avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz de încredere o asociație de proprietari? Sau reprezentantul legal, de exemplu președintele?

Poate fi subiect activ al infractiunii de abuz de incredere o asociatie de proprietari? Sau reprezentantul legal, de exemplu presedintele?

Am platit o suma cu titlul (de imprumut) "fond special restante" pentru restantierii blocului, sub pretextul ca se taie utilitatile din cauza neplatii facturilor.

Am chitanta separata pentru suma incasata ca "fond special restante".

Cand am solicitat restituirea sumei (dupa aproape un an) am fost refuzat si s-a facut repede o adunare generala in care s-a decis transferul sumei din "fond special restante" in fondul de rulment.

Nu am primit inapoi acea suma nici pana acum.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Nu este abuz de încredere.

Astfel de probleme se pot rezolva în instanța civila.
Domnule avocat,

Va multumesc pentru raspuns, dar de ce apreciati ca nu este abuz de incredere, din momentul ce eu nici macar nu sunt proprietar si am imprumutat niste bani unei asociatii (prin reprezentant), care le-a schimbat ulterior destinatia si refuza sa-i inapoieze?

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul unui imprumut, abuzul de incredere nu se poate savarsi decat in situatia unui contract de comodat (imprumut de folosinta), iar nu si pentru un imprumut de consumatie (mutuum), care priveste bunuri consumptibile, inclusiv sume de bani, pentru care se transmite o data cu bunurile si dreptul de proprietate asupra acestora, ceea ce determina, in cazul refuzului restituirii la scadenta a imprumutului nasterea unui litigiu civil.
Ati priceput?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare unei sume de bani imprumutata unei terte persoane lacrimidedor lacrimidedor Am imprumutat unei persoane o suma de bani acum un an, pe baza unei chitante de mana.Pesoana respectiva nu mai binevoieste sa-mi inapoieze acesi bani sub ... (vezi toată discuția)
Am împrumutat o sumă de bani unui fost coleg care mă tot amână cu restituirea. ce e de făcut? inginerie inginerie Buna, va rog sa ma ajutati cumva, anul trecut am oferit 400 de lei imprumut unui coleg de munca din care mi-a restituit 200 de lei dupa o saptamana doua iar in ... (vezi toată discuția)
Pot recupera banii dati cu imprumut prin anul 2004? mariuca57 mariuca57 In 2003- 2004 am dat niste bani cu imprumut unor peieteni si pana acum imi tot spun ca nu au, sa mai astept sa faca rost. Nu am facut nicio chitanta de mana ... (vezi toată discuția)