avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reziliere contract vanzare cumparare cu clauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reziliere contract vanzare cumparare cu clauza

buna ziua
in iulie 2005 am incheiat un contract de vanzare cumparare cu un batran cu clauza de intretinere si abitatie viagera.
pana in prezent eu si sotia mea ne-am achitat de indatoriri cu prisosinta ba chiar mai mult de atat,am investit si in renovarea imobilului in cauza, cu acordul batranului bineinteles. Acum ne da in judecata pentru rezilierea contractului, motivul fiind, ca asa vrea el(bineinteles motiv invocat noua) probabil in instanta declara ca nu ne-am indeplinit obligatiile.
As aprececia un sfat, ce sa facem ?
Mentionez ca a mai avut loc o actiune judecatoreasca pe acelasi motiv dar a renuntat la ea si dosarul sau cazul s-a perimat dupa un an de zile.
Multumesc
gabi
situatia, in principiu, nu este complicata, daca privim problema....non-avocxatial, sa spunem.
eu o sa o privesc ca un avocat si iti spun urmatoarele:
- nu p[oti sa fii niciodata sigur ca un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere va rezista in instanta daca se va cere rezilierea sa.
- este strict necesar ca tot ce s-a prestat cu titlu de intretinere sau, aproape tot, sa poata fi dovedit scriptic(chitante, retete etc);- trebuie sa existe martori care sa certifice ca s-a prestat intertinerea;
- si, un element in plus, nu exista nici o opreliste in a cere rezilierea din nou, dupa ce o instanta s-a pronuntat prin respingerea primei actiuni. Este necesar insa sa fi trecut un timp suficient de la data respingerii primei, ca sa justifice ca nu s-a prestat iarasi intratinerea.
multumesc pentru raspuns.
Am sa fiu specific si am sa redau cateva pasaje din contract.
- se numeste CONTRACT DE VANZARE - CUMPARARE
-pretul vanzarii consta din suma de.........,pe care eu vanzatorul declar ca am primit-o in intregime de la cumparatori astazi,data autentificarii prezentului contract, precum si din intretinerea pe care acestia sunt obligati sa mi-o presteze mie,vanzatorul, pe tot timpul vietii mele, incepand de astazi, data autentificarii prezentului contract, intretinere ce va consta din hrana zilnica, facerea menajului necesar in caz de neputinta, asigurarea de asistenta medicala cu medic si medicamente in caz de boala, iar la deces sa ma inmormanteze si sa-mi faca dupa aceea cele ce se obisniuesc conform datinilor.
- cumparatorii vor intra in stapanirea de drept a imobilului vandut incepand de astazi, data autentificarii prezentului contract, iar in stapanirea de fapt a locuintei vor intra numai la decesul meu, intrucat inteleg sa-mi rezerv asupra acestuia un drept de abitatie viagera( dreptul de a locui pe timpul vietii)
-eu vanzatorul declar ca renunt la prevederile art. 30 din Legea 17 / 2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstince, deoarece consider ca nu este necesar sa fiu asistat la semnarea prezentului contract.
pytycucu a scris:

- se numeste CONTRACT DE VANZARE - CUMPARARE

Irelevant... nu numele contractului atrage legea aplicabila ci clauzele... (de ex. pot face un contract de donatie si ii spun contract de prestari servicii :) dar din clauze rezulta ca este vorba de un contract de donatie chiar daca e denumit altfel).

-pretul vanzarii consta din suma de.........,pe care eu vanzatorul declar ca am primit-o in intregime de la cumparatori astazi,data autentificarii prezentului contract, precum si din intretinerea pe care acestia sunt obligati sa mi-o presteze mie,vanzatorul, pe tot timpul vietii mele, incepand de astazi, data autentificarii prezentului contract, intretinere ce va consta din hrana zilnica, facerea menajului necesar in caz de neputinta, asigurarea de asistenta medicala cu medic si medicamente in caz de boala, iar la deces sa ma inmormanteze si sa-mi faca dupa aceea cele ce se obisniuesc conform datinilor.

Suna cam aiurea clauza... pe de o parte spune "eu vanzatorul declar ca am primit-o in intregime de la cumparatori astazi" (pretul vanzarii n.n.) caz in care contractul e valabil ca si contract de vanzare-cumparare, nu inteleg in acest caz intretinerea in schimbul a ce se face? Ce anume se plateste in schimbul acelei intretineri?:stunned:

-eu vanzatorul declar ca renunt la prevederile art. 30 din Legea 17 / 2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstince, deoarece consider ca nu este necesar sa fiu asistat la semnarea prezentului contract.

Aceasta clauza imi pare nula... in acel articol scrie clar "...sau din oficiu" ceea ce ma face sa cred ca nu se poate renunta la acest drept... si pe acest temei va poate anula contractul (daca am dreptate... nu sunt sigur).
exact asa scrie in acel articol, dar pe ce criterii este asistat?
de ce nu este sesizata asistenta sociala si cand initiaza o actiune in instanta?
m-ar ajuta cu ceva daca as solicita o ancheta sociala ?
Vai de mine... cine v-a facut minunatia asta de contract?
E asa de bun, ca amesteca asa de bine vanzarea cu intretinerea, spunand (niciun student n-ar spune asta) ca intretinerea e pret al vanzarii... :slap:
Jlnic... Si, teoretic, nestabilind care parte e vanzare si care e valoarea intretinerii... ar trebui expertiza ca sa se vada care e situatia juridica a celor doua parti, care e predominanta ca valoare a obligatiei... :(
Vai de el contract... si clauza aia din final... ce e cu renuntarea aia, ca nici nu specifica de ce renunta... mai bine nu aparea, e mai prost ca e trecuta, ca si cum el ar trebui asistat, dar refuza... :sorry:

Repet: cine a facut contractul?

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare locuinta cu drept de habitatie. Monica H. Monica H. s-a incheiat un contract vanzare cumparare locuinta cu drept de habitatie. cumparatorii nu si respecta obligatia de intrtinere asumata prin contract. ce se ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala vanzare-cumparare, il pot impiedica pe vanzator sa renunte la vanzare? alexberi alexberi Buna ziua, In calitate de Cumparator: 1) Am o Promisiune Bilaterala de Vanzare-Cumparare imobil cu arvuna. Actul este incheiat acum doua zile la notar. 2) ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare popa marisa popa marisa Cu o asemenea redactare: ...”Pretul vanzarii reprezinta echivalentul obligatiei cumparatorului de a asigura vanzatorilor toate cele necesare traiului pe ... (vezi toată discuția)