avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitatea hotararii AG referitor la scutirea de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitatea hotararii AG referitor la scutirea de la plata liftului pentru etajul2

Buna ziua,
Sper sa nu radeti de mine pentru simplitatea intrebarii, dar nu sunt un bun rastalmacitor al textelor de lege si a trecut ceva timp de la lectiile de legislatie din facultate :)
Apelez la experienta si cunostintele voastre pentru ca am nevoie de un raspuns clar referitor la Art. 35. din Norma metodologică de aplicare a legii 230 / 2007.
Articolul spune ca

Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin.

In cazul respectiv, daca AG (in forma unui tabel nominal semnat de 50%+1) hotaraste scutirea de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului a proprietarilor apartamentelor de la etaj2, este aceasta hotarare legala?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:43, 8 Aprilie 2015
Din textul citat observati ca prin hotarare aadunarii generale pot fi exceptati... adica legea nu stabileste ca acei proprietari sunt exceptati in orice conditii. Daca cititi mai departe o sa gasiti ca acestia pot fi exceptati daca declara ca nu folosesc liftul si in situatia cand nu sunt uscatoare la etajele superioare unde si cei de la parter ajung cu ajutorul liftului.
Deci exceptarea de la plata este limitata de conditia nefolosirii liftului si de etaj, de nivel. Adica pot fi scutiti dar numai cei de la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1. Dar si cei de la etajul unu nu pot fi exceptati in toate situatiile, ci numai in blocurile fara mezanin. De ce? Tocmai ca daca blocul are mezanin, etajul unu este situat la nivelul etajului doi in situatia in care nu ar fi mezanin.
Si-atunci este clar ca cei de la etajul doi nu pot fi exclusi de la plata energiei electrice consumata cu liftul, pentru ca reglementarea este clara: atunci cand etajul unu devine etajul doi (prin exostenta mezaninului), cei care locuiesc la acest etaj (unul peste mezanin sau doi din constructie) nu pot beneficia de scutire.
Hotararea adunarii generale, de ai excepta de la plata consumului energiei cu liftul pe cei de la etajul doi, este nelegala.
dom' adrian, l-ai omorat...
raspunsul meu este: DA
de ce zic asta? la noi este la fel, liftul (curentul) il platesc de la et 3 in sus

IIC sa ne spuna care este organizarea cladirii (etajelor, are sau nu mezanin) si se va lamuri cu siguranta situatia de la ei.
@adriantot
in felul in care a-ti descris, asa am gandit si eu, si sunt perfect de acord cu dumneavoastra.
Dupa ce am citit raspunsul dat de @valitinu cred ca va dati seama din ce cauza am postat mesajul initial :)
Am observat ca s-a stabilit o practica de a exclude si pe cei de la etajul 2 de la plata, dar nu mi se pare legal.
Pentru a clarifica, este un bloc cu 10 nivele (P+9), fara mezanin, liftul circula intre P si 8. La AG s-a stabilit excluderea de la plata a celor de la etaj 1 (la P nu sunt apartamente), intre timp a aparut dorinta celor de la 2 de a fi exclusi, si vreau sa verific legalitatea cererii lor.
Pana in septembrie (de cand a fost schimbat comitetul executiv) vechiul administrator ii excludea (fara vreo cerere scrisa), fiind membru in noul comitet vreau sa fie totul ca la carte.

Va rog daca mai aveti pareri referitor la subiect sa va exprimati, experienta voastra poate aduce lumina asupra subiectului (intre timp voi incerca sa obtin si parerea celor de la Primarie si va comunic rezultatul)
valitinu a scris:

raspunsul meu este: DA
de ce zic asta? la noi este la fel, liftul (curentul) il platesc de la et 3 in sus

IIC sa ne spuna care este organizarea cladirii (etajelor, are sau nu mezanin) si se va lamuri cu siguranta situatia de la ei.

Cititi cu atentie reglementarile si daca nu e greu recititi si comentariul meu de mai sus.
O sa constatati ca nici nu se pune in discutie posibilitatea exceptarii de la plata a celor de la etajul 2, indiferent de cate etaje are blocul, de faptul ca exista mezanin sau nu s.a.m.d.
Exista doar posibilitatea exceptarii celor de la etajul unu in anumite conditii legale pe care nu le mai reiau.
cu tot respectul pt dvs, dl adrian.

deci raspunsul este ca cei de la et 2 trebuie sa plateasca pt lift, ok,

ce pot, ce trebuie sa fac eu pt situatia mea (cred ca e aceeasi cu a lui IIC), ii las asa sau ii pun sa plateasca si mi pun in cap? usa liftului nu se deschide la et 2.

Alte discuții în legătură

Exceptarea de la plata a energiei electrice aferente ascensorului pentru persoanele de la parter este la latitudinea adunarii generale? bsterea bsterea Buna ziua. Locuiesc la parter de 3 ani. Am un copil mic de 4 ani. De cand ma stiu in blocul acesta platesc curentul pentru lift. Am intrebat de ce? Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)
Plata electricitate lift gabrielamona gabrielamona Vreau sa intreb daca plata energiei electrice pentru lift poate fi defalcata prin contorizare separata si repartizata doar pentru etajele superioare.Ma ... (vezi toată discuția)