Buna ziua,
Am un cont curent de debit la o banca oarecare, cu card asociat contului.
Este un card pe care primesc in principiu doar salariul de la firma unde lucrez.
Intr-o zi constat ca in contul meu se afla o suma de bani, 600 RON, care nu stiam de unde provine, nefiind zi de salariu. Apelez la o angajata a bancii care nici ea nu poate deslusii misterul, fiind ca in raportul ei de operatiuni efectuate in contul meu aparea doar ca s-a facut o depunere la ghiseu in contul meu, de catre o persoana fizica, dar fara numele celui care a depus sau alte detalii. Ulterior angajata banii contacteaza o colega de-a dansei, de la agentia centrala a bancii, de unde aparea ca s-a facut si depunerea. Aceasta din urma, ma suna si imi spune ulterior ca o perosna fizica a depus din greseala in contul meu banii, la ghiseu, dorind de fapt sa ii depuna in alt cont drept rata de credit.
Ulterior, fara acordul meu, angajata bancii imi intra pe cont, efactueaza pe numele ei o operatiune de depunere de 7 lei in contul meu (pentru a nu lua comisoion din banii mei), bani care erau necesari drept comision pt o urmatoare tranzactie a celor 600 RON din contul meu in contul clientului respectiv, care ar fi gresit depunerea, operatiune efectuata tot de ea in numele meu, ca si cand eu am transferat banii de buna voie si nesilit de nimeni.
Nu m-a deranjat faptul de a returna banii omului daca chiar a gresit, dar as fi vrut sa imi fie si mie dovedita greseala acestuia si ii returnam eu de buna voie, asa cum le-am spus si angajatelor bancii, dar nu asa fara acordul meu sa imi umble prin cont in nestire, sa faca tranzactii in numele meu. Eu de unde sa stiu ca nu a virat banii in contul unei rude de-a ei sub pretextul ca acea persoana a gresit viramentul , atata vreme cat virarea gresita initiala nu mi s-a dovedit de catre cine a fost facuta.
Pana la urma nici nu ar trebui sa ma intereseze cine a virat banii si de ce, atata vreme cat i-a virat de buna voie si nesilit de nimeni la propria sa cerere sub propria sa semnatura la ghiseu prin foaie de varsamant. O data virati de buna voie sub semnatura si nu dintr-o greseala a bancii, clientul nu mai e indreptatit asupra sumei respective, ci doar eu, titularul contului.
mergeti la banca, cereti un extras de cont (aceste operatiuni nu pot fi sterse de nimeni!), apoi sunati la call-center-ul bancii si explicati situatia. Daca banii s-au depus din greseala, se mai intampla dintr-o eroare a angajatilor bancii. Chiar daca s-au semnat chitantele de depunere, se poate dovedi provenienta banilor pe caile operationale bancare, deci nu aveti dreptul acestor bani, se numeste "incasare necuvenita".
poi da, dar nu a vrut nimeni sa imi justifice greseala respectiva, daca intr-adevar a fost o greseala a bancii sau un virament gresit in mod direct de persoana care a depus, indicand gresit contul. Pentru ca nu prea cred ca poate fi o greseala provenita de la sistemul informatic al bancii, e aproape imposibil.
Si asa cum am mai zis, eu nu am pretins ca mi s-ar cuveni banii teoretic, dar practic mi s-ar cuveni atat timp cat nu au ajuns la mine din greseala informatica a bancii ci din vina omului aluia care nu stia corect in ce cont vrea sa depuna banii, conditii in care doar eu aveam dreptul sa ii scot din cont si sa ii inapoiez. Banca nu are dreptul sa intermedieze aceasta greseala umana.
E ca si cand as vira niste bani la o companie pentru niste servicii, de care apoi nu sunt multumit si merg la banca si ii rog sa ia banii ce i-am virat eu de buna voie in acel cont si sa mi inapoieze. E ca si cand as merge la piata si as cumpara mere, dupa care mi-as da seama ca de fapt eu vroiam pere si in acel moment ar veni administratorul pietei si ar obliga vanzatorul sa imi inapoieze banii ce i i-am dat pe mere ca sa pot sa imi cumpar pere.
Deci, pe mine m-a deranjat atitudinea celor de la banca si nu cei 600 de lei, pt ca sunt un om corect si i-as fi inapoiat omului aceluia de buna voie. Nu cu acel om am o problema, ci cu atitudinea bancilor care uneori este mult prea "posesiva".
daca se constata erori (transferuri gresite de catre angajati in procesul operational de zi cu zi), banii scripturali (banii consemnati pe cont) pot fi manipulati de catre angajatii bancii - doar pentru a indrepta greseala facuta - fara acordul sau avizul clientului. Aceasta atitudine nu va afecteaza cu absolut nimic. De asemenea, contul bancar nu este o proprietate a dvs., ci este deschis pe numele dvs. si administrat de banca respectiva. In ceea ce priveste operatiunile pentru care ar trebui sa va anunte, aceste operatiuni vizeaza strict banii dvs. Din moment ce s-a constatat ca acei 600 lei erau alti bani decat ai dvs., banca a procedat la retragerea lor si indreptarea greselii. Aceste aspecte nu ar trebui sa va deranjeze. O zi placuta!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Alpha bank
truscalaurentiu
Buna ziua!
Am o intrebare:
am un card de debit la Alpha Bank iar luna trecuta cand am platit suma minima datorata, casierul a gresit destinatia banilor si in ... (vezi toată discuția)