Poate fi subiect activ al infractiunii de abuz de incredere o asociatie de proprietari? Sau reprezentantul legal, de exemplu presedintele?
Am platit o suma cu titlul (de imprumut) "fond special restante" pentru restantierii blocului, sub pretextul ca se taie utilitatile din cauza neplatii facturilor.
Am chitanta separata pentru suma incasata ca "fond special restante".
Cand am solicitat restituirea sumei (dupa aproape un an) am fost refuzat si s-a facut repede o adunare generala in care s-a decis transferul sumei din "fond special restante" in fondul de rulment.
Va multumesc pentru raspuns, dar de ce apreciati ca nu este abuz de incredere, din momentul ce eu nici macar nu sunt proprietar si am imprumutat niste bani unei asociatii (prin reprezentant), care le-a schimbat ulterior destinatia si refuza sa-i inapoieze?
In cazul unui imprumut, abuzul de incredere nu se poate savarsi decat in situatia unui contract de comodat (imprumut de folosinta), iar nu si pentru un imprumut de consumatie (mutuum), care priveste bunuri consumptibile, inclusiv sume de bani, pentru care se transmite o data cu bunurile si dreptul de proprietate asupra acestora, ceea ce determina, in cazul refuzului restituirii la scadenta a imprumutului nasterea unui litigiu civil.
Ati priceput?