avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu de proprietate pe teren folosit (uzucapiune)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu de proprietate pe teren folosit (uzucapiune)

Buna ziua,
Socrii mei au o casa cu teren pentru care au contract de vinzare cumparare autentificat , de prin 1970. Ei folosesc , tot de atunci, un teren de vreo 600mp ,lipit de terenul lor.Vreau sa stiu in ce conditii se poate obtine titlul de proprietate (si intabulare) pentru acest teren folosit mai mult de 30 de ani. Toti vecinii stiu ca acel teren este folosit de socrii mei de cind au cumparat proprietatea pentru care au act de proprietate. Probabil, in trecut, terenul a fost luat de la proprietari (care au avut si casa cu teren pe care au cumparat-o cu contract) si bagat in CAP. Terenul casei cu acte este de 800mp.
Cam cit ar costa demersul (avocat, taxe.....) ? In cit timp se poate realiza? Terenul obtinut are vreo restrictie la vinzare?
Mentionez ca socrul meu a fost sfatuit sa incerce sa rezolve problema prin Primarie si Prefectura. Tot ce a obtinut a fost ca-l poate folosi in continuare dar nu poate deveni proprietar! Care-i realitatea de fapt?
Multumesc celor care ma pot lamuri.
o zi buna!
Cel mai recent răspuns: brelado29 , utilizator 13:06, 14 Septembrie 2011
De unde sa stim noi care e realitatea?
Daca a incercat sa obtina Ordinul Prefectului si nu a reusit, ar putea incerca sa uzucapeze, dar depinde de cine e proprietarul adevarat. Poate sa il cumpere, de exemplu, daca e in proprietatea privata a statului, dar daca exista proprietari persoane fizice e posibil sa se opuna, ( mai ales la uzucapiune) iar daca e in proprietatea publica a statului, zero sanse pt orice.
Uzucapiunea se timbreaza la valoarea imobilului, iar despre onorariu discutati in particular cu un avocat. Dureaza ca orice proces, de la cateva luni la cativa ani, fond, apel, recurs ( daca e cazul).
Daca obtineti hotarare jud. def. si irevoc., nu exista nici o restrictie la vanzare.
Uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent.

Aceasta sanctiune, in speta prezentata de dumneavoastra, poate fi invocata daca s-au scurs treizeci de ani de posesie utilia, neafectata de vicii , continua, publica, aparenta, sub nume de proprietar , asupra unui bun proprietate privata ( bunurile proprietate publica sunt inalienabila, imprescriptibile).

In probatiune, se vor administra proba cu inscrisuri (istoricul de rol fiscal , cat si situatia juridica a imobilului ),proba testimoniala cu doi martori, expertiza tehnica imobiliara care are ca obiect stabilirea valorii de circulatie a bunului , cat si identificarea acestuia.

Daca a fost edificata o constructie, in acest timp, fara a exista autorizatie, poate fi constata accesiunea imobiliara artificiala.

Efectele prescriptiei retroactiva se constata retroactiv( aveti, deci , calitatea de proprietar de la data exercitarii posesiei asupra bunului imobil ).

Actiunea presupune plata unei taxa judiciare de timbru, raportata la valoarea imobilului, insa , in cazurile in care aceasta este impovaratoare pentru dumneavoastra, puteti face o cerere pentru acordarea ajutorului public judiciar.

Succes.


Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate cadrianacarmen07@gmail.com cadrianacarmen07@gmail.com Cum pot obține titlu de proprietate pt terenul din jurul casei,pt care tatăl meu care este decedat nu a făcut cerere cf.legilor fondului funciar?Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Obtinere acte de proprietate pentru casa si teren cumparate cu, chitanta de mana ramo80 ramo80 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati care este calea de urmat pentru a obtine actele de proprietate, in situatia urmatoare: Socrii mei au cumparat in urma cu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune marin 33 marin 33 Buna ziua! Dupa decesul mamei mele(2006) si al tatalui meu(2009) am obtinut ca unic mostenitor Certificatul de mostenitor.Cineva imi contesta dreptul ... (vezi toată discuția)