avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Competenta aplicare amenzi Politia nationala / Politia ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Competenta aplicare amenzi Politia nationala / Politia locala

Va rog sa ma lamuriti cu un aspect :
Un politist de la politia nationala (deci nu cea locala!) mi-a aplicat o sanctiune pentru ca am aruncat niste saci cu moloz in alt loc decat cel autorizat. Dincolo de faptul ca recunosc fapta (pe care am comis-o din prostie, in zona fiind mai multe resturi aruncate, probabil tot de persoane ca mine), as dori sa stiu daca politistii de la politia nationala au dreptul sa dea amenzi pentru hotarari ale consiliului local. Asta avand in vedere faptul ca art. 24 din Lega 218/2002, privind functionarea Politiei Romane, precizeaza ca ”Unităţile teritoriale de poliţie cooperează cu consiliile locale şi, după caz, cu primarii pentru îndeplinirea hotărârilor sau dispoziţiilor scrise ale acestora, emise în limita competenţelor lor în domeniul ordinii publice.”
Mai mult, OUG 2/2001 prevede la art. 15 alineatul 3 că :” Ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne constată contravenţii privind: apărarea ordinii publice; circulaţia pe drumurile publice; regulile generale de comerţ; vânzarea, circulaţia şi transportul produselor alimentare şi nealimentare, ţigărilor şi băuturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotărâre a Guvernului.” Acest ultim aspect din text (...alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotărâre a Guvernului) poate fi interpretat si in sensul unei hotarari de consiliu local?
Va repet, nu neg fapta, mi-o asum, dar ma intereseaza strict procedural.
Cel mai recent răspuns: vldstf , utilizator 19:28, 7 Iunie 2016
Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane stipuleaza la art. 26 alin. (1) pct. 10. ca Poliţia Română are următoarele atribuţii principale: 10. constata contraventii si aplica sanctiuni contraventionale, potrivit legii.
Legea nu distinge cu privire la nivelul actului administrativ cu caracter normativ care sa prevada contraventia. Unde legea nu distinge nici noi nu trebuie sa distingem.

De exemplu HCL Timisoara nr. 371/30.10.2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, la art. 1 se aproba constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara , conform Anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre. In anexa la art. 54 alin. 1 se prevede:
ART. 54
(1) Constatarea şi sanctionarea contraventiilor săvarşite la prezenta hotărare se face de
către:
- Primar, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne si Reformei
Administrative
special abilitati şi agenţii de Poliţie Comunitară. - Angajatii imputerniciti ai regiilor şi societatilor comerciale care aparţin
Consiliului Local, pentru contravenţiile săvârşite in domeniul lor de activitate; - Salariatii primariei anume imputerniciti prin dispozitii ale Primarului;
- Alte persoane imputernicite de către Primar;

Practic trebuie sa cautati care este Hotararea de Consiliu Local privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul localitatii unde ati fost amendat si sa vedeti ce prevede aceasta.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2016
zaganescu, utilizator
Dar tot in Legea 218/2002, la art. 24 se prevede ceea ce am aratat mai sus, adica tocmai asta face legiuitorul : vine si distinge limitele in care intervine politistul de la politia nationala. Cu privire la autoritatile locale, legiuitorul a spus ”...în limita competenţelor lor în domeniul ordinii publice”. Deci nu gunoaie sau altele ce intra in atributiile politiei locale (sau ar trebui). HCL-ul respectiv este structurat pe 4 capitole: activitati de comert, salubrizare, ordine și liniște publică, parcari publice.Unde mai pun ca OUG 2/2001 prevede la art. 15 alineatul 3 că :” Ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne constată contravenţii privind: apărarea ordinii publice; circulaţia pe drumurile publice; regulile generale de comerţ; vânzarea, circulaţia şi transportul produselor alimentare şi nealimentare, ţigărilor şi băuturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotărâre a Guvernului.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 15 al. 3 din og. 2 / 2001 vldstf vldstf analizând conţinutul acestui text de lege \\" Ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului de Interne constată contravenţii privind: apărarea ... (vezi toată discuția)
Politia nu are voie sa intocmeasca procese verbale de contraventie? vernea vernea Buna ziua, am o mare nelamurire daca politia are sau nu dreptul sa intocmeasca procese verbale de contraventie avand in vedere urmatoarele: 1)Ordonanta 2/2001 ... (vezi toată discuția)
Libertatea agentului constatator de a aprecia gravitatea faptei georgescu999 georgescu999 Va rog sa-mi indicati care este textul legal care permite agentilor constatatori ca sa stabileasca sanctiunea cu amenda sau avertisment, in mod liber, fara ... (vezi toată discuția)