1.Un contract de vanzare- cumparare s-a perfectat pentru un imobil cu o suprafata de 4500 mp teren si o casa, in anul 1997.
2. Nu s-a facut cadastru, s-a inregistrat actul de vanzare- cumparare in registrul de transcriptiuni de la tribunal.
3. La administratia financiara s-a deschis rolul pentru o suprafata de doar 1000 mp.
4. Pana anul acesta, inclusiv s-au platit impozite doar pt. pct.3.
5. Anul acesta, dupa decesul proprietarului, cu ocazia solicitarii cf in veddrea deschiderii succesiunii s-a sesizat problema descrisa mai sus.
INTREBARI:
a. Daca succesiunea se poate deschide in baza contractului de vanzare cumparare, chiar daca cf arata altceva?
b. Daca ulterior corectia rolului fiscal presupune plata diferentelor de impozite 1997- 2008? Chiar daca nu este vina mostenitorilor si nici a proprietaruluii (care n-a sesizat diferentele).
c. Se poate face acum cadastrul, dupa finalizarea succesiuniii?
Cu privire la proprietate, certificatul fiscal si rolul fiscal nu are nici o relevanta. Important e ce scrie in actul de dobandire si ce este pe teren. Intocmirea documentatiei cadastrale pentru imobil se poate face oricand, inclusiv acum, dupa finalizarea succesiunii ( apropo, doua randuri mai sus intrebati daca succesiunea se poate deschide:D).
In urma masuratorilor cadastrale suprafata reala s-ar putea sa difere si in raport cu suprafata din actul de cumparare. Va trebui sa inregistrati la administratia financiara suprafata rezultata din masuratorile cadastrale. Impozitul pentru diferenta de teren ati putea fi obligati sa-l platiti dar numai pentru ultimii 5 ani ( restul s-a prescris). Depinde de practica primariei, in final, daca o sa recalculeze sau nu impozitul.
Succesiunea se poate deschide in baza actului de proprietate si extrasului de CF, plus, bineinteles, certificatul de deces.
Multumesc pentru promptitudine.
N-am spus decat ca s-a solicitat cf in vederea deschiderii succesiunii.
De fapt ceea ce nu imi este foarte clar este daca notarul poate sa creeze probleme avand in vedere ca intre cntractul de vanzare cumparare si cf sunt diferente.
Iar in chestia cu impozitle a devenit clar. Prescriptia este de 5 ani, nu ?
Mai incerc o intrebare: cum se taxeaza de catre notar un cont detinut de defunct si care face obiectul succesiunii?
Multumesc
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Vanzare teren
lucyfer
Buna ziua! In urma decesului tatalui meu am mostenit o suprafata de 284,97 mp pe care am documente cadastrale pentru constructia a trei garaje,in total 64 ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate
ghel40
Buna ziua,
Ne confruntam cu urmatoarea situatie:
Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)