avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si partaj cu mediere dupa noul cod civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si partaj cu mediere dupa noul cod civil

Buna seara tuturor,
As dori sa aflu daca dupa intrarea in vigoare a noului cod civil va mai fi posibil divortul + partaj in conditiile incheierii unui contract de mediere, cu recuperarea ulterioara a taxei de timbru pentru partaj. De asemenea, v-as ruga sa-mi spuneti daca, in conditiile in care nu avem venituri sau ele sunt foarte mici (2000 lei pe 2010), am putea beneficia de scutire de plata a acestei taxe (chiar daca avem proprietati).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mediator , utilizator 09:41, 16 Septembrie 2011
Da este posibil.
In urma medierii veti recupera si taxa de timbru daca s-a platit.
In cazul in care nu s-a platit taxa de timbru, dar aveti actiunea pe rol, in urma medierii si incheierii unui acord de mediere care sa cuprinda toate capetele de cerere, nu mai achitati taxa de timbru , se ia act de acordul partilor incheiat prin mediere si s-a incheiat procesul.
Depinde si de proprietati... cate, ce si cum.
Pai: o casa, cinci terenuri, o masina (veche)...dar din pacate nu bani lichizi sau bani in conturi. Si nu prea am vrea sa vindem ceva ca sa putem achita taxa. Dar, daca e sigur ca ni se va returna dupa mediere, poate gasim pe cineva dispus sa ne imprumute. Problema e sa fim siguri ca ni se va returna. La o prima privire toate la un loc ar fi cam 200-250 de mii de euro, deci taxa...3% :d
La o estimare ca cea de mai sus, nu stiu cati juzi ar da scutire, cu atat mai mult cu cat este vorba de mai multe proprietati...
Partajul peste tot in lume inseamna bani.
Nu spun ca trebuie sa va coste, va spun numai ca depinde de cum va gandi omul acela pus acolo sa va judece cecrerea.
Cu siguranta veti primi taxa de timbru, daca o cereti!
Urmariti hotararea copiata mai jos di aveti temeiurile pentru cererea dumneavoastra.

