avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil

avem un salariat a carui sotie a nascut pe 30 august 2008. Salariatul doreste sa intre in concediu crestere copil .
Salariatul a avut concediu fara plata: 5 zile in luna decembrie 2007, 21 zile in ianuarie 2008 si 3 zile in februarie 2008.
In aceste conditii mai poate beneficia de concediu crestere copil?
O alta intrebare: Salariatul trebuie mai intai sa efectueze concediu de maternitate de 42 zile si dupa aceea sa intre in concediu crestere copil?
Cel mai recent răspuns: CAMELYYA , utilizator 19:24, 4 Septembrie 2008
Nu are nicio legatura una cu alta! Trebuie sa respectati prevederile O.U.G. nr.148/2005! De concediul de maternitate care este de 126 de zile, beneficiaza numai mama copilului! Dupa efectuarea concediului de maternitate, intra in acel concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani!
trebuie sa aiba venituri impozabile timp de 12 luni anterior nasterii copilului
cezara costina a scris:

avem un salariat a carui sotie a nascut pe 30 august 2008. Salariatul doreste sa intre in concediu crestere copil .
Salariatul a avut concediu fara plata: 5 zile in luna decembrie 2007, 21 zile in ianuarie 2008 si 3 zile in februarie 2008.
In aceste conditii mai poate beneficia de concediu crestere copil?
O alta intrebare: Salariatul trebuie mai intai sa efectueze concediu de maternitate de 42 zile si dupa aceea sa intre in concediu crestere copil?


Persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani .
Prin urmare, in perioada 30 august 2007 - 30 august 2008 trebuie sa faca dovada ca a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.

Potrivit Normelor de aplicare a OUG nr.148/2005, in calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7) art.4 din Normele de aplicare ale OUG nr.148/2005.
Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut mai sus.
Fiica mea a nascut pe data de 23 iulie 2008 aceasta data fiind prima zi de concediu medical. Poate sa-si ia in continuare pana la 126 zile concediu de maternitate si dupa aceea sa intre in cresterea copilului.

Sa va explic care este rationamentul meu: ia pe aceasta perioada pana la intrarea in cresterea copilului 200 care revin de drept copilului si 85% din salar care reprezinta aprox 1000. Rezulta deci 1200 pe luna nu 800 cat ar lua daca ar intra dupa 42 zile.

E corect rationamentul? Multumesc
Cu cat primesc un raspuns mai repede cu atat mai bine
in lege scrie ca cele 126 zile, se pot efectua la latitudinea solicitantului doar ca 42 de zile de lauzie sunt obligatorii de efectuat.
dat fiind cele spuse, se poate efectua cum ati spus si rationamentul dvs. cred ca este cel mai avantajos, deacord.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de cresterea copilului DRAGANLARISA DRAGANLARISA buna ziua! va rog sa ma ajutati cu ceva nelamuriri pe care le am in legatura cu subiectul din titlu... desi am incercat sa citesc legile pe care le-am gasit ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil lrdn78 lrdn78 Am nascut pe 30 dec 2009, nu am avut inainte de naste nici o zi de concediu de nastere. Dupa nastere stiu ca trebuie sa uzez minim 42 de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului violeta.v violeta.v Buna ziua Lucrez de cativa ani intr-o firma care actualmente este in criza financiara. In primele trei luni ale acestui an conducerea sociaetatii a luat ... (vezi toată discuția)