avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cat este de legal si ce drepturi s-au incalcat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cat este de legal si ce drepturi s-au incalcat?

Buna seara tuturor.
Va supun atentiei unele intamplari care s-au petrecut in urma cu cateva zile si as dori sa va citesc si parerile dvs.
Intr-un dosar de urmarre penala, invinuitul este chemat de in fata procurorului de caz pentru prezentarea materialului. pentru ca nu se afla in tara, angajeaza un aparator, depune la dosar si copia contractului de munca pe care il are in strainatate, precum si o adresa in care specifica ca nu se poate prezenta la procuratura in data stabilita, dar ca va fi reprezentat de avocatul ales.
Se propun probe in aparare, dosarul se reintoarce la politie. La scurt timp, invinuitul se intoarce in tara, doreste sa dea o declaratie cu privire la invinuirile aduse.
In aceeasi zi, sunt programate audierile a 3 martori propusi de aparare, precum si audierea invinuitului.
In acest dosar exista 2 parti vatamate, una dintre aceste parti angajeaza un aparator, cealalta parte nu.
Martorii se prezinta in fata organelor de cercetare, declara tot ce stiu, politistul impreuna cu avocatul acuzarii consemneaza numai ce li se pare lor important.
Show-ul incepe odata cu ascultarea invinuitului. Pentru ca acesta nu este tocmai ignorant, cunoaste ceea ce spune legea cu privire la fapta imputata, dar si despre procedurile care se impun pentru aflarea adevarului in aceasta speta, oarecum acuzarea si politistul incearca intimidarea pe toate caile, se leaga de aspecte care nu au legatura cu cazul, avocatul apararii intervine si doreste sa se consemneze si aspectele care i se par lui importante, insa nu se consemneaza pe motiv ca nu ajuta cauza(desi aspectele acestea ajutau mult).
La un moment dat politistul foarte iritat se exprima clar ca el deja este 100% sigur ca invinuitul este vinovat, avocatul acuzarii face gesturi teatrale gen datul ochilor peste cap, evita sa-l priveasca pe invinuit in ochi, isi expune si acesta parerea privitoare la vinovatie, rade la orice afirmatie facuta de invinuit, se opune la consemnari importante pentru aparare, incearca sa dea alte sensuri raspunsurilor invinuitului, il trateaza cu o totala lipsa de respect(desi nu este un caz de crima), se vede clar ca are ceva personal cu acesta.
Spre finalul declaratiei, politistul ii reproseaza invinuitului ca din cauza faptului ca acesta a depus la dosar copie dupa contractul de munca din strainatate, acest dosar a fost retrimis pentru noi cercetari, desi este clar ca nu acesta a fost motivul.
Ii cere acestuia sa depune la dosar contractul original, avocatul apararii intervine aratand ca nu are nici o legatura cu acesta cauza, insa politistul considera ca nu crede ca acest contract este real si daca se dvedeste ca nu se poate depune in original se vor extinde cercetarile si pentru alte acuzatii, desi nu stia in acel moment sa dea un raspuns cand a fost intrebat ce efecte juridice produce acest contract daca s-ar dovedi a fi fals.
Pentru mine personal, vazut din afara, acest caz nu se sustine cu probe directe, indubitabile, ar fi greu sa trimiti pe cineva in judecata pe baza probelor stranse la dosar pana in acest moment, de acuzare.
Insa nu aceasta este problema sau curiozitatea mea, alta ar fi.
Concret:
1. Cat de corect este ca avocatul apararii sa aiba doar 10 minute la dispozitie sa studieze acest dosar, in timp ce avocatul acuzarii se pare ca l-a studiat mult mai mult, asista si la ascutarile invinuitului si ale martorilor?
2. De ce mai sunt audiati martorii si invinuitii daca nu se consemneaza ce raspund acestia, invocandu-se motive de genul ca politistul stabileste ce este relevant sau nu in cauza?
3. Cat de legal este ca organul de cercetare penala sa raspunda ca prezumtia de nevinovatie este in teorie si alta e practica, cat de legal este ca acelasi organ sa ii spuna clar in fata invinuitului ca el este vinovat?
4. Pentru lipsa de respect, neconsemnarea tuturor aspectelor relatate de invinuit sau martori, care aveau mare legatura cu cauza, insistandu-se pe consemnare, pentru afirmatiile total impartiale ale politistului....credeti ca s-a incalcat vreun drept?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:18, 18 Septembrie 2011
Da, exista ceva probleme...

Nu este corect sa nu se consemneze tot ceea ce considera relevant si apararea.Declaratia nu este a politistului.Eu chiar le spun asa daca se doreste sa ne ,,obstructionam" unii pe altii...regulamentar insa...
Dupa parerea mea s-a incalcat dreptul la aparare dar va fi greu de dovedit.
Marea problema este ca in instanta s-ar putea ca sa aveti probleme si instanta sa nu va creada...

Cat priveste prezumtia de nevinovatia eu am sustinut in nenumarate randuri ca politistii in general nu o respecta.Chiar si pe forum am scris.Insa anumiti colegi nu fac distinctia dintre practica si teorie.Acuzarea este acuzare...
Aceasta este atitudinea politiei...in marea majoritate a cazurilor.
Este bine ca avocatul sa isi vada de treaba lui cu apararea si politistul la fel, de treaba lui cu ancheta.Este un soi de meci...daca vreti...

Cat priveste egalitatea in timp a duratei studiului dosarului discutia este relativa.In faza de urmarire penala exista probleme cu privire la studierea dosarului de catre inculpat...
Daca insa aveti cerere aprobata timpul poate fi indelungat pentru studiul dosarului.

Daca va refereati la momentul prezentarii materialului de urmarire penala atunci dreptul este nelimitat in timp cu conditia sa fie rezonabil.
Cea mai mare problema cu studiul dosarului este lipsa de spatiu si galagia care se face adesea prin birou...
Problema este ca dreptul la aparare s-a incalcat grav, nu s-au consemnat extrem de multe lucruri importante.Pana si martorii, care nu sunt pregatiti in materie juridica au observat ca nu se tine cont deloc de ce doresc ei sa declare si sa stiti ca nu se abera deloc.
S-ar putea face plangere la CEDO chiar daca este vb doar de faza de urmarire penala?
Nu, nici nu poate fi vorba de CEDO.
Din ce ziceti trebuie sa luati rapid atitudine pentru ca, altfel, riscati sa nu mai puteti face nimic.

Am patit si eu o faza in care am sacait teribil organul sa imi faca o reaudiere de martor dar nu am fost platit si sa fiu prezent la audirea martorului si politistul a tipat la martor si acesta nu a mai fost audiat.Adica s-a admis de procuror reaudierea dar...
Este cumva absurd ca sa faci ceva si apoi avocatul sa nu fie platit ca sa termine ceea ce a inceput.Eu nu lucrez decat pe ceea sunt platit efectiv sa fac...
Este foarte greu ca avocat sa primesti o suma de bani ca sa te ocupi in mod efectiv de toata urmarirea penala in ziua de astazi...
Daca organul de ancheta penala este potrivnic si iti pune bete in roate continuu...trebuie sa iesi din defensiva si sa ataci...
Cam asta ar trebui sa faceti si dvs...sa atacati...si inca cat mai repede...
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu este vb de bani in acest caz, avocatul apararii este platit cum se cuvine pentru fiecare actiune.
Eu as zice ca nu e totul pierdut in ipoteza in care nu se va acorda reaudierea martorilor.
Totusi, in cazul in care se intocmeste rechizitoriul, se merge in instanta, acolo este cam greu ca judecator sa nu bagi in seama faptul ca 3 martori si invinuitul au aceleasi acuze, adica ca nu s-au facut consemnari la ceea ce au avut ei de declarat.
Plus ca s-a facut si o confruntare intre invinuit si una din partile vatamate .Am spus deja ca in acest dosar sunt 2 parti vatamate, dar avocatul acuzarii reprezinta doar partea feminina din poveste. In timpul confruntarii, s-au pus(de catre invinuit) intrebari foarte directe, la obiect, pertinente, intrebari la care mai inainte de a raspunde parte vatamata, intervenea ori avocatul acuzarii ori politistul cu diverse tertipuri ca sa-i sugereze acestuia raspunsuri.
Apararea a observat si spus acest lucru, insa s-a trecut peste cu o usurinta fantastica.
Stiu ca nesimtirea e peste limite in Romania, insa personal nu accept astfel de comportamente, mai ales ca invinuitul nu trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia asa cum se doreste in acest dosar.
Eu v-am spus ca exista probleme si trebuie sa atacati urgent.Aceasta este parerea mea si daca as fi in cazul dvs., in raport de ultima postare a dvs., asa as face.
Daca dvs. considerati ca este bine sa asteptati...puteti sa o faceti...

Din tot ce ziceti rezulta ca exista probleme in aceasta ancheta si o sa va faca zob daca nu ripostati puternic...si rapid...

Alte discuții în legătură

Este sau nu secret dosarul in faza de urmarire penala ? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI A obtinut cineva castig de cauza prin hotarare judecatoreasca in ipoteza in care procurorul refuza sa raspunda la o cerere de studiere a dosarului penal cand ... (vezi toată discuția)
Qui tacet, consentire videtur ! dogele dogele Am citit recent un articol pe tema dreptului martorului de a (nu) fi asistat în faza de urmărire penală. Am să redau câteva rânduri rugându-i pe ... (vezi toată discuția)
Daca aparatorul invinuitului a solicitat sa asiste la reaudierea partilor vatamate Cristian501 Cristian501 Subiect: daca aparatorul invinuitului a solicitat sa asiste la reaudierea partilor vatamate 1. Trebuie ceruta expres de aparator printr-o cerere in fata ... (vezi toată discuția)