avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Licenta windows
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Licenta windows

Buna seara,
Un magazin la inceput de drum care se ocupa cu comercializarea obiectelor de papetarie, doreste sa aduca un calculator si sa se ocupe de listat diverse cursuri sau acte.
Pentru a aduce acel calculator trebuie sa instaleze windows-ul cu licenta?
Va mulrumesc!
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 23:40, 27 Decembrie 2011
Linuxul este free adica nu ncesita licenta.
cri5tina a scris:

Si daca as instala linux, si as primi un control, ii spun ca am licenta gratuita, ca l-am luat de pe net?



Cine sa va controleze? Nu aveti de dat socoteal decat unui singur organ de control, si anume cel al producatorului de software. Daca este Microsoft, atunci doar acestia va pot controla si va pot sanctiona. Iar pe calculator aveti in 99% din cazuri seria softlui Microsoft daca aceasta a fost preinstalata, deci automat o licenta. Iar daca nu este preinstalat si aveti un CD cu programul Microsoft, atunci trebuie sa aveti pe el si seria, deci din nou aveti o licenta.

Insa aveti si posibilitatea softurilor gratuite (Linux, Ubuntu, Open Office) iar pentru folosirea acestora nu dati socoteala nimanui. Pentru ca nimeni nu are dreptul sa va controleze.

Deci daca va referiti la un contol de la politie, garda financiara sau alte astfel de institutii, ii puteti trimite linistit la plimbare, nu au nici un fel de drept sau competenta. Nu aveti de ce sa va justificati de unde aveti sau daca platiti vreo licenta.
si un text legal care sa arate ca numai aia pot efectua controale, avem?
Eu stiam de cei de la ORDA ca vin, cu tot alaiul :)
Sunt mai multe organisme care pot efectua controale. Din cate stiu, ORDA a lasat-o moale cu controalele (la un moment dat a fost pe punctul de a fi desfiintat / transformat in departament in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor), iar BSA-ul nu se deranjeaza decat pt. firme mari (numar mare de licente), sau *daca primeste o sesizare*. Ce trebuie retinut este ca aceste controale nu se pot efectua decat cu mandat de perchezitie informatica. In aceste situatii, cei care efectueaza un control sunt de regula insotiti si de politisti. Un alt lucru important este ca cei care efectueaza controale o pot face doar in numele producatorilor pe care ii reprezinta legal. Mai exact, nu se pot sesiza "din oficiu" pentru orice aplicatie.
Multumim pentru informatii.
Dar cum in ziua de azi un stii ce prieteni ai ... si de unde ti se trage ... mai bine sa stai linistit, fara batai de cap.

Alte discuții în legătură

Mij fix sau ob de inventar i.mircea i.mircea Buna seara tuturor, Am primit o factura, pe primul rand am sistem desktop ( calculator) de 1650 lei iar pe randul al doilea Windows de 325 lei, cum sa ... (vezi toată discuția)
Licente programe Daniela2172 Daniela2172 buna ziua. va rog frumos daca stie cineva care sunt programele ( soft si so) care necesita cumparare de licenta. eu stiu ca trebuie pentru windows si office. ... (vezi toată discuția)
Licenta calculator florin1989 florin1989 Salut tuturor, am o mare dilema, un prieten are un bar, are un laptop mic cu licenta windows xp lipita pe spatele lui, laptop-ul este cumparat la mana a 2a, nu ... (vezi toată discuția)