avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... art. 15 al. 3 din OG. 2 / 2001
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

art. 15 al. 3 din OG. 2 / 2001

analizând conţinutul acestui text de lege " Ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului de Interne constată contravenţii privind: apărarea ordinii publice; circulaţia pe drumurile publice; regulile generale de comerţ; vânzarea, circulaţia şi transportul produselor alimentare şi nealimentare, ţigărilor şi băuturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotărâre a Guvernului ", se poate formula o concluzie că jandarmii şi poliţiştii ( nu cei locali! ) nu pot aplica sanctiuni contravanţionale pe HCL-uri, chiar dacă în conţinutul acestora se precizează că au şi ei drept de constatare şi sancţionare? Raspunsul îmi este necesar de urgenţă întrucât intenţionez să contest un proces verbal şi vreau să ştiu dacă pot invoca asta. Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:24, 21 Iulie 2014
NU prea se poate trage o asemenea concluzie, insa raspunsul clar il gasiti in textul HCL-ului respectiv.
pai tocmai asta e... politistii locali pot sa aplice aceste HCL-uri, ca doar sunt angajatii primariei, insa in textul OG 2 spune clar actele normative in baza carora jandarmii si politistii pot lua masuri. si HCL-urile nu se numara printre ele
Atunci este simplu, contestati, invocati aplicarea defectuoasa a normei si s-a rezolvat problema.

P.S. Ca fapt divers, care este HCL-ul?
hotarari de consiliu local. pai ar fi simplu daca reusita contestatiei nu ar depinde doar de acest aspect. din punctul meu de vedere ar putea fi invocat acest aspect, insa doresc sa vad si alte opinii. poate sunt eu subiectiv...
Pai da, sunteti subiectiv, caci textul din Ordonanta 2 se refera la :
"...alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotărâre a Guvernului.", este vorba de domenii stabilite prin lege, nu de alte norme sanctionatorii stabilite prin HCL-uri, ..nu stiu daca faceti distinctia.

In plus, indicati HCL-ul cu pricina sa vedem si noi despre ce este vorba si ce scrie in ea (daca vreti, daca nu este secret, normal).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta aplicare amenzi politia nationala / politia locala vldstf vldstf Va rog sa ma lamuriti cu un aspect : Un politist de la politia nationala (deci nu cea locala!) mi-a aplicat o sanctiune pentru ca am aruncat niste saci cu ... (vezi toată discuția)
Politia nu are voie sa intocmeasca procese verbale de contraventie? vernea vernea Buna ziua, am o mare nelamurire daca politia are sau nu dreptul sa intocmeasca procese verbale de contraventie avand in vedere urmatoarele: 1)Ordonanta 2/2001 ... (vezi toată discuția)
Abuzul sau neglijenta unui politist? OvidiuTatar OvidiuTatar Buna ziua. Am si eu o nelamurire: Am fost oprit de un politist pentru depasire pe linie continua si sancționat cu retinerea permisului pentru 30 de ... (vezi toată discuția)