avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... recuperare unei sume de bani imprumutata unei terte ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

recuperare unei sume de bani imprumutata unei terte persoane

Am imprumutat unei persoane o suma de bani acum un an, pe baza unei chitante de mana.Pesoana respectiva nu mai binevoieste sa-mi inapoieze acesi bani sub pretextul ca nu-i are. Doresc sa stiu care este calea legala pentru recuperarea sumei si cum trebuie sa procedez?Care sunt pasii de urmat?
1.sa fac o plangere la politie pentru inselaciune?
2.sa fac o plangere la instanta?
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 18:52, 1 Noiembrie 2011
puteti incerca o actiune penala in instanta pt abuz de incredere.

Este scutita de taxe si s-ar putea s-aibe efect impotriva celui care, desi a luat banii, nu vrea sa-i mai restituie.
Nu este caz penal, nu veti avea nici o rezolvare pe aceasta cale.
In asemenea conditii, atunci cand exista o chitanta de mana, semnata si recunoscuta si de catre imprumutat singura cale de recuperare este calea civila, actiune in pretentii.
Actiunea trebuie timbrata, iar dreptul la actiune se prescrie in termen de 3 ani de la data limita prevazuta in chitanta de mana.


Nu veti rezolva nimic in penal, o suma de bani data cu imprumut nu poate face obiectul unei plangeri penale.Daca suma de bani ar fi fost data cu un alt titlu, de pilda in vederea achizitionarii unui bun , nerestituirea sumei in conditiile neachizitionarii nici a bunului, ar fi putut constitui abuz de incredere, fapta penala.
Daca aveti titlul constatator al imprumutului, aveti sanse mai mari in instanta civila, altfel va fi greu de dovedit imprumutul.
unde se mai pot citi exemple de ceea ce se clasifica in dreptul penal ca "abuz de incredere"?

multumesc
In cazul unui imprumut, abuzul de incredere nu se poate savarsi decat in situatia unui contract de comodat (imprumut de folosinta), iar nu si pentru un imprumut de consumatie (mutuum), care priveste bunuri consumptibile, incclusiv sume de bani, pentru care se transmite o data cu bunurile si dreptul de proprietate asupra acestora, ceea ce determina, in cazul refuzului restituirii la scadenta a imprumutului nasterea unui litigiu civil.

conform art. 11 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice, nimeni nu poate fi intemnitat pentru singurul motiv ca nu este in masura sa execute o obligatie contractuala.....


Alte discuții în legătură

Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz de încredere o asociație de proprietari? sau reprezentantul legal, de exemplu președintele? alex_bis alex_bis Poate fi subiect activ al infractiunii de abuz de incredere o asociatie de proprietari? Sau reprezentantul legal, de exemplu presedintele? Am platit o suma ... (vezi toată discuția)
Escrocherie dina_pop12 dina_pop12 Buna ziua ! Stiu ca aici gasesc raspunsuri competente !! Am imprumutat unei persoane fizice o suma de bani, acum un an dar fara a incheia nici un act. persoana ... (vezi toată discuția)
Am împrumutat o sumă de bani unui fost coleg care mă tot amână cu restituirea. ce e de făcut? inginerie inginerie Buna, va rog sa ma ajutati cumva, anul trecut am oferit 400 de lei imprumut unui coleg de munca din care mi-a restituit 200 de lei dupa o saptamana doua iar in ... (vezi toată discuția)