avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de creanta

Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o mare dilema:
Daca intr-un partaj am un drept de creanta pentru un apartament (40% din acesta, stabilit prin hotarare judecatoreasca), acest drept de creanta se raporteaza la valoarea de atunci sau la valoarea actuala? ...aparamentul fiind evaluat in prezent de aproximativ de 10 ori mai mult decat la achizitionare.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: conpama , utilizator 14:45, 15 Septembrie 2011
In cazul in care urmati procedura executarii silite suma ce reprezinta dreptul dv. de reanta se actualizeaza cu rata indicelui de inflatie la zi.
Fiind un drept stabilit procentual din valoarea bunului, este vorba de valoarea din momentul in care bunul respectiv va fi valorificat si creanta incasata. Vedeti si ce spune dispozitivul hotararii. Daca acesta nu precizeaza nimic altceva decat procentul (fara momentul calcularrii valorii), puteti solicita in momentul platii creantei evaluarea bunului pentru stabilirea sumei concrete. Asta insa, numai daca nu vi s-a prescris dreptul de a cere executarea silita (art.405 C.pr.civ.-3ani, sau 10 ani in materia actiunilor realee imobiliare!!!)
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2011
ContSters36411, utilizator
Va multumesc pentru promptitudine.
Vin cu o precizare: 40% din acest apartament reprezinta, dupa cum spune Instanta de Fond, 5000$....insa am facut apel, pentru ca in urma expertizei, apartamentul a fost evaluat la 60.000 Euro, deci....procentul de 40% la care valoare se aplica?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli executare silita ContSters413966 ContSters413966 Buna! am primit o adresa de la judecatorie unde scrie ca trebuie sa achit taxa pt xero copiere a dosarului executional, dar nu scrie unde se plateste.In ... (vezi toată discuția)
Se poate face contestatie la executare? olivia stoicescu olivia stoicescu Buna ziua, O sa va redau mai jos speta mea,cu rugamintea de a ma ajuta si pe mine daca puteti;deci: - la inceputul anului am pierdut un proces cu privire la ... (vezi toată discuția)
Onorariu executor judecatoresc Mirovi Mirovi Care este suma maxima sau cota procentuala ce poate reprezenta onorariul executorului judecatoresc (exclusiv cheltuielile administrative si procedurale) din ... (vezi toată discuția)