avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Buna ziua ,

Doresc sa stiu daca zilele de conceciu de odihna care se cuvin pe un an calendaristic se calculeaza in functie doar de timpul lucrat sau se ia in considerare si concediul medical ?

cu stima
Cel mai recent răspuns: vrusu , utilizator 09:03, 15 Septembrie 2011
Buna ziua

Din perspectiva mea se calculeaza in functie doar de timpul efectiv lucrat in unitate

Cu toata stima
In Codul muncii avem:
ART. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
ART. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.


Perspectiva Codului muncii, asa cum reiese si din citatul de mai sus, este la fel cu a domnului Vasile Butucaru. Deci, din anul calendaristic se scade perioada concediilor medicale si se acorda concediu de odihna proportional cu perioada lucrata efectiv.
vrusu a scris:

Buna ziua ,

Doresc sa stiu daca zilele de conceciu de odihna care se cuvin pe un an calendaristic se calculeaza in functie doar de timpul lucrat sau se ia in considerare si concediul medical ?

cu stima


In practica , asa se procedeaza cum v-au spus colegii nostrii chiar daca Curtea Europeana de Justitie printr-o hotararea preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a decis altceva.
Hotararea are in vedere perioadele de concediu medical, fapt pentru care, orice concediu medical, inclusiv concediul de maternitate nu poate diminua concediul de odihna.

multumesc pentru lamuriri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical zina_curcubeu zina_curcubeu Va rog sa imi spuneti daca, concediul medical afecteaza (diminueaza) perioada concediului de odihna. In cazul meu, pentru 10 zile de concediu medical, ... (vezi toată discuția)
Acordarea concediului de odihna daniela-claudia daniela-claudia Unui salariat care a avut concediu medical i se vor diminua zilele de concediu de odihna in functie de numarul de zile de concediu medical? (vezi toată discuția)
Concediul de odihna Lielena Lielena Avand in vedere art. 145, alin. (2) din Legea 53/ 2003 - Codul Muncii: \"durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual ... (vezi toată discuția)