In lege se mentioneaza"IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
Va rog sa-mi explicati si mie termenul de venit brut pe an calendaristic in cazul I.F. - ului.
In cazul in care eu am incasari de 12000 (inclusiv TVA) lei pe an si plati de 11000 (inclusiv TVA) lei pe an, care este considerat venit brut ?
Practic eu raman cu 1000 lei din care trebuie sa platesc TVA-ul, sanatatea, impozitul.
Si atunci de unde sa mai scot cate 233 lei lunar pentru pensie?
Cei de la pensii sustin ca venitul brut este cel de 12000 , netinand cont deloc de cheltuieli.
Mie mi sa-r parea normal ca venit brut sa fie considerata diferenta dintre incasari si cheltuieli deci 1000 lei.
Au dreptate . Venitul brut realizat de dvs. este de 12000 lei , cel de 1000 lei este net ( diferenta dintre venituri si cheltuieli) . La suma de 12000 se impoziteaza .
Cei care sunt obligati sa plateasca sunt cei ce obtin exclusiv acele venituri prezentate mai sus.
Daca persoana realizeaza venituri si din alte surse cum ar fi salariul sau pensia nu mai are aceasta obligatie, dar poate cotiza daca doreste.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Legea 263/2010
kriss2304
Buna seara! Vreau sa va intreb daca o persoana care e si pfa, dar e si angajat si deja plateste impozit pentru pensie din acel salariu nu mai este nevoit sa ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.