a infractorilor! Subiectul crimelor de la Revoluţie a devenit în timp unul răsuflat şi neinteresant, în schimb, comparativ, câtă vervă, discuţii aprinse şi isterie mediatizată a generat cazul avocatei ,,y”!
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2011
HeniuV, utilizator

Alte discuții în legătură

Condamnarea lui cioaca... gigelas gigelas Buna seara, Dupa cum se vede,justitia romana a mai facut o mare gafa,cu condamnarea lui Cioaca,fara a exista probe directe impotriva lui. Dupa cum observ,la ... (vezi toată discuția)
Solutii dany1 dany1 NU STIU DACA CUNOASTETI CAZUL UNEI FETE DE 17 ANI, PE NUME MARTA CE ¨POSIBIL* A FOST OMORATA DE FOSTUL PRIETEN SI AL CARUI CADAVRU INCA NU A FOST DESCOPERIT, ... (vezi toată discuția)