Cum putem afla dacă s-a dezbătut o succesiune deschisă acum mulți ani? Fratele străbunicului meu spune că a făcut acte pe toată moștenirea, deci inclusiv pe cota tatălui meu, unei nepoate
Am o mare rugaminte la intreaga comunitate in a ma ajuta. Este vorba despre o posibila dezbatere facuta fara chemarea unuia dintre mostenitori.
Treaba sta cam asa: bunuri: casa+teren aferent, alte terenuri extravilan situate (cca. 10 ha la momentul respectiv acum 30 de ani)
Toata averea apartinea bunicilor tatalui meu. Bunicii tatalui meu au avut 2 copii. Unul este in viata si acum, f batran, si s-a ocupat de toata averea pana in momentul de fata. Fratele lui, tatal tatalui meu a decedat acum 50 de ani. Batranul despre care vorbim nu are copii deloc si totusi din ce ne-a spus a facut acte pe tot sa lase mai departe unei nepoate desi si tatal meu are o cota parte acolo.
Intrebarea este ce se poate face in acest caz? Cred ca dezbaterea succesiunii s-a facut din moment ce el se da proprietar si a facut acte de vanzare cumparare, testament etc. Se poate face ceva in acest sens daca a facut dezbatere fara ca tatal meu sa fie chemat la aceasta?
Buna ziua,
Interesati-va la camera notarilor publici locala si si la judecatoria locala daca s-a dezbatut succesiunea.
Daca DA atunci atacati-o in instanta.
Daca NU atunci solicitati dezbaterii.
Putea sa incheie testamente dar nu acte de instrainare fara deabaterea succesiunii.
Va puteti informa, in sensul de a cunoaste daca s-a procedat la dezbaterea succesiunii, la CAMERA NOTARILOR PUBLICI, insa trebuie sa cunoasteti data decesului, precum si localitatea unde a survenit decesul.
In ipoteza in care s-a procedat la efectuarea dezbaterii succesoale, actul de mostenitor emis fara respectarea prevederilor legale poate fi contestat, in sensul ca este lovit de nulitate absoluta.
Instanta de judecata procedeaza la recalcularea cotelor succesorale, la includerea bunurilor in masa succesorala (daca au fost excluse ), precum si la stabilirea calitatii de mostenitor.
Un testament putea fi perfectat, orice pact asupra unei succesiuni nedeschise fiind lovit de nulitate absoluta.
Multumesc din suflet pt. indrumari. La camera notarilor publici trebuie mers personal? Se poate trimit si scrisoare sau email? Totusi respectivul este din Vanju Mare iar eu din Galati ceea ce face f anevoioasa toata chestia asta. Pot cere in judecata anularea acestui act de mostenitor fara a l depune eu la dosar si cumva sa i cer instantei sa i impute paratului sa l depuna pt ca mai mult ca sigur acesta exista?
amotida
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Dat fiind faptul ca sunteti din alta localitate (intr-un alt capat de tara...presupun ca Vanju Mare e cel din Mehedinti), ca a merge personal probabil in multiple randuri in localitatea/judetul/resedinta de judet unde a murit stabunicul dvs si sa pierdeti timp in a cauta, a astepta raspunsuri, eventual a ataca in instanta (deci timp, zile pierdute, calatorii, bani de hotel si alte cheltuieli), cred ca cel mai oportun pentru dvs ar fi sa angajati un avocat din Drobeta Turnu Severin care sa se ocupe de toata problema, indiferent ca va fi simpla (in cazul cand dezbaterea nu a fost efectuata, desi m-as mira sa nu fi fost in conditiile ce le-ati expus) sau mai complicata (actionare instanta, etc). Este foarte posibil sa va coste mai putin un avocat decat toate cheltuielile aferente in cazul cand veti avea mai multe drumuri de facut acolo. Mai putin si in bani, dar si in stress, oboseala, timp.
Succesiune bunica
gina taban
Buna ziua,bunica a avut 2 copii,ea a decedat,unul din fii a decedat si acesta din urma are 3 copii.Fiul decedat a avut o garsoniera la care 2 din copii au ... (vezi toată discuția)