avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare bani din imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare bani din imprumut

Un "prieten" mi-a solicitat de urgenta un imprumut.
Am discutat conditiile acordarii si termenul de rambursare a imprumutului.
I-am dat banii si am intocmit chitanta de mana in care este specificata suma imprumutata si termenul la care imprumutul sa fie achitat.
Numai ca, dupa ce a primit banii, acesta se eschiveaza si spune ca nu poate achita suma la termenul de comun acord stabilit initial.
Exista o procedura sigura si legala prin care eu sa reintru in posesia banilor intr-o singura transa si nu fractionat ?
Ce sanse sunt printr-o plangere civila si una penala pentru abuz de incredere ?
Suma este modica dar importanta pentru mine.
Avand in vedere ca imprumutul a fost solicitat pentru rezolvarea unei probleme a sotiei, aceasta poate fi considerata solidara impreuna cu sotul in achitarea imprumutului ?
In familia celui imprumutat exista suficiente venituri pentru achitarea imprumutului dar presupun ca este vorba de rea-vointa.
Cel mai recent răspuns: danadi_53 , utilizator 09:50, 19 Septembrie 2011
Abuzul de incredere nu se refera la sume de bani imprumutate si nerestituite.Codul penal al Romaniei reglementeaza in articolul nr. 213 infractiunea de abuz de incredere ca fiind fapta unei persoane de a-si insusi un bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui.
Puteti promova actiune civila in pretentii la judecatoria competenta achitand in acest sens taxa de timbru aferenta,dar....ar fi fost ideal ca la acest imprumut sa fi existat martori care sa fi semnat in aceasta calitate respectiva chitanta.
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2011
andymaurul, utilizator
Dar proba cu martori este admisibila ?
Tocmai asta am aratat.Utilizatorul nu a specificat ca au fost martori.Sau poate ca au fost martori....Sa mentioneze utilizatorul daca au fost martori.
Este admisibila actiunea in pretentii in contra imprumutatului insa sunt sceptic in ceea ce priveste admisibilitatea probei cu martori, vezi 1192 - 1197 c.civ.
Da,cred ca opinia dvs.este pertinenta.

Alte discuții în legătură

Escrocherie dina_pop12 dina_pop12 Buna ziua ! Stiu ca aici gasesc raspunsuri competente !! Am imprumutat unei persoane fizice o suma de bani, acum un an dar fara a incheia nici un act. persoana ... (vezi toată discuția)
Caz civil sau abuz de incredere - recuperarea unei sume de bani Stefan1987 Stefan1987 Buna ziua, am și eu nevoie de niște sfaturi, în urma cu aproape 1 an am dat unui prieten o suma de bani împrumut pentru a-și cumpăra o finala pentru un ... (vezi toată discuția)
Recuperare unei sume de bani imprumutata unei terte persoane lacrimidedor lacrimidedor Am imprumutat unei persoane o suma de bani acum un an, pe baza unei chitante de mana.Pesoana respectiva nu mai binevoieste sa-mi inapoieze acesi bani sub ... (vezi toată discuția)