DOSAR NR.683/225/2011
R O M Â N I A
JUDECÃTORTA DROBETA TURNU SEVER IN JUDEŢUL MEHEDINŢI
SENTINŢA CIVILÃ NR.1374
ªEDINŢA PUBLICÃ DIN I4.03.2011
PREªEDINTE : --DUMITRU
GREFIER : -- AURA
Pe rol judecarea acţiunii civile pentai ieşire din indiviziune promovată de reclamantul --Sorin împotriva pârâţilor -- Ana, --Elena şi --Lucian.
La apelul nominal făcut în şedinţă publică au răspuns reclamantul personal şi asistat de avocat Mărculescu Marilena şi pârâţii personal.
Procedura de citare legal îndeplinită.
S-a făcut referatul oral a! cauzci de către grefierul de şedinţă, avocat Mărculescu Marilena pentru reclamant depune la dosar chitanţa nr.38022 din 11.03.2011 privind plata taxei de timbru în cuantum de 2600 lei şi acord de mediere semnat de părţi şi mediator şi proces verbal de închidere a procedurii medierii extrajudiciare.
Constatând că nu mai sunt alte cereri s-a acordat cuvântul pe fond.
Avocat Mărculescu Merilena pentru reclamant a solicitat să se ia act de acordul de mediere încheiat între părţi şi să se pronunţe o hotărâre de expedient potrivit voinţei părţilor şi restituirea taxei judiciare de timbru.
Pârâţii au achiesat al concluziile apărătorului reclamantului.
JUDECATA
partaj succesoral
Prin cererea depusă la această instanţă la data de 18.01.2011, reclamantul -Sorin a chemat în judecată pe pârâţilor -Ana, - Elena şi-Lucian, pentru ca prin hotărâre judecătorească să se constate deschisă succesiunea defunctei -Ioana, că moştenitorii legali ai acesteia sunt părţile, că masa partajabilă rămasă de pe urma defunctei se compune din suprafaţă de 5356 m.p. teren situat în intravilanul satului X, o casă de locuit construită din chirpici şi acoperită cu ţiglă cu 3 camere, antreu şi marchiză, o bucătărie cu 2 camere şi tindă, un grajd, un pătul şi o magazie, toate acoperite cu ţiglă, să se partajeze aceste bunuri şi ieşirea pârtilor din indiviziune; să se constate deschisă succesiunea defunctei - ªtefania, că moştenitori legali ai acesteia sunt reclamantul şi pârâtul -Lucian, că masa partajabilă se compune cota Vi din casă de locuit situată în intravilanul comunei X construită din chiipici şi acoperită cu ţiglă cu 3 camere, antreu şi marchiză, o bucătărie cu 2 camere şi tindă, un grajd, un pătul şi
o magazie, toate acoperite cu ţiglă şi cota ce-i revine din terenul intravilan în suprafaţă de 5356 m.p. situat în intravilanul satului Devesel, cota de XA dintr-un tractor, un apartament situat în Drobeta Turnu Severin, să se dispună partajarea acestor bunuri şi ieşirea din indiviziune.
în motivarea acţiunii reclamantul a susţinut că la data de 18.02.1981 a decedat -Ioana, iar moştenitori cu vocaţie succesorală au rămas pârâtele -Ana şi -Elena, precum şi -ªtefania decedată.
Masa succesorală rămasă de pe urma defunctei -Ioana se compune din teren situat în vatra satului cu vecini E şi S - teren CAP, V - -Ion, N - şosea şi imobil casă de locuit situat în intravilanul comunei X compusă din 3 camere, antreu şi marchiză, o bucătărie cu 2 camere şi tindă, un grajd, un pătul şi o magazie, toate acoperite cu ţiglă.
A mai susţinut că - Elena a renunţat la moştenirea mamei sale, fapt consemnat în certificatul de moştenitor.
Totodată s-a susţinut că în anul 1990 -Ana şi -Elena au formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenurile autoarei -Ioana, fiind eliberat titlul de proprietate nr. 18036 din 24.11.1997.
S-a mai susţinut că la data de 03.11.2010 a decedat şi -ªtefania cu ultimul domiciliu în Drobeta Turnu Severin, lăsând ca moştenitor pe reclamant în calitate de soţ supravieţuitor şi pe pârâtul -Lucian în calitate de descendent gradul I.
Masa partajabilă de pe urma celei din urmă defuncte se compune din : Vi din casa de locuit situat în intravilanul comunei - compusă din 3 camere, antreu şi marchiză, o bucătărie cu 2 camere şi tindă, un grajd, un pătul şi o magazie, toate acoperite cu ţiglă şi cota ce îi revine acesteia din terenul intravilan în suprafaţă de 5356 m.p., bunuri pe care aceasta le-a moştenii de la masa sa -Ioana, precum şi cota de Vi dintr-un tractor achiziţionat la 30.06.1999 împreună cu reclamantul şi un apartament situat în Drobeta Turnu Severin, str.-----
In dovedirea acţiunii reclamantul a depus la dosar certificate de atestare fiscală pentru persoane fizice privind impozitele şi taxele locale.
Cum la acest termen se prezintă părţile şi declară că înţeleg să pună capăt litigiului de faţă printr-un acord de mediere, instanţa urmează a lua act de învoiala acestora, urmând a pronunţa o hotărâre potrivit voinţei exprimaţii de aceştia.
PENTRU ACESTE MOTIVE ÎN NUMELE LEGII HOTÃRêTE:
