avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie imobil dobandit prin donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie imobil dobandit prin donatie

Doresc sa achizitionez un apartament dobandit prin contract de donatie in urma cu aproximativ 3 ani de catre sotia proprietarului si fiul acestuia, dintr-o casatorie anterioara.Din auzite insa, am inteles ca pot aparea probleme la aceste tipuri de contracte si ca pot fi atacate.Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1) Ce verificari trebuie facute pentru a fi sigura ca nu voi intampina eventuale probleme in cazul achizitionarii imbobilului respectiv si care sunt riscurile la care ma supun?
2) In ce situatii poate fi atacat un contract de donatie si de catre cine?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:19, 13 Septembrie 2011
buna ziua,
nu stiu exact ce "zvonurii " ati auzit dvs.
la acest moment cine este proprietarul acestui imobil?
trebuie sa verificati legalitatea dobandirii dr de proprietate de catre actualul proprietar, cat si de catre cei de dinaintea sa.
Doamna, ati auzit bine. donatiile sunt irevocabile, in principiu. Exista insa cateva motive de revocare.
Cel mai important ar fi survenienta de copil, daca donatorul ( cel care doneaza) nu are copil nascut la momontul donatie si ulterior i se naste un copil ( din casatorie sau din afara ei) atunci donatia se revoca de drept.Nu e cazul aici, are fiu deja din cate spuneti.
Un al doilea motiv ar fi - rele tratament sau agresiuni fizice ale donatarului impotriva donatorului - acest motiv trebuie constatat de instanta, e relativ greu sa se intample asa ceva.
Al treilea motiv ar fi neaducerea la indeplinire a sarcinilor, daca donatia a fost cu sarcini.
verificati si ca donatia sa fie facuta cus cutire de raport.
Succes! Si daca faceti petrecere de inaugurare sa-mi dati si mie adresa :P
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
ContSters214341, utilizator
asa si?
cum ii afecteaza ei dreptul de proprietate pe care il dobandeste printr-un act cu titlu oneros?
Ioana, cu siguranta ai auzit despre principiul conform caruia anularea actului initial primar atrage anularea si a actului subsecvent, urmaritor. Daca odata cu revocarea pentru ingratitudine se cere si constatarea nulitatii contractului de vanzare-cumparare, exista sanse ca si aceasta cerere sa fie admisa.
Un risc real il confera revocarea pentru neindeplinirea sarcinilor.
Pentru ingratitudine ar fi un risc doar daca la momentul vanzarii era deja pornita actiunea de revocare.
Edit : daca cererea de revocare pentru ingratitudine e notata in CF anterior momentului vanzarii.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
ContSters214341, utilizator
:)
mda dar mai exista si exceptii de la acest principiu si eu fix la aceste exceptii ma gandeam, plus ca exista si practica a Inaltei curti de casatie si justitie.

Alte discuții în legătură

Anularea contractului de donatie  ROSA ROSA In cazul in care, mama mea anuleaza contractul de donatie si imi face contract de vanzare- cumparare cu clauze de intretinere si moarte in care sa fie trecuta ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de donatie Maya31 Maya31 Buna ziua tuturor Intrebare: exista vreo posibilitate prin care pot anula un contract de donatie fara clauze? Mentionez ca este vorba de un teren care NU ... (vezi toată discuția)
Donatie, testament sau contract de vanzare -cumparare hr hr Buna ziua, Desi am citit subiectele dezbatute pe acest forum, incerc sa ma lamuresc intr-o problema de mostenire: pe scurt: un unchi si o matusa care nu au ... (vezi toată discuția)