avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Abuzul sau neglijenta unui politist?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Abuzul sau neglijenta unui politist?

Buna ziua.
Am si eu o nelamurire:
Am fost oprit de un politist pentru depasire pe linie continua si sancționat cu retinerea permisului pentru 30 de zile. Dar ulterior verificând masina pe care am depasit-o am constatat ca aceasta nu era asigurata RCA si conform legii trebuia sa fie sancționat si conducătorul acesteia insa fiind asa de cooperativ nu sau luat măsuri împotriva sa. In acest caz se poate vorbi despre un abuz sau neglijenta politistului? Ce pot sa fac pentru a se lua măsuri împotriva politistului "neglijent"?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:46, 1 August 2014
Sunt 2 aspecte distincte faptul ca dv ati fost sanctionat pentru depasire pe linie continua si constatarile dv care nu aveti calitatea de agent constatator
OvidiuTatar a scris:

Ce pot sa fac pentru a se lua măsuri împotriva politistului "neglijent"?

:offtopic: Razbunarea nu face parte dintre subiectele pentru care se pot cere sfaturi juridice in acest forum.

Nu puteti sa faceti nimic. Masina depasita putea sa mearga si inclinata pe doua roti. Constatarea contraventiilor o face agentul constatator asa cum v-a indicat si @ynocentta si nu conducatorii auto.
Dvs. puteti sesiza politia in cazul in care observati ca un conducator auto nu respecta regulile de circulatie si este un pericol ptr ceilalti participanti la trafic.
In schimb nu o puteti sesiza in cazul in care conducatorul auto transporta droguri, conduce sub influenta alcoolului sau nu detine permis de conducere pentru simpul motiv ca nu aveti dreptul sa il opriti si sa il verificati.

hg1391
Art. 177. – (1) Îndrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia de drumurile publice si luarea masurilor legale în cazul în care constata încalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Române.
(2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Române.
Art. 178. – (1) În punctele de trecere a frontierei de stat a României, politistii de frontiera au si atributia de a aplica sanctiuni în cazul în care constata contraventii la regimul circulatiei pe drumurile publice.

OG2/2001
Art. 15. − (1) Contravenţia se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele
anume prevăzute în actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia,
denumite în mod generic agenţi constatatori.
(2) Pot fi agenţi constatatori: primarii, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului de
Interne, special abilitaţi, persoanele împuternicite în acest scop de miniştri şi de alţi
conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, de prefecţi, preşedinţi ai
consiliilor judeţene, primari, de primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi de
alte persoane prevăzute în legi speciale.
(3) Ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului de Interne constată contravenţii privind:
apărarea ordinii publice; circulaţia pe drumurile publice; regulile generale de comerţ;
vânzarea, circulaţia şi transportul produselor alimentare şi nealimentare, ţigărilor şi
băuturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotărâre a
Guvernului.
nucu$ a scris:

OvidiuTatar a scris:

Ce pot sa fac pentru a se lua măsuri împotriva politistului "neglijent"?

:offtopic: Razbunarea nu face parte dintre subiectele pentru care se pot cere sfaturi juridice in acest forum.



Hai sa zicem ca, poate, initiatorul topicului nu s-a exprimat corect. Dar de spirit civic ati auzit? Raspunsul corect este, IMHO: faceti o sesizare catre seful politiei circulatiei, ministrul de interne, etc. Asta ar trebui sa facem toti, cand constatam abuzuri, sau neglijente, ale unui lucrator platit din banul public.
Spirit civic? =D> :D

Ar fi fost spirit civic dacă l-ar fi atenționat pe conducătorul autoturismului depășit cu privire la faptul că poate a uitat că i-a expirat RCA-ul, dar în nici un caz dacă ar căuta o modalitate prin care să-i facă sesizare polițistului.
Nu e vorba de spirit civic din păcate, ci pur și simplu de răzbunare.

Adică, nu e deloc spirit civic atunci când ni se pare că putem suporta mai ușor o sancțiune pentru o greșeală pe care am făcut-o, numai dacă știm că am făcut și altcuiva un rău.

Sunt convins că dacă nu ar fi fost sancționat cu suspendarea permisului, nici nu i-ar fi păsat dacă ceilalți conducători auto au sau nu RCA valabil, chiar dacă pe toți i-ar fi verificat poliția fără să primească nici unul vreo sancțiune.

Dar, asta e... În loc să ne vedem de treabă, ne pierdem timp, energie și resurse să umblăm să depunem tot felul de sesizări doar pentru a face cuiva rău și doar din răzbunare, fără nici o legătură cu spiritul civic.


Ultima modificare: Vineri, 1 August 2014
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Politia nu are voie sa intocmeasca procese verbale de contraventie? vernea vernea Buna ziua, am o mare nelamurire daca politia are sau nu dreptul sa intocmeasca procese verbale de contraventie avand in vedere urmatoarele: 1)Ordonanta 2/2001 ... (vezi toată discuția)
Libertatea agentului constatator de a aprecia gravitatea faptei georgescu999 georgescu999 Va rog sa-mi indicati care este textul legal care permite agentilor constatatori ca sa stabileasca sanctiunea cu amenda sau avertisment, in mod liber, fara ... (vezi toată discuția)
Competenta aplicare amenzi politia nationala / politia locala vldstf vldstf Va rog sa ma lamuriti cu un aspect : Un politist de la politia nationala (deci nu cea locala!) mi-a aplicat o sanctiune pentru ca am aruncat niste saci cu ... (vezi toată discuția)