avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... scoaterea copilului din tara si stabilirea intr-o alta ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

scoaterea copilului din tara si stabilirea intr-o alta tara

buna ziua . am divortat de curand iar custodia copilului i s-a incredintat mamei. ulterior ea vrea sa se casatoreasca cu o persoana din SUA.
am divortat de comnun acord si ne intelegem f bine si la momentul actual , dar as vrea sa stiu daca poate sa o scoata pe fica mea din tara si sa se stabileasca cu ea in SUA fara acordul meu. iar daca poate face acest lucru , ce as putea face pt a-mi vedea copilul avand in vedere ca nu imi permit sa merg in SUA . va multumesc
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 13:45, 21 Septembrie 2011
daca sotiei i s-a incredintat minorul , aceasta poate sa se stabileasca cu minorul unde va dori, si va putea scoate minorul din tara chiar si fara acordul dvs,
dvs veti putea solicita stabilirea unui program de vizitare al minorului in care veti solicita ca vizitele sa se petreaca la dvs acasa, insa nu veti putea impiedica dreptul la libera circulatie al sotiei si minorului
Intrebarea dvs. atinge doua chestiuni diferite.

1. Copilul i s-a incredintat mamei si prin asta i s-a acordat si dreptul de a ii face minorului pasaport fara acordul dvs. ci doar pe baza decizie de divort care e defintiiva si irevocabila si unde se mentioneaza ca minorul ii este incredintat ei. In plus de asta, Politia de Frontiera ii permite sa scoata minorul din tara fara acordul dvs. ci tot pe baza deciziei de care vorbim. Cu alte cuvinte mama poate calatori cu minorul unde doreste, il poate scoate din tara cand vrea fara sa va ceara acordul. Pe scurt...astea-s regulile Romaniei.

2. Obtinerea unei vize americane pentru minor in vederea stabilirii domiciliului in tara respectiva nu e posibila decat cu acordul dvs. dat in forma notariala. Ambasada SUA nu va elibera o asemenea viza unui copil fara acordul celuilalt parinte. Pe scurt...astea-s regulile americane. Pentru informatii oficiale trimiteti un mesaj la adresa visasbucharest@state.gov. (raspunsul la mesaje vine în cel mult 3 zile lucratoare).
mai am o intrebare . daca totusi o sa se stabileasca cu fica mea acolo(SUA) iar eu nu imi permit sa merg sa o vad de 2-3 ori pe an. as avea posibilitatea sa o oblig pe sotia mea sa vina cu fica mea in tara?
Nu prea vad cum, sincer.
Sigur, doamna ar trebui sa faca singura asta, insa nu vad cum sa o obligati.
daca aveti drept de vizitare stabilit de instanta ii trebuie declaratie de la dvs. de cate ori vrea sa scoata copilul din tara.nu mai vorbim de stabilire definitiva...

Alte discuții în legătură

Iesire din tara a minorului fara acordul tatalul? claudiuionescu75 claudiuionescu75 Buna ziua, Poate fosta mea sotie sa-l scoata din tara pe fiul nostru fara acordul meu? Precizez ca am divortat in 2010, inainte de aparitia legii privind ... (vezi toată discuția)
Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)
Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)