Un "prieten" mi-a solicitat de urgenta un imprumut.
Am discutat conditiile acordarii si termenul de rambursare a imprumutului.
I-am dat banii si am intocmit chitanta de mana in care este specificata suma imprumutata si termenul la care imprumutul sa fie achitat.
Numai ca, dupa ce a primit banii, acesta se eschiveaza si spune ca nu poate achita suma la termenul de comun acord stabilit initial.
Exista o procedura sigura si legala prin care eu sa reintru in posesia banilor intr-o singura transa si nu fractionat ?
Ce sanse sunt printr-o plangere civila si una penala pentru abuz de incredere ?
Suma este modica dar importanta pentru mine.
Avand in vedere ca imprumutul a fost solicitat pentru rezolvarea unei probleme a sotiei, aceasta poate fi considerata solidara impreuna cu sotul in achitarea imprumutului ?
In familia celui imprumutat exista suficiente venituri pentru achitarea imprumutului dar presupun ca este vorba de rea-vointa.
Abuzul de incredere nu se refera la sume de bani imprumutate si nerestituite.Codul penal al Romaniei reglementeaza in articolul nr. 213 infractiunea de abuz de incredere ca fiind fapta unei persoane de a-si insusi un bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui.
Puteti promova actiune civila in pretentii la judecatoria competenta achitand in acest sens taxa de timbru aferenta,dar....ar fi fost ideal ca la acest imprumut sa fi existat martori care sa fi semnat in aceasta calitate respectiva chitanta.
Este admisibila actiunea in pretentii in contra imprumutatului insa sunt sceptic in ceea ce priveste admisibilitatea probei cu martori, vezi 1192 - 1197 c.civ.
Escrocherie
dina_pop12
Buna ziua ! Stiu ca aici gasesc raspunsuri competente !! Am imprumutat unei persoane fizice o suma de bani, acum un an dar fara a incheia nici un act. persoana ... (vezi toată discuția)