Admite acţiunea promovată de reclamantul -Sorin domiciliat în Drobeta Turnu Severin, str.---, judeţul Mehedinţi împotriva pârâţilor -Lucian cu acelaşi domiciliu, -l Ana domiciliată în comuna X, judeţul Mehedinţi şi -Elena domiciliată în comuna Y, judeţul Mehedinţi.
în baza art. 271 c.pr.civ. şi art.63 din Legea 192/2006 consfinţeşte învoiala părţilor materializată în acordul de mediere nr.81 din 13.03.2011 al BM Fleancu Liliana, astfel :
„Părţile prezente la mediere -Ana, -Elena, -Lucian, -Sorin, în calitate de moştenitori prin înţelegere au convenit să împartă în părţi egale masa partajabilă rămasă de pe urma defunctei '- Ioana după cum urmează :
- cota de 1/3 din masa partajabilă revine lui -Elena, cotitate acceptată, dar la care renunţă şi o cedează în favoarea lui -Lucian;
- cota de 1/3 din masa partajabilă revine lui -Ana, cotitate acceptată şi consimte ca ulterior încheierii acordului de mediere să vândă cotitatea sa lui-Lucian sub condiţia întreţinerii acesteia;
- cota de 1/3 din masa partajabilă revine lui -Sorin şi lui -Lucian care se împarte în mod egal între cei doi în cote de 1/6 din cotitatea acceptată de 1/3.
In urma înţelegerii moştenitorilor legali, masa partajabilă rămasă de pe urma defunctei -Ioana se împarte astfel :
- o cotă de 1/3 din masa partajabilă care se compune din suprafaţa de 5356 ra.p. teren situat în intravilanul satului X conform titlului de proprietate nr. 18036 din 24.11.1997 şi o casă de locuit construită din chirpici şi acoperită cu ţiglă situată în intravilanul comunei X compusă din 3 camere, antreu şi marchiză, o bucătărie cu 2 camere şi tindă, un grajd, un pătul şi o magazie, toate acoperite cu ţiglă, revine lui -Ana;
- o cotă de 1/6 din aceeaşi masa partajabilă revine lui -Sorin;
- o cotă de 3/6 din aceeaşi masă partajabilă revine lui -Lucian.
Masa partajabilă rămasă de pe urma defunctei -ªtefania se compune din:
- cota de 1/3 din imobilul casă de locuit situată în intravilanul comunei Devesel compusă din 3 camere, antreu şi marchiza, o bucătărie cu 2 camere şi tindă, un grajd, un pătul şi o magazie, toate acoperite cu ţiglă şi terenul intravilan în suprafaţă de 5356 m.p. situat în intravilanul satului X , judeţului Mehedinţi, conform titlului de proprietate definitiv nr. 18036 din 24.11.1997, dobândite de aceasta în calitate de moştenitoare a defunctei -Ioana;
-cota de Vi din : apartamentul situat în Drobeta Tumu Severin, str.----, judeţul Mehedinţi conform contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr.12718 din 30,10.1992 de Notariatul de Stat Judeţean Mehedinţi şi tractorul achiziţionat la data de 30.06.1999 împreună cu -Sorin, soţul defunctei, conform contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr.2179 din 30.06.1999 de BNP Scurtu Eugenia.
- Moştenitori legali ai defunctei -ªtefania sunt : -Lucian în calitate de fiu al defunctei şi -Sorin în calitate de soţ supravieţuitor.
- Cei doi moştenitori -Sorin şi -Lucian, prin înţelegere, au convenit să împartă masa partajabilă de VI rămasă de pe urma defunctei în cotităţi egale de VA din apartamentul situat în Drobeta Turnu Severin, str.--, judeţul Mehedinţi, precum şi VA din utilajul agricol, respectiv tractorul.
- Totodată, conform acordului dat, -Sorin şi -Lucian au împărţit în mod egal cota de 1/3 din masa partajabilă ce a revenit defunctei -ªtefania după mama sa defuncta -Ioana, în cote egale de 1/6 din casa de locuit şi terenul în suprafaţă de 5356 m.p. situate în intravilanul satului X, judeţul Mehedinţi.
- -Sorin, soţul supravieţuitor al defunctei -ªtefania cedează cotele sale ce-i revin de VA şi 1/6 din cele două categorii de mase partajabile, în schimbul sultei de 50.000 lei lui -Lucian, fiul defunctei -ªtefania.
- Plata sultei astfel convenită s-a făcut astăzi în prima tranşă de 30.000 (treizeci mii) lei în cadrul şedinţei de mediere, următoarea tranşă de 20.000 lei se va face până la finele lunii martie 2011."

Dispune restituirea taxei de timbru în cuantum de 2600 lei achitată cu chitanţa nr.38022 din 1 1.03.2011.
- Cu recurs în 15 zile de la comunicare.
- Pronunţată în şedinţă publică azi 14 martie 2011 la sediul Judecătoriei Drobeta Tumu Severin.

- PREªEDINTE
- GREFIER
-
- V
-
- Red. G.D. Tehnored S.A. 6 ex.
- 08.04.2011 Cod operator 6497

Alte discuții în legătură

Renuntare proces marin-florin marin-florin Buna ziua am un proces pe rol la jud buftea si am o problema cu as putea zezolva In dosar au fost 3 capete de cerere una admitere la ambele ... (vezi toată discuția)
Cerere modificatoare Eugen Enescu Eugen Enescu buna ziua!va rog sa ma ajutati am facut o cerere modificatoare in sensul schimbarii obiectului si partilor. In prima faza obiectul cererii a fost succesiune ... (vezi toată discuția)