Buna ziua.
Sunt intr-o dilema referitoare la conditiile de recuperare a prejudiciului efectuat de soferii angajati la firma noastra.
In ultimul timp (desi acest lucru este un "sport national" printre toti soferii de TIR) lipsesc cantitati semnificative motorina dupa efectuarea de curse de transport.
Procedeul este urmatorul:
- dupa fiecare cursa se efectueza plinul de motorina (capacitatea rezervorului este cunsocuta)
- in acelasi timp se efectueaza o citire a calculatorului masinii, operatiune efectuata cu un laptop si program specializat oferit de firma producatoare a camionului
- soferul pleaca in cursa, alimenteaza conform bonurilor primite, a facturii de combustibil primite regulat si a rapoartelor de pe internet (nu exista dubii de bonuri neprezentate)
- dupa sosirea din cursa se calculeaza alimentarile totale, din care se scade consumul declarat de program si plinul si exista o diferenta de 50-150 litri / cursa.
Exemplu:
Plin, alimentari cursa 800 litri, consum masina 1000 litri, plin iarasi unde teoretic ar trebui sa alimentez diferenta de 200 litri, in realitate pun mai mult, 310 litri, deci 110 lipsa.
In aceste conditii, dupa multe "dezlegari de limba" de la fosti soferi si discutii cu alte firme de transport, am ajuns la neclintita concluzie ca soferii vand motorina din rezervor (mai ales la actualele preturi ridicate), in jur de 2,5 RON / litru. La soferii de cisterna (vai de firmele de transport care au asa ceva) e simplu: vrei pana in 50 de litri, iti da din rezervor, vrei peste 50 de litri, iti da din cisterna.
Bineinteles, la prezentarea calculelor catre soferi, acestia nu recunosc, spun ca nu au cunostiinta despre asa ceva, poate masina are ceva si trebuie verificata, ei nu au luat, poate i-a furat noaptea pe drum in parcare, etc. Sigur, ca masina nu are nimic, fiind regulat la serivice iar valoarea indicata de raport este exact motorina care trece prin pompa de injectie si ajunge in motor.
Singurele dovezi pe care le pot prezenta in fata instantei in cazul unui proces civil / penal sunt inscrisurile, adica bonurile de alimentare si rapoartele de consum.
In aceste conditii, care este calea de atac cea mai recomandata ? Plangere penala la politie sau deschidere dosar civil ? Mai mult, ma intereseaza, cum procedez cu contractul de munca ? Il suspend, il dau afara, il las angajat...pana la recuperarea prejudiciului.
In final, in caz de castig definitiv si irevocabil, este posibil ca soferul sa nu aiba loc de munca si sa se retina regulat din salariu; in acest caz, poate fi vorba de executare ?
Multumesc in avans pentru raspuns.
Cu consideratie,
Bogdan Bortoi
In activitatea mea am intalnit destul de putine dosare privind diferente de consum de combustibil.
In toate aceste dosare conducatorii auto dadeau in judecata firma contestand decizia de imputare a diferentei de consum de combustibil.
Dupa cate stiu, dar nu sunt sigur, acum firma nu mai poate imputa salariatul contravaloarea unui prejudiciu. Firma trebuie sa dea in judecata pe respectivul salariat. Deci, dupa parerea mea, trebuie sa dati in judecata pe respectivul salariat.
Trebuie sa aveti toate documentele pe baza carora se calculeaza consumul de combustibil. Ma refer la documente privind parcursul, incarcatura, alimentarile si restul din rezervor. Pe baza acestor documente, printr-o expertiza tehnica, se poate stabili consumul de combustibil si, implicit. prejudiciul.
Numai bine va doresc
ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
Art. 164. din codul muncii:
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
In plus, in opinia mea, din cele expuse de dvs. rezulta ca nu prea aveti probe impotriva soferilor astfel ca, pana veti avea, mai bine vorbiti cu salariatii si le descrieti consecintele unor fapte de furt, ani buni de inchisoare ! Mai spuneti-le ca, pentru ce s-a intamplat anterior, ii iertati dar ca incepand cu data de ____, daca se vor mai inregistra ,,pierderi,, veti depune plangere penala la Parchet.
Multumesc dle Ciobanu. In speta, nu contest consumul de motorina, care este inregistrat precum spuneam de calculatorul masinii si care este exact indicat, ci diferenta dupa acest consum.
Totusi, banuiesc ca pot invoca lipsa in gestiune in instanta. Camionul a fost inmat soferului pe baza de proces verbal - contract de folosinta, impreuna cu toate anexele camionului (roti rezerva, plin de motorina, chingi, etc).
Ceva similar am discutat cu un cunoscut, care are probleme cu sotia - lipsa in gestiune, i-a fost suspendat contractul de munca si este in proces penal, iar pentru moment ea nu poate lucra, cartea de munca e retinuta de angajator. As dori sa procedez la fel, cum ma sfatuiti sa fac ?
In plus, in opinia mea, din cele expuse de dvs. rezulta ca nu prea aveti probe impotriva soferilor astfel ca, pana veti avea, mai bine vorbiti cu salariatii si le descrieti consecintele unor fapte de furt, ani buni de inchisoare ! Mai spuneti-le ca, pentru ce s-a intamplat anterior, ii iertati dar ca incepand cu data de ____, daca se vor mai inregistra ,,pierderi,, veti depune plangere penala la Parchet.
Presupun ca firma nu este societate de caritate pentru ca sa acopera furtul. Mai ales ca este vorba de o cantitate mare.
Presupun, de asemenea, ca firma tine evidenta parcursurilor si a alimentarilor autovehiculelor. In caz contrar luati-va adio de la recuperarea prejudiciului.
Numai bine!!!
Contul 604
sheyda
Buna ziua as dori sa ma lamuriti daca se poate ... in cazul in care exista si factura la bonul de benzina/motorina acesta este inregistrat tot la 604? (vezi toată discuția)