Buna ziua!
Am platit in februarie 2011 contributie asigurari de santatate in valoare de 424 lei din care 322 a fost contributia efectiva, 58 lei majorarile pentru intarziere si 44 lei penalitatile. Dupa cate stiu eu, in cazul unei persoane fizice autorizate, se poate deduce doar contributia efectiv platita, nu si penalitatile si majorarile. Va rog sa-mi confirmati ori infirmati acest lucru.
Va multumesc!
da așa este. nu se deduc penalități și majorări ci doar contribuția efectivă. din punct de vedere contabil o puteți înregistra ca și cheltuială, dar nu deductibilă.
Vreau sa completez registrul incasari si plati. Ca sa-mi fie mai simplu, e vreo problema daca trec la plati doar contributia efectiva, fara penalizari si majorari sau trebuie sa trec intreaga suma platita si sa am grija in momentul in care voi calcula cheltuielile(in sensul in care nu se deduce intreaga suma)?
treceti in RJIP doar suma deductibila fiscal ca sa nu va incurcati in cifre la final de an.
faceti si mentiunea pe chitanta de la casa de sanatate - cat reprezinta suma deductibila si cat reprezinta partea nedeductibila.
important este venitul net anual la care se aplica cota de 16%