avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reziliere contract vanzare cumparare cu clauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reziliere contract vanzare cumparare cu clauza

buna ziua
in iulie 2005 am incheiat un contract de vanzare cumparare cu un batran cu clauza de intretinere si abitatie viagera.
pana in prezent eu si sotia mea ne-am achitat de indatoriri cu prisosinta ba chiar mai mult de atat,am investit si in renovarea imobilului in cauza, cu acordul batranului bineinteles. Acum ne da in judecata pentru rezilierea contractului, motivul fiind, ca asa vrea el(bineinteles motiv invocat noua) probabil in instanta declara ca nu ne-am indeplinit obligatiile.
As aprececia un sfat, ce sa facem ?
Mentionez ca a mai avut loc o actiune judecatoreasca pe acelasi motiv dar a renuntat la ea si dosarul sau cazul s-a perimat dupa un an de zile.
Multumesc
gabi
un notar celebru din ploiesti?
ce crezi ca e de facut?
ceea ce prezinti nu poate astepta raspuns. sunt pasaje care sunt cuprinse in sistemul sau in scheletul unui contract de gen.
si ca sa fiu realist si cred ca vin in intampinarea intrebarii tale, e o chestiune de probe daca acel contract va fi reziliat sau nu, indiferent de aceste pasaje pe care le cuprinde.
"-pretul vanzarii consta din suma de.........,pe care eu vanzatorul declar ca am primit-o in intregime de la cumparatori astazi,data autentificarii prezentului contract, precum si din intretinerea..."

Pretul vanzarii nu poate consta intr-o suma si intretinere, ci numai dintr-o suma de bani. Daca din probatoriu reiese ca nu s-a platit nici o suma de bani si s-a prestat numai intretinere, intentia lor a fost de a incheia un contract de intretinere.
Daca totusi s-a dat o suma de bani trebuie sa se stabileasca obligatia principala, raportandu-se valoarea in bani la valoarea bunului, contractul fiind de intretinere daca suma de bani platita reprezinta mai putin de jumatate din valoarea bunului instrainat.

Prioritate are intentia comuna a partilor, iar nu sensul literal al termenilor, conform art. 977 Cod civ; si daca din probatoriu reies unele sau altele din aspectele de mai sus, atunci vointa lor juridica, reala a fost fie de a face un contract de intretinere, fie o vanzare.

In sprijinul lamuririi intentiei comune si implicit a calificarii contractului vin si pozitiile procesuale a celor 2 parti. Astfel daca reclamantul vine si spune ca paratul nu si-a executat obligatia de intretinere, iar acesta se opune raspunzand ca si-a executat obligatia si probatoriul se administreaza in acest sens, vointa reala a partilor a fost aceea de a se face intretinere si se vor aplica regulile acestui tip de contract.
AvlavilAVLIL a scris:

Vai de mine... cine v-a facut minunatia asta de contract?
E asa de bun, ca amesteca asa de bine vanzarea cu intretinerea, spunand (niciun student n-ar spune asta) ca intretinerea e pret al vanzarii... :slap:
Jlnic... Si, teoretic, nestabilind care parte e vanzare si care e valoarea intretinerii... ar trebui expertiza ca sa se vada care e situatia juridica a celor doua parti, care e predominanta ca valoare a obligatiei... :(
Vai de el contract... si clauza aia din final... ce e cu renuntarea aia, ca nici nu specifica de ce renunta... mai bine nu aparea, e mai prost ca e trecuta, ca si cum el ar trebui asistat, dar refuza... :sorry:

Repet: cine a facut contractul?
Avlavil, nu mai fi atat de siderata de ceea ce veziSi pentru ca s-a intamplat sa fiu pe net, completez ce am uitat sa spun cand ai avut acea impresie proasta ca eu asi fi deranjat de opiniile puse pe acest forum, in calitate de avocat! Opiniile exprimate de avlil le-am apreciat cum trebuie, esti tare pe forum, stii ce stii si te exprimi ca atare! Din cauza asta te felicit! Noi doi nu avem de impartit nimic,doar Insula serpilor, daca vrei? Era o gluma!
Ce sa fie de facut?
Mergeti la un avocat, va spune ce si cum, va aparati in instanta...
Cum spunea si cristianvlad, este o chestiune de probe, ca in toate dosarele.
Acum, partea aia din contract e proasta in functie de ce anume va invoca partea adversa, ca daca nu neaga ca a avut
discernamant, nu mai conteaza ca a renuntat la reprezentare sau ca a avut vreo adeverinta sau nu privind discernamantul...

Cu privire in intretinere si vanzare, spunea cineva mai sus despre cum se va stabili in instanta ce tip de contract e.
Insa, de multe ori, instantele considera ca fiind doua contracte: o vanzare cu pret care se supune regulilor acestui contract si o intretinere cu un capital care, evident, se supune regulilor acestui contract.
Pentru ca e dificil sa poti spune ca ai reziliat un contract care cuprindea si vanzare... E cam dificil sa aplici regulile unui contract si celuilalt, asa incat am vazut foarte multa jurisprudenta care a considerat acet tip de act un fel de 2 in 1.

:offtopic: Cu privire la cele sustinute de tudorioan, probabil ca se refera la mine. :)
Nu stiu daca sa apreciez efortul lui de a-mi stalci intotdeauna numele de user de pe forum sau daca pur si simplu e involuntar, neputanddu-si aminti cele 5 litere mari si late din el... insa mesajul anterior este off topic si, in caz ca nu se va modifica in sensul de a se referi la obiect, el va fi sters.
Desi mesajele off topic se sterg fara instiintare, dar il vad activ pe forum si... incurajam userii sa se implice in viata forumului! =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare locuinta cu drept de habitatie. Monica H. Monica H. s-a incheiat un contract vanzare cumparare locuinta cu drept de habitatie. cumparatorii nu si respecta obligatia de intrtinere asumata prin contract. ce se ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala vanzare-cumparare, il pot impiedica pe vanzator sa renunte la vanzare? alexberi alexberi Buna ziua, In calitate de Cumparator: 1) Am o Promisiune Bilaterala de Vanzare-Cumparare imobil cu arvuna. Actul este incheiat acum doua zile la notar. 2) ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare popa marisa popa marisa Cu o asemenea redactare: ...”Pretul vanzarii reprezinta echivalentul obligatiei cumparatorului de a asigura vanzatorilor toate cele necesare traiului pe ... (vezi toată discuția)