avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reziliere contract vanzare cumparare cu clauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reziliere contract vanzare cumparare cu clauza

buna ziua
in iulie 2005 am incheiat un contract de vanzare cumparare cu un batran cu clauza de intretinere si abitatie viagera.
pana in prezent eu si sotia mea ne-am achitat de indatoriri cu prisosinta ba chiar mai mult de atat,am investit si in renovarea imobilului in cauza, cu acordul batranului bineinteles. Acum ne da in judecata pentru rezilierea contractului, motivul fiind, ca asa vrea el(bineinteles motiv invocat noua) probabil in instanta declara ca nu ne-am indeplinit obligatiile.
As aprececia un sfat, ce sa facem ?
Mentionez ca a mai avut loc o actiune judecatoreasca pe acelasi motiv dar a renuntat la ea si dosarul sau cazul s-a perimat dupa un an de zile.
Multumesc
gabi
Daca v-ati indeplinit obligatiile nu aveti de ce sa va faceti probleme... daca nu le-ati indeplinit din cauza refuzului acestuia sau a anumitor piedici puse de el incercati sa dovediti acest lucru si veti avea sanse de castig...
inainte de toate trebuie sa vedeti daca e contract de vanzare-cumparare sau contract de intretinere. Drepturile si obligatiile dvs si ale creditorului obligatiei(intretinutul) sunt precizate in contract.Cititi-le cu atentie. Daca v-ati indeplinit obligatia/obligatiile, nu vad cum puteti pierde procesul.V-as sfatui sa cautati un avocat pentru eventualul proces.
Am vazut contracte de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, incheiate intre partile interesate! Nu inteleg sa inchei un ciontract de intretinere cu cineva, eu cei ofer acelei persoane sau cum intra in posesia bunului meu dupa... Contractul de vanzare-cumparare si contractul de intretinere nu sunt doua chestii distincte?
tudorioan a scris:

Am vazut contracte de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, incheiate intre partile interesate! Nu inteleg sa inchei un ciontract de intretinere cu cineva, eu cei ofer acelei persoane sau cum intra in posesia bunului meu dupa... Contractul de vanzare-cumparare si contractul de intretinere nu sunt doua chestii distincte?

Ba da dar de obicei se vinde doar o parte din imobil si restul intra sub incidenta contractului de intretinere... (de ex. imobilul costa 100 lei si se face contract de vanzare pe jumatatate imobil cu plata 50 lei iar ptr. restul de 50 lei se plateste prin intretinere... lumea se schimba si contractele devin din ce in ce mai mixte si mai complicate).
Are dreptate tudorioan, sunt doua cestii distincte... dar si othellox...
Azi, am observat cu stupoare ca oamenii nici nu prea accepta incheierea unui contract simplu d eintretinere... desi asta urmaresc...
Si duc munca de lamurire sa le demonstrez ca e atat de usor sa desfaca un act care e facut fara sa respecte situatia reala!...
Aproape ca nu accepta niciun cumparator sa le spui ca nu trebuie sa treaca vreun pret, cu atat mai mult cu cat nici nu il platesc... :)
Dar... ciudate sunt caile domnului! Si apoi se intreaba de ce nu stie instanta daca sa pronunte rezolutiune sau reziliere, ce norme sa aplice contractului si de ce sta dosarul in loc vreo 2 termene... ca sa se clarifice biectul principal al contractului! :O
Recomand un avocat autorului topicului, procesul nu e simplu. Si sa-i citeasca cineva contractul sa vada cat de bine reflecta realitatea!

:offtopic: Ma intreb, pentru imobilele dobandite prin contract de intretinere, care e impozitul platit de proprietar la vanzarea lui? Ca nu am avut astfel de cazuri si tocmai mi-a picat intrebarea in cap.
Daca-mi spuneti sa ma uit in Fiscal, asa voi face. E drept ca va intreb de lene sa caut... :"> Ca nu mai stiu care e formularea, daca sunt 2/3 ani de la cumparare sau de la dobandire... sau cum spune textul...
Sunt in revizie cu calculatorul si nu am legislatia instalata.. asta in apararea lenii de a cerceta netul. :sorry:

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare locuinta cu drept de habitatie. Monica H. Monica H. s-a incheiat un contract vanzare cumparare locuinta cu drept de habitatie. cumparatorii nu si respecta obligatia de intrtinere asumata prin contract. ce se ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala vanzare-cumparare, il pot impiedica pe vanzator sa renunte la vanzare? alexberi alexberi Buna ziua, In calitate de Cumparator: 1) Am o Promisiune Bilaterala de Vanzare-Cumparare imobil cu arvuna. Actul este incheiat acum doua zile la notar. 2) ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare popa marisa popa marisa Cu o asemenea redactare: ...”Pretul vanzarii reprezinta echivalentul obligatiei cumparatorului de a asigura vanzatorilor toate cele necesare traiului pe ... (vezi toată discuția)