avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am fost samaritean sau prost ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am fost samaritean sau prost ?

Nu stiu cum sa ma cataloghez -las pe seama voastra- in 95 fratele meu a cumparat de la bunica mea un apartament cu clauza uzufruct viager, dar nu a facut intabularea, in 98 el a decedat , noi -eu + parinti lui nam deschis succesiune, nam stiut de cele 6 luni obligatorii , noi ne intelesesem verbal ca o sami ramaina mie apartamaentul,inte timp bunicamea sa ne faca in ciuda ,,instraineaza,, doneaza , vinde, habar nam ce a facut si cum , la altcineva din afara familiei , apartamentul cu pricina,acu un an a decedat si ea si am vrut sa deschidem succesiune sa intru legal in drepturi dar surpriza - la taxe si impozite imi spune o doamna foarte iritata ca o deranjez ca nu fratemiu este proprietar ci o alta persoane si e secret doar prin instanta pot sa aflu.#-o . Acum habar nam care sunt urmatorii pasi. Deci am mare nevoie de un sfat care sunt primii pasi, logica spune k tre sa apelez la un avocat - corect ? sau trebuie sa scormonesc pe la institutiile statului.? HELP PL.
Cel mai recent răspuns: stefanpos , utilizator 13:36, 14 Octombrie 2012
Buna seara...
tare sireata aceasta bunica....cum putea domnule dupa ce i-a vandut o data ftatelui dv. cu contract de vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager, sa mai vanda, doneze,etc..inca o data asa cum spuneti :))) ????
ca si chestiune un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager (atentie..nu de intretinere, etc...a se vedea ce intelegem din punct de vedere legal notiunea de uzufruct viager!!!!) , nu va desfiinta actul de vanzare cumparare daca , cumparatorul decedeaza ci se va transmite pe linie succesorala!!
Recomand sa luati legatura cu un avocat, astfel cum a-ti precizat si in intrebare....
Cu stima
Bunica nu putea instraina un bun asupra careia nu mai avea dreptul de proprietate. Uzufructul viager nu ii acorda decat dreptul de folosinta si de a obtine foloasele (fructele) respectivului imobil pe perioada vietii.

Mergeti pentru inceput la Biroul de Carte Funciara din cadrul OCPI si solicitati eliberarea unui extras de carte funciara. In cartea funciara este aratat adevaratul proprietar.
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Cotcara bunica ,va pus pe drumuri , la solutia cu CartEA Funciara ,este posibil sa primiti acelas raspuns ca la f i s c , in acest caz drumul dtr este la un avocat , prin care chemati in instanta pe cumparator , solicitand anularea actului de v. c . in corelare cu notarul care nu a cerut actul de proprietate al b u n i c i , pe apartament insotit de certificatul de atestare fiscala.
am fost si am scos de la ocpi un extras si !!! stupoare : din 2003 e altcineva proprietar { buni a vandut cu vinzare-cumparare} , acu tre sa ma duc la avocat , am vb cu o dna. avocat dar e cam ocupata saptamina viitoare dar mia zis sa o caut, sa vada si ia extrasu, si tre sa mergem in instanta cred,dar ma intreb cum putea un notar sa legalizeze un act vanzare -cumparare , daca vanzatorul nu mai era proprietar ?!
Un pic de prostie a notarului, faptul ca in Cartea Funciara imobilul era inca pe numele bunicii si ca probabil inca avea titlul de proprietate original de dinaintea vanzarii.

Alte discuții în legătură

Contract d evanzare cumparare CiuciudauMarinela CiuciudauMarinela Buna ziua, Ma interseaza urmatorul lucru: bunicii mei le-au dat casa parintilor mei cu act de vanzare -cumparare cu clauza de uzufruct viager.Acum , parintii ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare uzufruct viager, dupa decesul beneficiarilor uzufructului nicoletaghe nicoletaghe Acum 8 ani am facut un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager cu clauza de intretinere cu bunici mei in care ei beneficiau de asupra apartamentului , ... (vezi toată discuția)
Document proprietate apartament AnastasiaH AnastasiaH Buna seara! Acum aproape 10 ani am cumparat cu ajutorul parintilor un apartament, parintii avand drept de uzufruct viager. In acest moment ambii sunt ... (vezi toată discuția)