avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... libertatea agentului constatator de a aprecia ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

libertatea agentului constatator de a aprecia gravitatea faptei

Va rog sa-mi indicati care este textul legal care permite agentilor constatatori ca sa stabileasca sanctiunea cu amenda sau avertisment, in mod liber, fara interventia sefului iererhic superior. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 14:28, 12 Septembrie 2011
OG 2/2001 privind regimul contraventiilor in Romania.

Capitolul II - Constatarea contraventiei


Art. 15
(1) Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.
(2) Pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti, presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si de alte persoane prevazute in legi speciale.
(3) Ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne constata contraventii privind: apararea ordinii publice; circulatia pe drumurile publice; regulile generale de comert; vanzarea, circulatia si transportul produselor alimentare si nealimentare, tigarilor si bauturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotarare a Guvernului.

Art. 21
(1) In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea.
(2) Daca, potrivit actului normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei, agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de indata organului sau persoanei competente sa aplice sanctiunea. In acest caz sanctiunea se aplica prin rezolutie scrisa pe procesul-verbal.
(3) Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agent constatator proces verbal rutiera ionu roman ionu roman am o mica nelamurire si sper sa imi gasesc raspunsul! este precizat undeva in legislatia rutiera ca agentul constatator care constata contraventia este si cel ... (vezi toată discuția)
Politia nu are voie sa intocmeasca procese verbale de contraventie? vernea vernea Buna ziua, am o mare nelamurire daca politia are sau nu dreptul sa intocmeasca procese verbale de contraventie avand in vedere urmatoarele: 1)Ordonanta 2/2001 ... (vezi toată discuția)
Amenda poparlan poparlan poate comitetul executiv sa amendeze un locatar care umbla mereu la camerele de supraveghere montate legal? persoana a fost avertizata de politie care a venit ... (vezi toată discuția)