avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

In 23 sept.2011 implinesc varsta de 59 ani si 2 luni,lucrez fara intrerupere din 01 sept 1975,vechime 36ani(profesor,sex feminin),dupa lege as iesi la pensie pentru limita de varsta in aceasta luna.Va rog sa ma lamuriti daca am inceput anul scolar 2011-2012 in activitate se amana aprobarea dosarului cu un an?In doua zile depun dosarul la casa de pensii.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:55, 9 Octombrie 2011
Cadrele didactice se pensioneaza la varstele standard prevazute in Legea nr. 263/2010, daca au realizat stagiile de cotizare prevazute in acest act normativ. Dupa implinirea varstei standard de pensionare, acestea nu mai pot desfasura decat activitati salarizate prin plata cu ora (art. 284 din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale). Prin urmare, chiar daca au inceput anul scolar 2011-2012, nu-si mai pot continua activitatea in baza aceluiasi cim.

Art. 284
(1) Personalul didactic beneficiaza de pensie in conditiile prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii care reglementeaza sistemul public de pensii.
(2) Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control din invatamantul de stat se pensioneaza la data implinirii varstei legale de pensionare. Dupa data implinirii varstei legale de pensionare, se interzice indeplinirea oricarei functii de conducere, de indrumare sau de control.
(3) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de indrumare si de control se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al inspectoratului scolar.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfasura activitati didactice, salarizate prin plata cu ora, dupa implinirea varstei standard de pensionare.
(5) Personalul didactic pensionat din invatamant beneficiaza de asistenta medicala si de acces la casele de odihna si la bazele de tratament ale cadrelor didactice.
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare la limita de varsta,cadru didactic, fara functie de conducere VCElena VCElena In octombrie implinesc varsta si pot depune dosarul pt pensionare.Dar,sunt cadru didactic si legea \"spune\" ca trbuie sa inchei anul scolar inceput. Totusi, ... (vezi toată discuția)
Pensionare invatamant marin83 marin83 profesorii se pot pensionare cu 3 ani inaintea varstei standard? (vezi toată discuția)
Pensionare in invatamant aaddii aaddii Buna ziua! As dori cateva lamuriri, pentru un barbat nascut in august 1947, cu o vechime in munca de 42 de ani (profesor). Conform Legii 263/2010 poate iesi ... (vezi toată discuția)