a auzit cineva ca mai nou unei persoane de sex masculin sa i se ceara hotarirea de divort pentru eliberarea cartii de identitate? caci starea civila ar fi divortat, nu casatorit.
persoana respectiva si-a schimbat c.i. de mai multe ori dar este prima oara cind i se intimpla asa ceva
hotarirea de divort nici nu o are, a divortat acum 30 de ani, ar trebui sa mearga intr-un oras la alt capat de tara pentru a o cere din arhiva.
poate declara ca este necasatorit?
Prezentarea hotararii este necesara daca in baza de date locala aceasta nu este operata. Da se poate cere, este un act obligatoriu la obtinerea cartii de identitate. Nu trebuie sa va prezentati personal la judecatoria respectiva, puteti delega o alta persoana care sa ve reprezinte. Aveti grija ca hotararea sa fie timbrata, sa aiba mentiunea(stampila) ramas definitiva si irevocabila. Nu poate declara ca este necasatorit, pentru ca ar fi o declaratie falsa si pentru ca la verificari se poate dovedi acest lucru, in schimb poate solicita fostei soti-daca este in relatii amiabile cu aceasta- sa-i trimita hotararea cu imprumut pana isi baga actele la SPCLEP dupa care sa-i restituie acesteia hotararea.
@justitiarul7.. dupa un divort de la care au trecut 30 de ani mai credeti in povestea cu "relatii amiabile'? omul nici nu mai stie ce s-a mai intimplat cu fosta
care este diferenta intre necasatorit si divortat? in ce situatii se reflecta?
Din moment ce te-ai casatorit nu poti deveni decat divortat sau vaduv in nici un caz nu mai poti fi necasatorit. Sau poti sa devii iar casatorit printr-o noua casatorie. Omul trebuie sa-si declare pe cererea de eliberare a actului de identitate statutul civil si sa prezinte documentele in conformitate cu ceea ce scrie in cerere. Sunt informatii pe care cei de la evidenta persoanelor le detin. Aceste informatii sunt actualizate in calculator si in interesul cetateanului. Daca el nu declara ca este divortat, intamplator sentinta nu figureaza la evidenta persoanelor(din diverse motive) si la un moment dat trebuie sa dovedest,i de exemplu, la o vanzare cumparare, statutul civil. Sentinta de divort nu o mai ai... Ce faci? Te poti duce la evidenta persoanelor sa soliciti din evidentele lor sa-ti comunice statutul civil. Si ce faci daca Doamna fereste ti se comunica faptul ca figurezi casatorit? Iti cere notarul sa vii frumusel de mana cu sotia sa dea si ea o semnatura. Dar daca tu declari corect iar cei de la evidenta iti raspund pe baza informatiilor corecte nu te mai doare capul. Acesta e un mic exemplu. Mai sunt o sumedenie.
Pare ciudat sa ti se ceara aceste documente(sentinta de divort la o persoana care nici macar nu si-a schimbat numele) nu-i asa?
Ce te faci in situatia domnului pt.care cereti informatii daca informatiile din evidenta persoanelor nu sunt corecte si te trezesti ca dumnealui moare si vine fosta sotie cu pretentii la mostenire din cauza ca in unele evidente persoana figureaza ca fiind casatorita?
Faptul ca nu i s-a cerut pana acum sentinta se datoreaza modificarilor legislative.
Si in cazul persoanelor vaduve se cer certificatul de casatorie si certificatul de deces al sotului decedat. Sunt multe alte motive pentru care se cer aceste documente. Daca se cheama evidenta persoanelor inchipuiti-va ca cei de acolo actualizeaza informatii cu privire la persoane.
@bep: in cazul incurcaturilor despre care vorbiti se poate dovedi realitatea si indrepta erorile cu acte, nu asta era ideea,ci faptul ca persoana figureaza in baza de date de 30 de ani ca necasatorit pentru ca in 1981 si ulterior in b.i. nu se trecea vaduv, divortat, etc. ci doar casatorit sau necasatorit, nu se facea altfel nicio distinctie ; si-a schimbat ultima oara c.i. in 2006 si nici atunci nu i s-a cerut vreo hotarire de divort
stiti cumva ce schimbare a legii a intervenit din 2006 si pina in 2011 ?
@ eugen Te intrebi ce a intervenit? Vigilenta colegilor. Asta nu inseamna ca trebuie ca toti functionarii publici sa fim la fel de ingaduitori sau nepasatori. Unora chiar le place ce fac si vor sa respecte legea ad litteram(cuvant cu cuvant). Nu vad care este problema? Oricum aceste acte ii trebuie omului si daca vrea sa se recasatoreasca, si daca dezbate o succesiune sau depune dosarul de pensie, de ajutor social, chiar si la RU in institutia unde lucreaza. E bine sa fie in posesia actelor prin care de altfel isi dovedeste statutul civil. Acum nu putem avea pretentia de la lucratorul din prezent de la evidenta sa fie la fel de neatent ca si colegul sau din 2006.:surrender: