avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Politia nu are voie sa intocmeasca procese verbale de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Politia nu are voie sa intocmeasca procese verbale de contraventie?

Buna ziua, am o mare nelamurire daca politia are sau nu dreptul sa intocmeasca procese verbale de contraventie avand in vedere urmatoarele:
1)Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor la art 15alin 3 spune ca pot constata contraventii privind circulatia pe drumurile publice OFITERII SI SUBOFITERII din cadrul Ministerului de Interne.
2) Dar in statutul politistului Legea 360/2002 actualizata la art.1 alin1 se specifica ca Politistul este functionar public CIVIL,.......
Intrebarea mea este daca politistul este CIVIL pt ca ei au fost demilitarizati, conform OG 2/2001 pot sau nu pot sa amendeze, sunt sau nu sunt considerati ofiteri in sensul legii??????????
Va multumesc:stunned: :stunned:
Cel mai recent răspuns: Georgis , utilizator 16:02, 3 Iunie 2011
Ordonanta 2/2001 - modificata prevede :
Art. 15. - (1) Contravenţia se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, denumite în mod generic agenţi constatatori.
(2) Pot fi agenţi constatatori: primarii, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitaţi, persoanele împuternicite în acest scop de miniştri şi de alţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, de prefecţi, preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari, de primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi de alte persoane prevăzute în legi speciale.
(3) Ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului de Interne constată contravenţii privind: apărarea ordinii publice; circulaţia pe drumurile publice; regulile generale de comerţ; vânzarea, circulaţia şi transportul produselor alimentare şi nealimentare, ţigărilor şi băuturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotărâre a Guvernului.
(2) Pot fi agenţi constatatori: primarii, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitaţi, persoanele împuternicite în acest scop de miniştri şi de alţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, de prefecţi, preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari, de primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi de alte persoane prevăzute în legi speciale.

dar care sunt acei ofiteri si subofiteri pt ca politistii nu sunt NICI OFITERI SI NICI SUBOFITERI EI SUNT CIVILI.
Au fost DEMILITARIZATI IN 2002.
da...au fost demilitarizati..dar asta nu inseamna cu sunt civili. iar ofiterii si subofiteri inca exista..daca ati citi exact statutul politistilor ati observa ca atunci cand dunt enumerate gradele..se refera la cele ale ofiterilor si cele ale subofiterilor (agenti de politie). si este clar ca pot intocmi procese-verbale de constatare a contraventiei. chiar si jandarmi pot face acest lucru. politistii sunt functionar publici cu statut special..nu civili!!!
Da sunt deacord cu dumneavoastra in ceea ce priveste jandarmii ca ei nu au fost demilitarizati si sunt in contunuare militari si ei pot intr-adevar sa intocmeasca procese verbale de contraventie, insa in ceea ce priveste politia este specificat foarte clar in statutul politistului la art 1 alin1 ca Politistul este functionar public civil, urmand ca la articolele urmatoare sa arate si transformarea din militari in civili inclusiv gradele militare au fost eliminate fiind inlocuite cu alte denumiri gen agent, comisar etc. Astfel noi stim ca ei sunt tot intro ierarhie dar nu una militara, iar legea spune ca ofiterii si subofiterii pot amenda, dar ca sa vedem ce o sa zica instanta ma duc astazi prin oras cu masina pana dau de un politist si il pun sa imi dea amenda sa pot face contestatie. Va anunt ce s-a intamplat
Va multumesc:D
da..ar fi dragut sa ma anuntati!..:)...va dati si dvs. seama ca zilnic sunt contestate sute de pvcc si nu cred ca s-a anulta vreunul pe aceasta baza. bafta oricum!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Libertatea agentului constatator de a aprecia gravitatea faptei georgescu999 georgescu999 Va rog sa-mi indicati care este textul legal care permite agentilor constatatori ca sa stabileasca sanctiunea cu amenda sau avertisment, in mod liber, fara ... (vezi toată discuția)
Atributiile politiei locale in privinta circulatiei rutiere clientX clientX Conform ultimelor modificari legislative, politia locala poate opri autovehicule in trafic si poate dispune sanctiuni privind parcarea neregulamentara precum ... (vezi toată discuția)
Abuzul sau neglijenta unui politist? OvidiuTatar OvidiuTatar Buna ziua. Am si eu o nelamurire: Am fost oprit de un politist pentru depasire pe linie continua si sancționat cu retinerea permisului pentru 30 de ... (vezi toată discuția)